Show cart
Design & Illustration

New Njord - Jan Sandberg

Launching time

"Hi Björn

My summer open-air kayak building project, the Njord, my first kayak is finished. After many hours, most of them creative and fun, the Njord is almost done (have heard that home built kayaks will never be quite done...), 574 cm long, 49,5 cm wide and tipping the scale at approx 20-21 kg. I chose to purchase a kit from Haveriet - thanks Johan for good advice. Njord is mix of many qualities, as you Björn so well explains on the site, and with a retractable skeg, adjustable foot support and knee braces it is really flexible. Have tested i calm as well as rough seas and am very satisfied.

The only disappointment is the hatches - particlarly the forward one. Hard on the wind the kayak goes smoothly through the waves but takes some water over the stem, so the seal is important. After an hour against steep seas I have some water in the forward compartment. Seems hard to get a reliable seal with just an ordinary sealing profile and some nylon webbing. My large hatches does not improve the odds either. I am contemplating some kind of cloth sealing, dry bag type. The seat, backband and hip support are not quite finished yet, but that will have to wait until next year. Thanks Björn for the very well written manual and a superb kayak to develop skills in."

Regards
Jan Sandberg

Jan in his new Njorden

Update 5/10:

One of the comments below asked about the knee support in the top pic, so Jan sent a close up of his "masik-on-demand" solition.

Movable knee support

Comments

Hejsan Jan,

Snygg Njord, ql att se fler som bygger denna vackra o fina kajak :-).

Mvh

// Fredrik

Vackra kajaker presenteras här på löpande band! Jag blir frestad att montera ihop byggjiggen..

Det där med reglerbar sittbrunnstorlek låter intressant. Förklara gärna närmare hur du gjort. Jag har sett Freya Hoffmeister använda sig av en lös kudde i skumplast för att kila fast sig i kajaken. Vad är syftet med din konstruktion?

Hej Rune

Anledningen till att jag valde stor sittbrunn( ca 78*40 cm) var att kunna motionspaddla effektivt med fria knärörelser. Njord (min 574 cm lång) har ju teoretiskt en hög skrovfart. När det blåser eller man vill rolla behöver man ha bra knästöd. Min erfarenhet är att fasta knästöd (och även sittbrunnar med "key-hole" ) sällan fungerar perfekt för båda dessa syften är . Min ide var att testa om man kunda ha ett knästöd som gick att ta bort enkelt. På den översta bilden är detta knästöd monterat. En konisk skiva som läggs på sittbrunnssargen och som hålls nere och på sin plats med en 20 mm rem (med snabbkoppling) som löper genom en slits i den koniska skivan . Respektive rem är sedan fäst på skrovets sida/insida (igentligen fyra olika fästen på varje sida så att jag kan flytta den framåt eller bakåt). Under den koniska skivan har jag fäst och format mina knästöd av plastmaterial. Har faktiskt fungerat över förväntan hittills. Sittbrunsstorleken blir ca 50-60 cm. En viss elastisitet blir det men "känslan" är som att paddla med liten sittbrunn. Den kan dessutom tas bort eller sättas dit på några sekunder med snabbkopplingen!

Bra idé, Jan. Jag publicerar gärna om du har närbilder på den.

Det finns ett par varianter på detta, som kanske också förtjänar att lyftas fram i sammanhanget.

1. En Kavat som byggdes i Malmö för många år sedan fick en skjutbar skiva, formad efter däcket, och som löpte i ett par spår under däcket ungefär som en skärbräda. Inskjuten var den gömd under däcket, utdragen blev sittbrunnen ca 15 cm kortare.

2. En annan variant som jag sett på ett par skärgårdskajaker med stor sittbrunn är en lös knäbygel, ungefär som en masik på en grönlandskajak, försedd med spår i sidorna som passar på sargkanten och som hålls på plats med en gummilina fäst föröver under däcket. Behöver man lossa den snabbt drar man den någon cm bakåt och släpper.

Men den som funderar på dylika lösningar kan dock först överväga om de verkligen behövs. Njords sittbrunn är nämligen tänkt att lösa ett dilemma, nämligen detta: både motions- och skärgårdskajaker och engelska havskajaker har sittbrunnar som är ensidigt användbara - den ena fungerar bra för paddling med traditionell knärörelse, den andra för roll och höga stöd - ingen av dem klarar båda situationerna utan att man gör mer eller mindre omfattande ändringar av sittställning eller sittbrunnsdisposition.

Men med Njords tajta sittbrunn utan knä-, höft- eller svankstöd, lilla sittbrunnshål och låga däck och om man använder grönländsk paddelteknik får man båda fördelarna: samma sittställning ger kraft till effektiv snabbpaddling (eller uthållig distanspaddling) och stöd för avancerat rollande och höga stöd.

Det passar naturligvis inte alla, eftersom det innebär att träna in ett helt nytt sätt att sitta och att driva paddeltekniken. Men för mig har det varit en spännande upplevelse att kunna ligga och mala i tävlingsfart i t ex Dalslands maraton och då och då svalka av mig med en eller ett par rollar, utan att ändra sittställningen, utan att ta spjärn med knän eller fötter - kajaken följer med ändå.

