Show cart
Design & Illustration

Nomad i Göteborg

Klas med ny Nomad

Mail och premärtursbild från Klas Thulin i Göteborg

"Hej Björn

Premiärturen är nu avklarad.
Jag har lite problem med att kajaken "ålar" sig fram, det visar sig mer ju hårdare jag tar i.
Fenan jag gjorde är 350mm lån, 5-35mm hög och 5mm bred.
Skall jag öka fenans area?

Annars går den väldigt stabilt och vågor var inget problem.
Första och enda gången jag var ute med en kajak var för 25år sedan men det kändes otroligt skönt att testa den.
Vikten hamnade på 20 kg, då användes en del kolfiber och det som blev över fick bli till design.

Men vad kan jag göra för att få den mer riktningsstabil?

På bilden är jag riktigt trött efter 1,5 timme ute med en van paddlare ( i vanliga fall är jag gladare).

MVH Klas"

Min kommentar

Hej Klas

Tack för rapport och bild. Riktigt snygg kajak!

En kajak som slingrar gör det nästan alltid på grund av att paddeltekniken inte stämmer med kajakens egenskaper. En kajak med liten kursstabilitet är naturligtvis känsligare än en med mer kursstabilitet.

Jag tror dels att skäddan är i minsta laget. Den som finns på ritningen är utprovad för att ge en för de flesta passande kompromiss mellan manöverbarhet och kursstabilitet. Den är ca 91 cm2. Den du har använt bör om jag förstår det rätt vara ca 61 cm2, och alltså ge en livligare kajak som kräver mer av paddeltekniken för att gå rakt.

Men främst tror jag det beror på paddeltekniken (att den slingrar mer när du tar i mer tyder på det). Det finns en rad med småfel i tekniken som man kommer unden med i en kursstabil roderkajak, men som straffar sig i en neutral eller lättmanövrerad kajak. På bilden syns rätt tydligt att aktern "slirar". Den kan göra det antingen som funktion av ett snyggt utfört styrtag, eller på grund av låg kursstabilitet. Mer om det i länkarna nedan...

Den storbladiga paddel du har på bilden innebär också att girande tendenser i dina paddeltag blir mera uttalade (därmed inte sagt att det är fel med stora blad - vilket Nigel Foster med eftertryck bevisar!)

Jag försöker ge mina kajaker tämligen neutrala egenskaper, med syftet att förlägga både kursstabilitet och manöverbarhet i paddlarens kontroll. Kommersiellt tillgängliga kajaker har ofta större kursstabilitet för att gå rakt även med ovana paddlare med bristfällig paddelteknik - att det blir svårare att svänga kan lösas med roder.

Var du står i detta vet jag inte. Men lite större skädda är nog en bra början. För övrigt kan du läsa mer om mina kurs- och manöverfunderingar på sajten:
Paddla utan roder
Kursstabilitet
Manöverbarhet

Hälsningar
Björn

Comments

Hej!

Jag håller på att avsluta mitt Nomadbygge (52) och hittade ingen skädda på ritningen så jag "höftade" till en, vi får väl se hur den fungerar... Nu ska jag lacka skrällen så får vi se;-)

//Tomas

Tomas, nog har du väl de båda alternativen fast och en justerbar skädda inritade i konstruktionsritningen?

Jag har ju aldrig använt roder och skädda bara någon gång. Pingsthelgens Igdlorssuit byggde jag efter linjeritningar (fådda!) från England och måtten fanns faktiskt också i cm. Trots de tunga, djupa och långa vågor jag hade på ömse sidor om kajaken spårade den fint precis dit jag ville att den skulle gå.

Jag vet inte om det är så att att jag lyckats väldigt bra med detta bygge, eller om dessa års idoga paddlande utan roder och skädda givit mig en annan approach när det gäller att styra kajaken. Jag har idogt läst Björns råd och försökt anpassa mig till dem. Idag behöver jag bara en minimal lutning för att ändra kurs. Sällan några hårda paddeltag. Faktiskt låter jag nästan bara bladet glida genom vattnet och känner det lätta trycket. Det räcker faktiskt. Björn har kanske en intressant mening i sammanhanget?

Näe det finns inga skäddor med på mina ritningar. Det står ´se byggbeskrivning´på ritningen. Nu har jag som sagt satt dit en men finns det någon skiss el dyl utifall den nuvarande inte blev så bra?

Mvh Tomas

Tomas, på konstruktionsritningen till Nomad (52 cm) finns texten "fast eller justerbar skädda se byggbeskrivning" i anslutning till de streckade konturerna av en fast och en justerbar skädda? Skalan är 1:10 (framgår i faktarutan) - mät och multiplicera med 10.

I byggbeskrivningen på sidan 19-20 finns beskrivning över hur den fasta skäddan kan monteras på plats, samt som bilaga på sidan 27 en skiss över en justerbar skädda för den som vill ha en sådan."

Hej igen, på ritningen finns en justerbar skädda utsatt men ingen fast. jag har följt instruktionerna i byggbeskrivningen men där finns inga mått utsatta. Hur lång resp hög bör skäddan till min kajak vara?

Bifogar en utsnitt ur originalfilen (röda texten är tillagd nu). Finns inte skäddan med på din kopia är det obegripligt - den ligger i samma lager som resten av konstruktionsritningen och jag förstår inte hur den skulle kunna missas i utskriften. (http://www.thomassondesign.com/img/09/nomadskeg.gif)

Oavsett vilket är den ca 27 cm lång och 7 cm hög. Det kan vara en bra idé att öka höjden till 8-9 cm för att sedan slipa ner tills du tycker att en bra kompromiss uppnås - kursstabilitet är lite individuell. Med för lite skädda får du svårt att kontrollera upplovning, med för mycket blir det besvärligt att gira upp mot vinden i låg fart...

Ehhh jag ska nog kolla ytterligare en gång, jag har en känsla av att jag har varit både blind och korkad;-) Jag tyckte att jag kollade ordentligt igår men osvuret är nog bäst...

Tack för siffrorna, jag ska prova mig fram lite!

När man gör en sits av liggunderlag. Hur formar man sitsen bäst? Det mtrl jag har är segt att skära i, funkar det att slipa med ett grövre slippapper?

I helgen ska jag göra klart det sista, sen ska jag banne mig ut och paddla!

Tack och bock, Tomas

Jag brukar bottna med en skiva skum (10-15 mm uretan-, vinyl- eller polyesterskum) som går bra att skära och/eller slipa (se till att lägsta punkten bara är några millimeter över botten och undvik en hög framkant som stryper blodtillförseln på lårens undersida - vanligaste anledningen till ben som somnar).

Sedan klär jag skumsitsen med ett tunt liggunderlag (kontaktlim). Det går att slipa liggunderlag med det blir luddigt och fult, så det görs bäst på undersidan...

Post a comment