Show cart
Design & Illustration

Dekormålning á la Jan Runbom

This page is currently available in Swedish only. I may find the time to translate it eventually, but in the meantime Google Translate may provide something intelligible.

Dekormålning á la Jan Runbom

Jan Runboms kavat"Jag kunde inte motstå frestelsen att ge min Kavat ett "livligare" uttryck, frågan var hur.
Efter att ha inhämtat tips från Björn, om att blanda oljefärgspigment i epoxin, påbörjades experiment och provmålning.

Inspirerad av Alaskainuiterna och det "lilla" jag lyckades hitta på Kanadensiska webplatser om Inuiternas ursprungliga uttryck, gjordes en egen tolkning på ett inte alltför ovanligt däcksmönster. (Detta inspirerat av Jim Gabriel, Hawaii.)

Motiven, de befjädrade fiskarna på fördäck, Späckhuggaren, bården längs linjerna, den stiliserade sömmen runt sittbrunnssargen och texten akter om densamma målades med vattenlöslig dekorfärg.

Fördelen med färgen är att målningen bygger obetydligt i höjd. (=mindre åtgång epoxi)

Därefter maskerar jag över mönsterlinjen och täcker allt under densamma med pigmenterad epoxi.

Blandning: 3-5% färgpigment ( ca 1 tsk till 1,5 dl färdig epoxi )

Färgen blir genomskinlig d.v.s motiv och däck får en gemensam färgton. (Skiktmåleri)

Rör om pigmentblandningen noga. Pigmentet rör sig något under tiden som epoxin härdar, vilket ger ett jämnt flammigt (eller levande) intryck.

text bakom sittbrunnenMaskera därefter längs mönsterlinjen och stryk ovandelen av däcket med ofärgad epoxi, (för att utjämna höjdskillnaden), innan väv och ytterligare lager epoxi läggs på.

En liten svårighet uppstod när däck och skrov limmades ihop eftersom slipning erfordrades och färgskiktet skadades på tre ställen. Svårigheten att åter igen erhålla samma färgton löste jag genom att tona ner skrov och skarv med ett mörkare pigment, vilket enligt mig resulterade i ett snyggare resulat. ( man får dock arbeta lite med penseln här. )

Texten akter om sittbrunnen valde jag för att hedra dig Björn, som den förträfflige kajakkonstruktör du är. (Man kan nästan inte sluta bygga, hur många kajaker behöver man??)

Byggbeskrivning

MVH
Jan Runbom"

Comments

Svaret på sista frågan brukar vara: "...bara en till ;-)"

Hej! Jag fnderar på att ådringsmåla en stor yta på en båtöverbyggnad. Själva byggnaden

är i vanlig glasfiberarmerad polyester. Man kanske kan använda tvåkomponentlack i olika färger men även pigmenterad epoxi kanske är ett alernativ. Går epoxin igenom dekorationsfägens pigment och låser den? Skulle man kunna täcka en hel yta med dekorationsfärg och sedan låsa alltihop med epoxi? Jonas

Nej, epoxyn kommer att ligga ovanpå lacken, och med förmodligen rätt tveksam vidhäftning. En transparent version av samma tvåkomponentslack är förmodligen det bästa skyddet.

Pigmenterad epoxy skulle fungera bra (bortsett från att det ibland kan bli problem med vidhäftningen mot polyester) men jag tror att det blir svårt att ådringsmåla med ett så segt och motsträvigt medium som epoxy. Epoxy måste f ö skyddas med klarlack mot UV-exponering.

Tackar för rådet. Jag antar att de små dekorationerna som Jan gjort är så små stt det inte blir något peoblem med epoxin ovanpå? Jonas

Framför allt använde Jan vattenbaserad dekorfärg – och jag vet inte hur det har stått emot tidens tand (det är åtta år sedan jag fick in tipset ;-)

Jo min första fråga avsåg egentligen om man kunde göra åsringsmålningen i vattenbaserad dekorationsfärg. Tänkte att epoxons pyttemolelyler gick ogenom detta lager och fäste i underlaget, detta kan t ex vara en lämplig grundfärg ovanpå polyestern.

Under vilka omständigheter är det problem att få epoxi att fästs på polyester?

Jonas

Jaha, fast du frågade om tvåkomponentslack...

Jag vet inte omständigheterna kring vidhäftningsproblemen – vet bara att flera tillverkare avråder och att det har dykt upp i diverse forum vid olika tillfällen, där det har förmodats att problemen beror på epoxy-på-polyester. Men det kan lika gärna ha berott på dåligt rengjord (avfettad) polyester. Lamineringsepoxy innehåller inte lösningsmedel och är därför mycket mer krävande än andra tvåkomponentskemikalier.

Här finns en diskssionstråd på Guillemots forum om fuskträmålning:

Hejohå alla kajakvänner!

Jag kan härmed meddela att min Kavat har stått emot tidens tand helt förträffligt, still going strong ;-)

ha det bäst, och var rädda om er!

MVH Jan Runbom

Hei :)

Jeg vet man kan overføre skrift fra ett papir skrevet ut på laserprinter til treverk (også gran).

Måten å gjøre dette på er å skrive ut speilvendt, legge arket mot treverket, og pensle over med aceton. Da overføres toneren fra papiret til treverket.

Kan man gjøre dette på kajakken også, før epoxy og glassfiber? Eller kan det gi problemer med å få epoxyen til å hefte godt mot treverket?

Det bör fungera utmärkt, utan vidhäftningsproblem med epoxyn. Det enda potentiella problemet jag kan ana, är att man får vara försiktig när man läggar på epoxy så att inte pigmenten dras ut över ytan. Möjligen kan man fixera pigmenten med ett etanolbaserat fixativ innan man drar på epoxy, men jag har inte provat och är därför osäker på om det finns några problem med fixativ och epoxy.

Jag brukar istället skriva ut rättvänt på ett tunt japanpapper så att pigmentet är bundet i pappret. Det tunna pappret blir osynligt i epoxyn. Men det är nog en ännu bättre idé att skriva ut spegelvänt och lägga pappret upp-och-ner – då skyddas pigmentet bättre under lamineringen.

Post a comment