Visa varukorgen
Design & Illustration

Nya Black Pearl med mera...

upp-och-nervänd stilstudie

I Tranås Badhus fick häromdagen Petrus nya Black Pearl (konverterad till plywood stitch-and-glue) sitt premiärdopp. Den flöt snyggt på konstruktionsvattenlinjen och rollade precis som sig bör – här med mäster själv vid paddeln.

I bakgrunden Kajsa med sin ett par år gamla Black Pearl. Men vad gör hon - en wet exit?

Petrus Black Pearl

Anders Fredriksen

Även Anders Fredriksen ståtar med en ny Black Pearl, i strip och klarlackad.

Anders nya Black Pearl

"Så var den klar och redo för islossning och premiärpaddling! Kul!
Tack för hjälp och råd under bygget.
Mvh,
Anders

Boot-Workshop i Peenemünde

Båtvarvet i Peenemünde närmar sig ytterligare en plywood-Black Pearl sin fullbordan. Ursula Latus har liksom Petrus konverterat ritningen till S&G.

Skrovet laminerat

Sittbrunnssarg

Länk till artikelnKajakbyggare i Växjö

Så har ytterligare en alert representant för prasselpressen, nämligen Smålandsposten, varit och hälsat på hos ett gäng kajakbyggare i Växjö. Artikeln finns såklart även på webben.

Tack Folke Westergren för tipset.

Kommentarer

Petrus Stitch and-glue

Jeg fulgte bygningen af Petrus Black Pearl" på hans hjemmeside, http://petruskajak.se/ , og ventede spændt på hvordan dækket blev lagt. Og hvad skete der da han skulle lægge dækket? Jo, han gik ud på værkstedet og fandt et strippet dæk. Og vupti havde han en stitch, glue, and-stripkajak.

Jeg er ikke i tvivl om, at han kunne have bygget dækket af krydsfiner/plywood, med al den erfaring og ekspertise han har. Jeg blev "snydt" for oplevelsen.

Men godt gået alligevel.

Erik Frantzen

Jag blev också lite besviken - hade förväntat mig ett exempel att följa. Men samtidigt är det ju inte så dumt att ha sådan fart på verksamheten att man vid behov kan hitta ett färdigt däck i ett hörn av bygglokalen...

Så noga räknat är hans kajak en hybrid.

verkar som att pärlan blir mer allt mer vanlig. din mest sålda hitiils?

Joakim, det beror på. Räknar man de senaste 12 månaderna leder BP med 19% av totala kajakförsäljningen, följt av Kavat på 18%, Isfjord på 17%, Njord på 14%, Nomad och Thule på drygt 7% och så vidare.

Men ser man på totalsiffror har Kavat, Isfjord, Nomad etc fördelen av att funnits med i katalogen betydligt längre, och då blir siffrorna helt annorlunda: Kavat 39%, Isfjord 12%, Nomad 10%, Thule och Black Pearl 7%, Najad och Smart 6%, Njord 5% och så vidare.

Se även diagrammen jag gjorde med Google API för ett drygt år sedan: http://www.thomassondesign.com/nyheter/lite-av-varje

Der er tilsyneladende mange, der bygger Black Pearl i Danmark. Men hvor mange tegninger har du egentlig sendt herover?

Hilsen

Erik F

som med all statestik så beror de ju på hur man lägger upp den. men BP tar kanske ledningen när året är slut om de fortsätter...

det är ju trotts allt en riktigt härlig modell.. står och väger mellan den och njorden själv nu mera...

Erik, Black Pearl Danmark bör ha 25 medlemmar med färdiga eller påbörjade pärlor (kanske dags för den där BP-träffen som Annie m fl funderat på), tätt följt av Norge med 23, sedan USA med 8, Finland med 6, Tyskland och Nederländerna med 5, Frankrike med 2 och så Australien, Belgien, England, Spanien, Italien, Israel, Estland, Kanada, Schweiz och Grönland med 1 var (en BP till Grönland känns rätt bra ;-). I Sverige finns det 106 st sålda ritningar.

Joakim, Kavat har ett stort försprång: 974 totalt mot BP på 190 st. Med nuvarande trend tar det decennier innan pärlan är ifatt.

Dag for dag kommer der flere og flere medlemmer i BP gruppen som jeg har oprettet på facebook. De fleste kigger nok bare med, men jeg kender til en håndfuld der er seriøst igang med at bygge. Bl.a Leif, min mand, som er tæt på en søsætning af sin.

Og ja, selvfølgelig skal vi ha' et BP træf en gang i nær fremtid ;-)

Är det inte så att Kajsas Pärla har ett däck av plywood? Iaf akterdäcket.

Jo, det låter bekant - ännu en hybrid alltså...

Det ser ju ut som att ursulas bp har färgad epoxy.

Vad finns det för för- och nackdelar med att färga epoxyn istället för ett lager svart färg?

Björn N,

Kajaker jag skall måla, får pigmenterad epoxy som bas - ända ner till första strykningen. Finessen är främst att repor och småskador inte lyser vita av trä utan förblir diskreta.

