Visa varukorgen
Design & Illustration

Videoförsök

Igår stoppade jag ner kameran i nätfickan på flytvästen och filmade en roll - mest för att se vad kameran kan i en sådan situation. Resultatet blev värre än jag väntat mig - trots att nätet bara är ett par millimeter från linsen syns det tydligt, och kameran gör lite försök att fokusera på det istället för på omgivningen. Men med ett annat sätt att fästa kameran kanske det kan bli något - stativ på däck eller pannband?

Olympusen tar Quicktime-format i filmläget, vilket går bra att lägga ut på webben som det är - även de flesta PC har quicktime plugin (och finns det inte är det bara att ladda ner den utan kostnad). Men för att göra det ännu enklare (både för mig och användaren) konverterade jag filmen till Flash och bifogar en enkel spelare i flimsnutten. Det innebär att den går att titta på i alla datorer, att filen bara blir en tredjedel så stor, att den kan spelas upp utan att först ladda ner hela filen - bara buffringen av filen tar en liten stund i början - och att koden följer webstandard. Jag vet att detta går att åstadkomma på flera andra sätt, men det här verkade vara en bra lösning.

Så här är resultatet: bedrövligt ur alla fotografiska avseenden, men i alla fall en test om principen funkar (kan du inte se den är jag tacksam för ett påpekande, så jag kan felsöka). En sak jag ännu inte fått att fungera är att den svarta rutan skall visa filmsnuttens första ruta - varför förstår jag inte...

För övrigt blev det en trivsam tur i det sommarlika höstväder som fortfarande envist hänger kvar - i alla fall då och då.

Black Pearl på stranden

Kamouflerad kajak under en låg höstsol...

Lite höstfärg i strandkanten

...och färgerna på strandvegetationen börjar dra lite åt höst.

Kommentarer

Hehe, ja det blev verkligen skitkass!

Hjälmkamera, pannbandskamera eller kepskamera är nog modellen.

Stativmontering fram eller bak på kajaken är ju klart stabilast, men då krävs hjälp för att starta/stoppa.

erik

Ja, en fjärrstyrning hade suttit fint - men jag får experimentera med någon stativvariant tillräckligt nära för att nå den (man är ju rätt rörlig i en tuiliq :-)

Annars får det bli pannbandet - men då vill det ju till att hålla huvudet någorlunda i styr (vetenskapligt skiljer man tydligen på huvudvridare och ögonvridare när det gäller att svepa över synfältet)...

det med placering av kameran är ju beroende på vad du vill fånga på filmen under rollen...

Är det själva rollen i sig du vill fånga så är det nog aningen dumt att ha kameran fäst på kroppen, som troligen kommer röra sig så att hela rollen aldrig går att se.

Ex som du gjorde sys bara vatten vid sista hälften av rollen och vid storm roll kommer bara däcket synas...

Har inte Olympusen någon "panfokus" eller liknande, dvs ett läge där det är hyfsad skärpa på allt? Det finns i alla fall på min Pentax. Funkar helt OK när man filmar. Faktum är att det är ett måste om man filmar med den, åtminstone om man är intresserad av att samtidigt spela in ljud, eftersom autofokusen annars genererar ett mycket högljudd "knarrande" när den jobbar... Pentax produkttestare måste ha sovit på jobbet just den dagen de skulle testa den funktionen.

Björn, ett skitbra tips är annars att ha någon på land som filmar rollarna! ;-)

Magnus, jag hör att du inte rollat i Lommabukten. Långgrund är bara förnamnet - sådär 500 meter från stranden börjar dra gå upp mot halvmetern djupt. Men med ett 1200 mm tele kanske...

Annars är det en bra idé att låsa, inte bara autofokus (även om jag hittills inte hört något knarrande av misstänkt autofokushärkomst) utan också om det går exponering.

Ett stativ/kamerafäste någonstans på lämplig plats i fören på kajaken så att kameran filmar bakåt torde bli fina bilder såvida det inte blir för dåligt ljus under vattnet förstås (vill man bli avancerad finns det ju förstås lampor). Sedan får man förstås be en kamrat ta hand om av och påslagningen av kameran pga avståndet till fram till kameran (eller bränna oändlig mängd film och mycket tid vid redigering).

Hm. Det förstås. Jag minns inte var vi var när vi paddlade (Vikhög?) men där var det ju också långgrunt så det räckte...

Exponeringen brukar inte gå att låsa på kameror i den här klassen, men däremot skärpan. RTFM! Jag har fortfarande inte använt (och kommer inte att använda) en tiondel av alla specialprogram och inställningar i min kamera, men någonstans har jag en gnagande känsla av att jag betalat för dem...

Henrik: Jag har funderat på fören också. Idealiskt hade varit en sådan där linbana som man sköter måltavlorna med vid luftgevärsskytte - starta kameran, skicka fram den till stäven, paddla och rolla, hala tillbaks den och titta på resultatet.

För har man någon med sig som kan trycka på avtryckaren är det enklare att låta denne hålla i kameran också...

Magnus: RTFM är nog bra, men sedan skall man ju helst komma ihåg alla tryck- och klicksekvenser när man kommer ut i kajaken också - förutsatt att man orkar igenom alla 62 sidorna valhänt kompaktprosa i 6 punkters Helvetica. Betydligt mer lockande är Pamuks "Istanbul" (hans "Snow" var en av årets litterära höjdpunkter (http://www.thomassondesign.com/nyheter/global-warming-ha ) - första gången på flera år som jag redan läst en nybliven nobelpristagare) och lite annat av högre litterär klass som väntar på nattduksbordet.

Det är långgrunt i Vikhög - men Lomma är ännu värre...

Magnus: nedre bilden ger en antydan om långgrunt - det syns på färgen att vattendjupet på sin höjd är 60-70 cm trots att det är flera hundra meter till stranden (och ett mycket lätt dis som sänker kontrasten på färgerna). Typiskt för Lomma är också flera långsträckta bankar med vattendjup under halvmetern parallellt med stranden väldigt långt ut. För att hitta djup för vertical sculling får man ut tills man inte längre ser folk på stranden - en påminnelse om att Baltiska Issjön och Ancylussjön inte är så avlägsna med universums tidräkning, och att global uppvärmning kommer att förändra skånes karta tämligen rejält...

Skriv en kommentar