Visa varukorgen
Design & Illustration

Byggrapport 29/6 - lite senare

Formspanten injusteradeDet gick ganska fort att sätta upp och rikta in spantmallarna - de stämde mycket bra. Metoden är att borra ett 4 mm hål i skärningen mellan vattenlinje och centerlinje, placera en stark lampa i ena änden av byggjiggen och kolla så att lampan syns genom alla hålen när spanten är på plats. Justering i våg och lod gör jag med vattenpasset och genom att flukta längs centerlinje och vattenlinje på alla formspanten.

några ribbor på plats

Några ribbor hann jag också häfta fast innan snickarlimmet tog slut - tillräckligt många för att få en koll att linjerna stämmer. Den uppsvängda stäven krävde lite extra kraft för att få till - en kraftig ståltråd håller ner innerstäven och nedersta ribban i väntan på att limmet skall härda.

en.gif Attaching the molds were quick work – they were very accurate. The method this time was to drill a 4mm hole where the design waterline and centerline meet on every mold and lining the up against a lamp at the far end of the workshop, levelling them with a spirit level and visually with the waterlines and centerline drawn on the molds.

I found time to staple some strips also before I ran out of carpenters glue. The bend towards the stem was just what the strips could take, and it took a little extra to keep it in place until the glue set – a wire holding the stem and first strips down against the strongback.

Kommentarer

Roligt att se att den så spännande ritningen nu blir verklig.

Kommer Du att lägga ut bordläggningen i aktern, strax under däck, och därigenom få en slags surfboard eller skvättlist à la Baidarkan? Du har också indikerat att lägga ut i förskeppet under däck, som ett slags flare. (Jag ser inte dessa utlägg på dina mallar)

Hur som helst, heja på!

Jim S

Det skall bli baidarka-lika "takskägg" i både för och akter - men jag kommer att ribba dem utanpå skrovet i relingshöjd. Därmed blir de möjliga att förändra eller ta bort om de inte fungerar som tänkt (lite fegt men praktiskt). Det finns ytterligare några sådana experimentella problemdetaljer (roderkonstruktionen till exempel) som jag inte löst helt klart på ritbordet, utan tänker mig att de skall klarna under resans gång som ett intuitivt samspel händer-huvud när de mentala blockeringarna viker för en gränslös och av självkritik oanfrätt tillit till processen ;)

"Takskägg"... jag kom att tänka på Lars Gradins kajakvariant av en amerikansk seglares slingerköl på sin minimala båt (seglade från Novia Scotia till Bermudas med ett segel som såg ut som en näsduk). Denna slingerköl (5 cm utstickande) längs sidorna gjorde att han inte behövde vare sig kölvikt eller centerbord. Lars kajak (plywood) var helt platt undertill och den var 45 cm bred. Det var nästan med skräck jag fann hur fantastiskt snabb den var i Åhus hamn. Inget för stora vågor, men känslan av blixt fanns där. Det ska bli spännande att följa ditt bygge Björn. Du följer väl den cartesianska principen?

...vikande mental blockeringar och gränslös och av självkritik oanfrätt tillit till processen... - är det hemmabyggarens FLOW-tillstånd du strävar efter?

En bekants bekant hade en segelbåtskropp liggande i Kiviks hamn för något år sen. Båtkroppen var gjord av ferrocement och såg väldigt fin ut. Vad som hände sen vet jag inte. Den kanske ligger riggad i Simrishamns hamn nu... Men Björn, lösningen på alltihop - en kajak av ferrocement! Se där mitt nytänkande. Det kanske inte blir kajaken man tar på biltaket, hm, men fyra starka män borde väl... Kan vi inte hitta på smidigare material, allvarligt talat? En idé. Någon därute? Var det Jim som svarade mig aproå den cartesianska principen? Lugn, det finns mothugg - Guénon (igen) för att inte tala om Jesper Hoffmeyer. Allihop hoppar fram som gubbarna i lådan, oavsett decenniernas svall. Tro mig.

Henri, Vilken cartesiansk princip tänker du på? Cogito, ergo sum? Men den gode Descartes hade synpunkter på mycket annat inom både matematik och filosofi.

Ferrocementkajak är inte så tokigt som det kan låta. Det hade väl blicvit något tyngre än ett träskrov men skillnaden är mindre än vad man kan tro. Tidiga cementbåtar byggdes av armeringsjärn och förfärande mängder kycklingnät - tjocka tunga skrov. Senare kom smidiga armeringsnät av stål och skrovvikten kom efterhand att hamna ungefär som glasfiber/plast - något tyngre än aluminium, något lättare än trä (inkl intimmer) och stål. Det finns visserligen en undre gräns för skrovstorlek där den låga vikten inte riktigt kan nås, men med ett lätt armeringsnät och 3 mm bordläggning skulle det knappast behövas fyra starka män. Men jag tror jag håller mig till trä...

Jim, ja FLOW i Csikszentmihalyis ursprungliga betydelse är det tillstånd jag försöker hitta när jag bygger kajak. Det blir oftast väldigt bra - om inte, blir det istället väldigt tokigt eftersom bromssträckan är lång...

Herregud, man blir ju bedövad av denna snabba utveckling. Nu förstår jag varför du är så förtjust i den där kajakbyggarmetoden. Själv tog jag ledigt två timmar idag och paddlade bort mot Haväng. Folk rörde sig lojt längs stranden. Havängsdösen ska verkligen fotograferas utifrån havet.

Jo, Björn, you´re right beträffande Descartes. Hans tänkande kom att bestämma det vetenskapliga tänkandet in i vår tid - "ta varje del för sig och godta ingenting för sant som du inte är absolut övertygad om att det är det", eller hur det var. Tråkigt slut emellertid - rådgivare och lärare åt drottning Kristina i Stockholm där han dog och fick huvudet dekapiterat p g a kistans storlek. 150 år senare hittades huvudet... Detta av en man som åtskilde ande och materia.

Jag glömde skriva att Lars Gradins plywoodkajak hade slingerkölar som stabiliserade den. Den var helt vansinnigt snabb. Två paddeltag och jag var nästan uppe på motsatta land - och det var faktiskt öppet vatten emellan.

Jag ser på en annan sajt att skribenten sätter ferrocement sist betr jämförande material och sätter trä högst. Du är innte på rätt väg, Björn. Vi ser alla fram mot ditt slutliga (!) verk!

Skriv en kommentar