Show cart
Design & Illustration

Kayak exhibition in Malmö

Kayak exhibition in Malmö

This weekend was the first kayak exhibition in Malmö (as far as I know). KajakEvent was the initiator and a lot of retailers had answered the call – approx 70 kayaks could be examined and tried on the water, plus paddles, gear, apparel et al. Nigel Foster conducted paddling classes saterday morning, and showed advanced kayak manoevering a couple of times during the afternoon, Ram Silval from Nepal showed tricks in a white water kayak both days and also a new, not even yet released, film from his decent in a white water kayak from Himalaya to the Bay of Bengal: "Source to sea" - and on sunday I talked about rolling as part of a safety strategy in sea kayaking and demonstrated a number of greenland style rolls, as opposed to the white-water-rolls that is often practised also in sea kayaks. I think it went well, despite traffic background noice in the first part, and enduring water of very dubious quality (the canal through downtown Malmö) in the second.

Nigel Foster teaching

Nigel´s class in rain on saterday morning. Sold out of course - not everyday you can learn paddle technics from Nigel Foster in the canals of Malmö.

Petrus Kajak

Petrus Kajak´s display tent with a bunch of brand new strip kayaks – my old and worn ones were outshined as exhibition pieces and were deported to the float as test objects. After lunch the rain clouds vanished and we had sun for the rest of the day.

Ram Silval

Ram Silval on his way for a demonstration.

Nigel and Ram

Nigel and Ram handles their kayaks superbly – one in two dimensione, the other in three.

Ram Silval

A few in the audience, having seen a 6 ft Ram Silval with his kayak on land, expressed some concern over how he found room for his legs in that tiny kayak - to which Ram have been known to answer that one leg could be folded into the front of the kayak, the other into the back.

Information on rolls

Time for my short talk on the benefits and fun in rolling prior to demonstrating the same thing on water.

Handroll

A couple of handrolls is an obvious part of a greenland rolling demonstration - in retrospect it may be noted that the water in the pics looks a lot cleaner than it does close up (or in) and in real life. And luckily not even new digital technique can convey the smell...

Kayak testning

Sun from a clear blue sky and hot during sunday - and most of the test kayaks were on the water most of the time. My Black Pearl on its way.

Thanks, KajakEvent for a very nice arrangement.

Comments

Jättekul att prova din Black Pearl Björn! Det gav verkligen mersmak och jag kan verkligen förstå att det går fort att lära sig rolla med den. Kändes inte så farligt rank heller när jag väl började paddla (som jag var lite nervös för). Nu vill jag ännu mer ha en kajak med liknande dimensioner och som jag har berättat så är ju förvaringsutrymmet begränsat. Har dock kollat upp boden igen och om jag ändrar lite så skulle jag kunna snedställa en kajak från ena hörnan upp till andra taket och då kanske kunna ha en längd på 5.20 m. Har läst att Magnus Å har en smal SOF på bara 5 meter ca och jag gissar att han väger kanske som jag (85 kg)? Qanaaq (den japanska glasfibervarianten är ju inte heller så lång. En fråga är om man skulle kunna korta en ritning av Black pearl till kanske 5.10 m för en person som väger ca 85 kg och ändå ha tillräcklig bärighet? En annan fråga är om man skulle kunna göra ett stripbygge utomhus (det har jag gott om plats för) och svepa in bygget i presenning mellan byggtillfällena. Det går tyvärr inte så fort med mina byggen så jag kan inte räkna med att det är gjort på en sommar. Kanske ett utomhusbygge skulle dra på sig för mycket fukt eller vad tror du? Alternativet är då att bygga som en SOF eftersom det är lätt att ta in i boden även mellan byggtillfällena. Oavsett byggsätt så hade jag gillat den bredd och däckhöjd som du hade, men kortare - finns det något sätt att veta att den klarar min vikt om jag bygger kortare?

Tack Bertil! Det går att skräddarsy en Black Pearl för speciella önskemål, men med lite modifikationer. Om du kortar den måste du öka något annat mått för att få tillräcklig bärighet - marginalerna är inte stora för en kajak som Black Pearl. Det finns huvudsak två vägar: öka bredden en aning - ökar initialstabiliteten lite men påverkar bara rollbarheten marginellt, eller öka djupgåendet en aning - men för att behålla skrovkontakten som är viktig för rollbartheten får du då kanske höja sitsen lite, vilket ger lite sämre stabilitet (både initial och sekundärstabilitet). I praktiken jobbar jag med alla mått på en gång för att inom ramen för kravet på bärighet finna en kompromiss som ligger så nära den ursprungliga kravspecifikationen som möjligt.