Men jag brukar inte pigmentera lamineringslagret (när jag mättar väven) som det ser ut som Ursula gör - tycker att det gör det svårare att se när väven är helt utvätt.

ok. Då skall det inhandlas svart pigment idag. Hur mycket går det åt? blandningsförhållande? Upplevde det som drygt när jag oljade min paddel men nu är det lite skillnad, både i storlek och material (vätska).

Ikväll är det nämligen dags för andra lagret epoxy, dvs lagret ovanpå lamineringslagret. Glasfiber är ett intressant material och det var kul att se hur fint det formade sig runt skrovet. Ännu roligare blev det när epoxyn vätte ner glasfibern. Resultatet såg bra ut efter härdning. något enstaka ställe med för mycket epoxy (blank yta) och endast en blåsa på 8x3 mm. Blåsan satt på slaget och jag skar upp den med en vass kniv, fyllde med epoxy och tejpade rubbet. Får se idag hur det blir.

Jag använder främst järnoxidsvart - tycker det ger bästa utbytet av mättnad kontra viskositet. Mängd och blandningsförhållande har dessvärre rätt dimmiga begrepp om - jag köpte en påse i en konstnärsaffär och den har räckt till ett par kajaker hittills och mer än tre fjärdedelar återstår. Jag pytsar i och rör om efterhand och stannar när jag tycker att det börjar bli för tjockt - det skall kunna appliceras enkelt och smidigt. Det blir aldrig helt täckande utan att smidigheten går förlorad - men med ett par strykningar blir det tillräckligt svart för att fylla sitt syfte.

har du sedan svart färg utanpå epoxyn?

Ja, 2-3 lager International Perfection eller motsvarande...

Ursäkta om det blir petigt men det är alltså Internationals färg som blir ytskiktet? ingen mer behandling efter det?

Ingen mer behandling efter det.

Torsdag e m och jag hade plastat in den ombyggda baidarkan och for nu ned till min lilla ålahamn för att lägga ut. Vi bygger väl alla våra kajaker på olika sätt och min variant är ribbor och 1 cm-spant frihandsvarianten från trädgårdens välsignade salix.

Rytande vågor utanför piren så det var inte tal om att gå längre ut med denna öppna sittbrunn. Men i alla fall - lägre form, äntligen har jag fattat betydelsen via Wolfgang Brincks bok. Ja, den låg fint i vattnet, inget osympatiskt vickande, ingen oro. Några fåglar jagar fram i vinden, men annars är här tomt. Jag paddlar flera vändor fram mot jättevågorna, lägger mig på sidan för att känna vattnets tryck och se hu kajaken uppför sig. Exemplariskt, jag är inte orolig. Nu måste jag skaffa duk...

Det är märkligt vilken tid det tar att komma underfund med saker. Härförleden visade man bilder i (grannens) TV om en båtbyggare i Blekinge. Jag satt föruindrad över denne mans under många och långa års byggande närmast förhäxande sätt att hantera en yxa och få till en för - på fri hand. Vilken man!

Intressant var också att se hur fiffigt man böjde plankorna utan tillgång till ånga; en eld med diverse bräder på och ovanpå - förmodligen - vattenbegjutna plankor som skulle formas till en båt. Makalöst! Konst kommer av ordet kunna. Närmare konst vet jag inte om jag kommit.

En tjock katalog från en allmän postorderfirma damp ned. Jag tittar på alla fantastiska prylar som redovisas och vad hittar jag? På sidan för motorcykelåkare diverse beklädnader. "Regnställ MC. Av kraftig nylon. Invändigt nätfoder. Tejpade sömmar ger full vattentäthet" o s v. 399 kr?

Björn, jag har hittat flera sådana här overallter på nätet som klarar 8 000 vattenpelare. Men hur vattentät är det ovan beskrivna. På Vinnova - statlig grej - hittar man ett försök till en ytterst billig överlevnadsdräkt som skall vara till för passagerare på stora båtar. Var den här overallen - som såg vansinnig ut - kan köpas förmäler inte historien. Men, med tanke på de rytande vågorna i dag hade jag nog helst haft en overall på mig.

Innan jag sätter igång med min egen variant som kanske passar bättre till den handplockade baidarkan...

Svårt att säga. Jag köpte en paddeljacka för många år sedan av en välrenommerad kajak-och paddelprylsäljare (vars namn jag inte skall avslöja eftersom misstaget nog får anses preskriberat). Den var förvånansvärt billig och helt tät - ända tills, efter knappa året, hela tätskiktet ramlade av i sjok. Det såg ut som en orm som ömsar skinn - en mycket blöt orm!

Heloverall av tarmar kanske vore nåt i alla fall... det du skrev så kunnigt om, Björn. Men

NU, precis fredageftermiddag, vad hörde jag? TRANOR! Nåja förebudet har varit koltrasten som sjunger så fint på taket och visst flaxar skatorna omkring och letar lämplig plats för sitt bo för året.

Är inte en kajak en fortsättning på detta?

Skriv en kommentar