Kajaken är fortfarande under "teststadiet", får se var jag hamnar till slut med detaljerna.

En vän testade kajaken under lungna förhållanden och tyckte den kändes tajt och bra utan extra knästöd. När jag dock själv var ute en timme i relativt grov sjö kändes knästödet mycket bra. Stödet fanns där utan att jag behövde söka eller tänka på det.

Skickar över en detaljbild till Björn

Snyggt bygge.

Dina bilder leder mig till en fundering jag haft sedan stockenträffen. På Stocken i år fick jag mycket frågor om min Njord. Anledningen till frågorna och att folk inte kände igen modellen verkade vara "puckeln" på akterdäck. Just däckets form tycker jag mycket om på Njord och om jag inte var övertygad om att bygga en Njord innan så blev jag det av linjeritningen. Något konfunderad gick jag och tog en titt på Björns gråa Njord och den såg markant plattare ut. Hade jag så totalt "misslyckats" med ribbningen av akterdäcket att kajaken var oigenkännlig? Nu ser jag ännu en Njord med rejäl svängt akterdäck och funderar då på hur det egentligen är tänkt att se ut. Själv gillar jag verkligen akterdäckets form på Njordar som ser ut som min eller Jans (trots att det ledde till en hel del svordommar under ribbningen).

Här finns min sjösättningsnotis med några bilder som tyvärr inte riktigt visar vad jag menar:

http://www.thomassondesign.com/post.aspx?id=1168453637

Hej Per,

Jag började också fundera över "puckeln" när jag byggde. Tyckte inte den såg så stor ut på ritningen som den sen blev på kajaken... Men det verkar vara så den skall se ut.

// Fredrik

Hej Per och Fredrik

Visst har Njord en mycket sirlig och elegant form, blev själv lite överraskad att den blev så kurvig.

Jag byggde ju med profilfrästa lister, vilka håller ihop bra även om dessa ej helt följer spantmallarna. Fick för mig, när jag med diverse metoder "tryckte ner" akterdäcket vid sittbrunnen, att "puckeln " blev extra tydlig, dvs. sviktade upp. Men det kanske bara var en inbillning? Vad säger konstruktören.

Jag hade problem med prototypbygget, fick bland annat använda skruvar för att bemästra de motspänstiga ribborna. För att underlätta det momentet mjukade jag på ritningen upp kurvradierna på däcksribborna precis akter om sargen, vilket förde med sig att puckeln blev kortare och därmed ser bulligare ut än på prototypen. Men mäter man så är skillnaden marginell i höjd.

Men det finns (minst) tre sätt att ribba Njords däck, som ger lite olika karaktär: den som ribbar däcket med långa ribbor från för till akter och sågar upp sittbrunnshålet efteråt får en lång svepande vågform som ser "kurvig" ut, medan den som ribbar fördäck och akterdäck för sig får en diskontinuerlig däckslinje med ett rakare och mer "geometriskt" intryck (linjen precis framför sittbrunnen blir nästan parallell med linjen från sittbrunnen upp mot akterdäckets högsta punkt) - och slutligen har jag sett ett par Njordar där byggaren lagt en helt plan yta bakom sittbrunnen (stöd för grönlandspaddeln vid i- och urstigning), och anslutit för- och akterdäck till denna. Detta senare ger en diskontinuitet i relingslinjen som ser tekniskt sofistikerad ut och accentuerar bullen på akterdäck.

Jag föredrar själv att montera sittbrunnssargen (eller en dummy) innan man ribbar däcket, men det finns naturligtvis inte rätt och fel, bara mer eller mindre relevant för den tänkta användningen och användaren tycke och smak.

Vill man ha lite mer "pli" på sina lister funkar vanlig värmepistol bra.. Lättast är att köra innan man fäster ribban - värm ordentligt, böj och håll kvar till det svalnar. Handskar här.. Men även efteråt funkar helt ok, typ rätta till lättare "muttertendenser" när man försöker böja för mycket sidledes i botten.

Annars är det ju tyvärr så att försöker man kröka för mycket på ena sidan av spantet får man oftast en reaktion på andra sidan, som ett "S" ungefär. Tätare spant, alternativt tillfälliga extraspant/stödlister vid kritiska ställen, underlättar också.

/ Ulf

Beautiful work... Great inspiration for me. I have two Njord's planned for this winter and spring.

Jobbade länge med formen på akterdäck på min Njord. Gillade personligen inte "puckeln" som blev efter att jag lagt listerna bakom akterdäck. Kajaken såg lite gravid ut! :) Faktum är att jag rev bort första försöket och ritade om spanten direkt bakom akterdäck. Gjorde en svagt rundad rygg som naturligt övergår i formen på övriga spant. Lösningen syns på sista bilden på följande länk. Älskar formen på Njorden, så fantastisk grasiös!

http://www.thomassondesign.com/post.aspx?id=1168453616

Post a comment