Att bygga strip ute är fullt möjligt men inte särskilt praktiskt med tanke på ändringar i fukt och temp i vårt klimat. Tar det tid gäller det att kunna pausa vid rätt tillfällen - inte t ex när skrovets utsida är laminerad med glasfiber men insidan oskyddad. Med bygget på en enkel och lätt byggjigg går det rätt bra att lyfta in och ut den efter behov.

Ett enkelt partytält har använts med framgång vid åtskilliga byggen under sommartid.

Att pausa över en vinter går också normalt bra, men då med spanten återinsatta i skrovet för att bibehålla formen.

Hei Bjørn

Du kunne kanskje nævne at etter at alle forhandlere ble ilagt pakerings bot på messa og andre diverse fars bøter vil prisen på kajakker gå betraktelig opp.

Du hann före, Martin!

Tråkigt är att ett antal utställare i kajakbranschen fått sitt första intryck av Malmö: en stad som när det gäller tillstånd, avgifter och intern samverkan företer likheter med helt andra samhällsskick (glömde någon att muta parkeringsenheten?) – samt att vattenkvalitéen är så bedrövlig (någon som minns att för inte så värst många år sedan badade kommunalråden vid Södertull inför TV-kameror i den då rensade och fräscha kanalen).

Hej Björn, jag testade din Black Pearl i söndags på mässan, och har så här i efterhand inte kunnat släppa tankarna på den. Jag var innen på orust hemsida och tittade på deras motsvarighet, men 24000 är för mkt för en fattig lumpare kom jag fram till. Det roligaste hade ju varit att göra kajaken själv, men problemet är att jag är inte speciellt händig av mig, hur svårt är det att bygga en black pearl? Kan jag räkna med att jag får en bra fungerande kajak när jag är klar eller finns risken att den kommer ha för mkt skavanker? Hur lång tid kan det ta för en person som aldrig byggt innan att få den lilla svarta färdig?

Det är lätt att bygga en kajak själv även utan speciell händigthet - dvs lätt i betydelsen att det kommer att resultera i en välfungerande kajak utan funktionella nackdelar. Däremot tar det naturligtvis lite längre tid för den som inte är van att snickra, och estetiskt kanske det inte blir ett mästerverk. Mina kajaker är till exempel snabbt byggda prototyper som efterhand fått repor och småskador (ibland rätt stora) av hård användning. De skulle inte vinna några priser för snyggt hantverk men de funkar...

Byggmetoden är förlåtande. Det finns inga moment som är kritiska - allt går fixa till eller ta bort och att göra om, om det inte blir rätt från början. Epoxy är starkare än trä, vilket innebär att illa passande fogar går att spackla till finish - visserligen blir det dyrare och tyngre eftersom epoxy väger mer och kostar mer än trä.

Black Pearl är lättare att bygga än de flesta kajaker, dels genom den enkla formen utan komplicerad kurvatur någonstans, dels genom att den är liten - färre ribbor, färre fogar. Vidare finns mindre av alla tillbehör som tar tid att bygga eller montera - färre däcksbeslag, inget svankstöd inget fotstöd, ingen justerbar skädda eller roder, väldigt enkel sits etc.

Men det handlar också om att välja. Inget fel på brukskvalitet som ambitionsnivå - en kajak som skall kunna användas och där lite repor i lacken inte vållar sömnlösa nätter. De flesta som rapporterar tid anger 100-150 timmar för ett förstabygge, men självklart kan man misstänka lite skevhet i urvalet - tar det väldigt lång tid kanske man väljer att hålla tyst om det. Men min uppfattning är att de som siktar på brukskvalitet håller sig på rimliga byggtider, även med bristande vana eller händighet. De som rapporterar 300-400 timmar är oftast perfektionister med helt andra målsättningar.

tack Björn för svaren. Återigen dök det upp lite frågor i huvudet. Vad behöver man införskaffa för verktyg till bygget? Hur leverar du mtrl om man beställer det från dig, eller måste man komma ner och hämta det? Så som det ser ut nu så blir det nog en liten svart efter MUCK.:)

När det gäller verktyg och mera om bygget kan du hitta det mesta i byggbeskrivningen som finns på sajten.

Ritningen skickar jag med post (om du inte föredrar att hämta den här hemma) - beställer du även material, levereras det från Johan Wirsén på Öland, normalt med en speditör som leverar direkt till dörren på kvällstid, eller efter överenskommelse.

Post a comment