Visa varukorgen
Design & Illustration

Förbättrad tuiliq

Petrus Johansson (Petrus Kajak i Tranås) dök upp med nyinköpt Tuiliq från Chillcheater och vi tog en kvällstur Lommabukten i tilltagande skymning, ett par plusgrader och en kall västlig vind. Efter solnedgången låg en orange rand kvar längs horisonten under en märk molnbank över Danmark och lyste så bländande intensivt att det tidvis var svårt att se vågorna. Det blev en kort tur med lite rollande. En närmare titt på den nyinköpta tuiliqen visade några intressanta förbättringar jämfört med min tre år gamla.

När jag köpte min, fanns bara en fast gummilina insydd runt huvans öppning. Denna fann jag rätt ineffektiv och returnerade plagget med beställning av en reglerbar lina av traditionellt grönlandssnitt (som motsvarande plagg från Brooks och Superior Kayaks har haft från början).

Modiferingen tog bara ett par dagar – suverän service av Reads – och den lösning de valt var okej men inte helt optimal. Den bestod i en gummilina runt ansiktshålet, och ett par fjäderbelastade spännare på linan vid tinningarna (vänstra bilden nedan). Linan var på grönlandsvis hopknuten i nacken och hölls på plats under en fast ögla. När man spänner linan blir det hyfsat tätt runt ansiktet (trots skägg som naturligtvis inte gör det lättare att få tätt), men till skillnad från grönländsk praxis bidrar inte linan till att dra tillbaka huvan vid tinningarna utan hela huvan dras fram och börjar läcka. Vid flitigt rollande har jag därför fått dra tillbaka huvan med jämna mellanrum, vilket varit irriterande men inte tillräcklig irriterandet för ytterligare en reklamation. På Petrus tuiliq var detta löst genialt enkelt – spännarna var helt enkelt flyttade bak i nacken, genom öglan (högra bilden). Därmed gör de precis samma sak som den fasta linan på en sälskinnstuiliq.

tuiliqlösning

Det innebär att det är lätt att själv ändra på de tuiliqs som är levererade de senaste tre åren.

Denna linlösning är numera standard ved leverans och behöver inte beställas.

En annan ändring är att de båda linorna som löper i underkant numera är 6 mm istället för 5 –– innebär att passformen tuiliq-sarg bör vara mycket bra, annars blir det svårt att få underkanten på plats. Rita av sittbrunnen och skicka med vid beställning för säkerhets skull (om du inte har en välkänd standardkajak).

Kommentarer

Vi fick den "nya" låsningen på våra tuiliqs (tuiliit?) som vi beställde i somras. Dock ingen ögla i nacken som snodden går igenom. Det har jag aldrig saknat, tvärtom är det en poäng att vara utan: man spänner snodden framför ansiktet, och drar den över huvudet. På så sätt rör man aldrig själva låsningen, vilket är skönt at slippa om man har handskar på sig t ex. Ska huvan av, drar man bara snodden framåt, och så kan huvan dras ner.

För mig är det obegripligt hur någon kan vilja ha en tung och bylsig neoprentuiliq. Chillcheatern vinner på alla områden, inklusive priset. Okej, den är inte lika varm, men jag har rollat i en timme i åtminstone femgradigt vatten, och det funkar fint om man har något extra lager under. Ett superplagg, och inte bara för den inbitne "latexinuiten".

Låter som en bra idé. Det innebär att linan borde kunna vara hopknuten till rätt längd, så att man slipper spännarna helt...

Jag har också en Reed Tuiliq, endast någon månad gammal. Har testat den i halvtjurigt väder i Fjällbacka i oktober. Jag blev lite fundersam på diffusionsegenskaperna i materialet. Jag upplevde att den andades lite sämre än vad jag hoppats... eventuellt var det den höga luftfuktigheten som satte käppar i hjulet - jag kände mig ganska fuktig (inifrån - vid roll kommer det in någon halv matsked eller så i huvan) under denna tur. Känslan förbättrades av att jag satte på mig dubbla underställströjor under, så att huden fick några millimeter mer distans till det fuktiga tuiliq-tyget.

