Show cart
Design & Illustration

Frej – Christoffer Hellman

Frej – Christoffer Hellman

"Hej Björn, 

Äntligen var det dags för premiärturen med min Frej som blev klar för en tid sedan. 

Jag har väldigt liten paddlingsvana, men upplevde kajaken som trygg och lekfull på samma gång. Det gick väldigt fort att lära känna skrovet och den bjöd sedan snabbt in till lite rappare och aggressivare manövrar. Lite bångstyrig med vinden i näsan, men det förväntar jag mig få ordning på med lite träning och finlir med skäddan. Succé på alla sätt och helt klart det skönaste jag paddlat! 

kajaken är byggd i paulownia som för tillfället fanns som hyllplan på bauhaus med längden 220cm. Mjukt och väldigt lätt att jobba med, men tenderade att sloka lite mellan spantmallarna varför det krävdes påfallande många häftstift för hålla stil på det, men då jag från början hade tänkt att måla kajaken var det inget som störde mig. Luckor, skädda och skäddbox köpte jag på kajaksidan.se

Såhär i efterhand hade jag gärna gjort skäddboxen själv då köpevarianten är lite  bräcklig. Kajaken är målad med Double Coat i kulören sommargul. Jag kan varmt rekommendera deras produkter. Sitsen är inspirerad av den på ritningen och lite lätt modifierad med sidostöd. Den är monterad med självhäftande kardborre så att den kan regleras i längsled. Färdig vikt med köpeluckorna och allt = 17,3 kg.

Byggandet har bjudit på fantastiska stunder såväl som smärre katastrofer. Det mest påtagliga var att däcket slog sig under ett sommaruppehåll och inte längre passade mot skrovet. Med hjälp av grövre reglar som jag gjorde med utgångspunkt från spantmallarna kunde jag tillslut tvinga in däcket med hjälp av skruv. Reglarna fick sitta kvar i kajaken tills skarven var vävd på utsidan. 

Tips till alla kajabyggare out there! Något som varit mig till extremt stor nytta under byggandet har varit att jobba med ”hemmagjord” eller så kallad ”rysk” pre-preg. Till hjälp behövs transparent byggplast (inte för tunn). Med ett lager byggplast i botten läggs sedan önskat antal lager torr väv av kol, glas eller båda delarna. Man väter sedan upp lagren med lämplig mängd epoxy med roller och avslutar med ett lager byggplast. Efter detta kan man sedan rita och klippa remsor på diagonalen över fiberriktningen eller längsmed om det passar bättre. Appliceringen är sedan mycket enkel och påminner om att montera självhäftande tejp. Ena lagret byggplast dras enkelt bort och de olika lagren kan sedan appliceras utan kladd, strån och utan att väven ”drar sig”. 

Avslutningsvis vill jag säga att projektet har varit roligt och lärorikt och jag tror att jag längre fram kommer bygga fler kajaker och andra prylar med hjälp av strip-metoden! Jag rekommenderar det här till alla som har tillgång till en lämplig lokal eller utrymme att uppehålla sig i under bygget. 

Hälsningar, 
Christoffer 
Ulvsundasjön, Bromma"

Frej – Christoffer Hellman

Comments

There are no comments yet.

Post a comment