Visa varukorgen
Design & Illustration

Paddelväder!

Lågvatten i Lommabukten

Äntligen, efter snart två veckor utan paddling och med svår abstinens, fick jag tummarna loss. Även denna söndag var det folktomt på klubben så jag sjösatte vid stranden i Lomma istället.

På det viset slipper jag två lyft för att komma ut i havet. Att sätta på kapellet på vintern är lite joxigt – antingen hyfsat snabbt men kallt utan vantar, eller ett omständigt bökande med vantar innan det sitter (att behöva göra det tre gånger inom 10 minuter för att ta sig igenom kommunens hinderbana i kanalen är två gånger för mycket). Stranden i Lomma är helt isfri än så länge och med extremt vinterlågvatten är det en liten promenad ut över de torrlagda grundbankarna för att sjösätta. Strålande sol, från en molnfri blå himmel, måttlig sydostlig vind och någon minusgrad – det blir inte mycket bättre så här års.

Det blev en tur norrut, förbi Långa Bryggan i Bjärred mot Löddenäs fågelskyddsområde, sedan söderut med solen i ansiktet till Alnarps fälad för en fika i strandvassen i solskenet – och några korta improviserade predikningar om nöjet med vinterpaddling för förbipasserande flanörer, som av någon anledning fått för sig att paddling hör till sommaren (så befängt, va!).

Enkel sjösättning från isfri strandPå hemvägen de sedvanliga rollövningarna – med paddel, uppgång framåt och bakåt och utan paddel. Vattentempertauren är nu nere i 2-3 grader och chillcheater-tuiliqen fungerar fortfarande utmärkt – helt torr och tillräckligt varm för de korta doppen. Nu på vintern har jag en fleeceluva under huvan för att slippa den isande kylan mot hjässan och en halsduk för att skydda halsen. Ett par trefingervantar i neopren tätar rätt bra mot tuiliqen. Enda obehaget med vinterrollande är att det isar lite mot pannan – annars är det inga skillnader mot att rolla i sommarvatten.

Sommarens turer i all ära – men det är de här vinterturerna som stannar kvar längst i minnet – kristallklart grönskimrande vatten, mängder med fåglar på stränderna och i vattnet, då och då möten med sälar vid ställen där de aldrig finns sommartid, snö på stränderna som dämpar civilisationens alla ljud, en blek vintersol som värmer i ansiktet, välsignat tomt på snurrebåtar och vattenmoppar. Mmmmmmm! Fler sådana dagar...

Kommentarer

Va? Har resten av MKK blivit sommar och eller kanalpaddlare? Låter ju som en jobbig utveckling!

Annars håller jag med; vnterturena sitter kvar längre! Och får man dessutom möjligheten att sova i tält under vintern så sitter de kvar ytterligare en stund till...

Ja, er nyårstur blev jag riktigt avundsjuk på!

Tusan vad avensjuk jag blir,har inte kunnat paddla ordentligt sedan okt,börjar nu bli desperat???Men det löser sig nog

Det låter ju trevligt att paddla på vintern, men i Sveriges inland har isarna lagt sig och släpper nog inte förns slutet av april. Jag har faktiskt sett öppet vatten i dag då vi var i Västergötland , Vänern är öppen men det såg kallt ut. Jag fortsätter nog att bygga kajaker för inne i verkstan är det varmt. Slipade Njord nr2 igår och ska sätta väv invändigt i Njord nr1 i morgon.

I våra trakter är det järnmedar under skorna som gäller på sjöarna så här års...

Tur att man inte har någon "farkost" ännu, men bygget knallar på och är nog bytbar med skridskorna, när sjön byter skepnad!

Sedan får man väl se om man, som nybörjare, vågar sig ut i det kalla vattnet då...

Ja, igår måndag såg vattnet utanför min lilla ålahamn fint ut, lagom för en tur ned mot Stenshuvud. Baidarka eller angmagssalikkopian? Den sistnämnda byggd utan spant, men likt stormkajaken pinnar mellan däck och köl. Så kom jag ihåg all snön vid kajakstället bakom lagården... En tur i ärende till Simrishamn visar upp olika vindar. Utanför Brantevik litet oroligt vatten - hemmavid slöa smådyningar. Frågan är om jag kommer ned på den lilla körvägen ned mot ålahamnen. Papper avlevererades vid samlingsstället nära Kiviks hamn och ´I shit my drawers´ var det inte litet tunn is i hamnen?! Jag blev nästan perplex innan jag körde hem. Men snart så... en omgång linolja till på den nya 49 cm kajaken och sen bär det av.

Skriv en kommentar