Hur upplever ni andningsförmågan på aquatherm-materialet? Känner ni er acceptabelt torra under långtur / medelansträngning, eller stannar all fukt på insidan?

Jag tycker nog att den andas rätt hyfsat, i alla fall bättre än jag hade väntat (mycket handlar om förväntningar). Allra bäst funkar det på grönlandsvis utan flytväst - då cirkulerar luften fritt i sittbrunnen-tuiliqen och fungerar även vid ganska hård paddling. Näst bäst är att ha en tunn flytväst under tuiliqen om det finns utrymme för det.

Se till att du har tätt vid sargen (chillcheaters dubbla gummilinor kan läcka en del där om de råkar vara tvinnade) - annars hittar även mycket lite vatten i sittbrunnen snabbt upp i tuiliqen när du rollar.

Det här var väldigt hoppfull läsning. Jag har två olika Reed Tuiliq, för jag har lite olika form på cockpit på olika kajaker. Ingen av tuiliqarna har någonsin hållit tätt i sargkanten när jag rollar ett tag. Det slutar alltid med att jag har några liter vatten i cockpiten. Det här har jag trott vara normalt och har därför även Reeds paddeldräkt (torrdräkt) under tuiliqen när det är kallt i vattnet.

Nu har jag ledsnat på att bli våt även om det är sommar och badsäsong. Därför tittade jag in på den här sidan för att se om det finns något tips.

Då läser jag att det är dubbla linor i sargkorden på Reeds Tuiliq! Jag bara en enkel gummikord som är skarvad med en stålklammer (inuti kanalen) på mina. Är det också en nyhet eller är det något man kompletterar med?

Det vore en önskedröm att kunna rolla lite då och då under en utflykt och ändå fortsätta torr. Nu blir rollträningen en slags separat badutflykt.

Erfarenheten efter ytterligare några år är att det viktigt med mycket bra finish under sargkanten – det är kanske där man skall lägga mest jobb på suverän finish. Minsta lilla ojämnhet lockar in vatten.

Vatten är ett ämne med fantastiska egenskaper, en av de viktigaste faktorerna för liv. Betänk att vatten bara på sina fysikaliska egenskaper kan överlista gravitationen och ta sig 50-60 meter upp i trädstammar och ut i bladen, och sippra genom semipermeabla membran för att utjämna salthalt (osmos).

Inte konstigt att det är svårt att stänga ute med en tuilik ;-)

Hur fungerar det med att ha glasögon med en sådan huva?

Jag har själv inte glasögon när jag paddlar (vilket innebär att jag inte kan läsa liten text på sjökortet utan får navigera efter konturer på öar och skär), men jag har sett en del ideer:

- tuilik med pålimmade hällor där glasögonens skalmar träs in,

- glasögon med skalmarna innanför huvan (läcker in vatten om man rollar),

- "senilsnöre" runt huvudet,

- linser (fast sådana kan sköljas ut om man rollar)

Någon som har egen erfarenhet?

Jag har paddlat, badat och rollat med kontaktlinser i 15 år och har aldrig tappat någon. Förra sommaren bytte jag till progressiva linser vilket löste problemet med min närsynthet.

Tyvärr är inte skärpan optimal på långa avstånd men jag upplever dem ändå som en bra kompromiss. Läsglasögon ligger ju som bekant överallt och ingenstans..

Det finns sportglasögon med gummiband runt huvudet. Kolla tex basketboll glasögon.

Och taktiska skyddsglasögon med styrka, dessa brukar vara dyra. Vad som är bra med dylika glasögon är att dom är gjorda för "kontakt" och splittras inte ifall olyckan skulle vara framme.

Billigaste alternativet är ett flytsnöre (har räddat mina solglasögon). Fungerar iaf utanpå en merinoull huva. Tex Leech har en orange färgad. https://leechstore.com/sv/product/floatingstrap-orange

Skriv en kommentar