Show cart
Design & Illustration

Paddelsnickarhelg på Escape

Paddle workshop
Activity in the paddle building workshop in the Escape Kajak attic

Helgen tillbringades på Escape Kajak i Göteborg med en kurs i att bygga och använda grönlandspaddlar. Lördag: frukost, en kort introduktion i grönlandspaddlars historia, utveckling, geografi och variation och en paddeltur i skärgården närmast Önnereds Brygga med däcken fulla av grönlandspaddlar att testa och få lite idéer om hur det kommande egna bygget skall se ut. Paddlarna testades med avseende på fart, manövrering, stödtag och rollar provades. Jag hade med både Njord och Black Pearl och även kajakerna byttes fram och tillbaka för att provas. Därefter hem till Escapes vind för att rita, såga, hyvla och slipa.

Jakob i Njord
Jakob passade på att testa både min Njord och lite paddlar

Dagens mest påtagliga resultat var några halvfärdiga paddlar och förvånande mängder av hyvelspån och slipdamm.

Peters blivande Black Pearl
Peters blivande Black Pearl

På söndagen gjordes paddlarna färdiga och efter lunch blev det premiärpaddling med de nya alstren – en skön tur i perfekt paddelväder runt öarna i södra skärgården.

dammgubbe
Effekten av sliprondell i vinkelslip – Jakobs kläder var svarta/mörkblå när han började

Rolltest av ny paddel
Nya paddeln godkänd för Butterfly-roll

Askimsfjorden
På väg hem till bryggan – utsikt söderut i Askimsfjorden

Comments

men får vi inte se hur de färdiga paddlarna ser ut?

Ja, jag borde såklart ha tagit en bild av resultatet. Men helt färdiga blev de inte - bara grundslipade tillräckligt för att provpaddlas några gånger, och möjligen justeras, innan de finslipas och oljas. Kanske det kan komma bilder på Escapes forum vad det lider?

Vi har ju tidigare diskuterat kajaker eller båtar gjorda av papper - d v s flera skikt limmat papper. Här kommer jag med en fråga som kanske kan få ett svar.

Den minnesgode kanske minns att jag gjorde en variant på stormkajaken - går absolut rakt, vänder som en tanker - där jag gjorde bottnen bredare. Det är alltså inga spant, utan bara pinnar mellan köl och däck.

Tyvärr, med stigande ålder på väven, får jag den inte tät i botten. Tips mottas om någon lack som är effektivare och torkar snabbare än linolja!

Nästa tanke (här kommer första raden in) var att lägga tunn plywood på ömse sidor längs kölen och upp till relingarna. Jobbig tanke... Nästa variant innan jag somnade igårkväll - skulle man kunna limma papper i flera skikt med vanligt vitlim som ett skikt som styvar upp botten? Eftersom jag inte har någon sittbräda på kölen hamnar större delen av ändan på duken nu. I och för sig verkligen "soft", men inte så bra i längden.

Tacksam för alla tips i ämnet. Kajaken är typ Ammagsalik, lång och rak och utomordentligt trevlig att paddla.

Vad säger konteramiral Thomasson?

För mig låter det som en rätt problematisk process: å ena sidan behöver du sannolikt trycka du ut väven för att sitta så långt ner att stabiliteten blir anständig - å andra vill du styva upp sidorna för att inte de oundvikliga töjningarna skall resultera i läckage. Å ena sidan en ytbehandling med bättre elasticitet och livslängd än linolja (funderar på chlorosulfonated polyethylene aka Hypalon - gummifärg som är lika räli att arbeta med som namnet antyder, men vanlig på faltkajaker) eller styv beklädnad: plywood (funkar säkert bra, men var hamnar tyngdpunkten?), papper i PVA-lim (tveksamt, med tanke på både styrka och tålighet i fuktig miljö) eller i epoxy eller polyester (blir ett slags perstorpsplatta som säkert håller, men måste lamineras så tjock att den är självbärande och utan flex när du sätter dig ner mellan bordläggningssidorna). Men förmodligen är detta bara ytterligare ett exempel på att först lyssnar man på när "expertisen" berättar att det inte går - sedan gör man det...

Konteramiral? Tackar ödmjukast men får meddela att jag och marinen gjorde slut utan större saknad redan på fänriksnivå...

Tack så mycket för utförliga tankar. Jag hoppas mitt tidigare inlägg förstods så att det handlade om behandling UTANPÅ kajaken. Jo, men det förstod du nog, rättare förstod jag nog efter ditt inlägg. Menar du att tyngdpunkten blir annorlunda om man t ex lägger plywood-tunn- utanpå? Eller menar du att min ända kommer att bli V-formad och ändra tyngdpunkten INIFRÅN? O s a!

Jag gör naturligtvis honnör för en fänrik, jag var ju bara stabsfurir. Men VILKEN stabsfurir! En honett honnör, se så elegant! Å andra sidan - en stab har ju krigsledning som uppgift. Är inte mitt furirande egentligen högre? Och borde du inte göra honnör först för mig? Äh, vi kan lägga bort titlarna och göra honnör samtidigt!

Jag tänkte mig närmast att du sjunker ner en bit till i kajaken om du kan pressa ut de vinklade sidorna - och tvärtom att du blir hängande en bit upp om sidorna inte ger med sig. Men det beror på hur bred du gjort botten mm som jag inte vet.

Och med honnörandet, känner jag med Sven Yrvind, som tappade allt intresse för det militära när han insåg att han förväntades att högtidligt göra honnör för en tygbit på en stång varje morgon. Hans vägran att utföra så förnuftsfrämmande handlingar föranledde ett eget rum, om än ganska litet, några gånger tills försvaret insåg att de förmodligen skulle gå bet på att integrera denne fritänkare i ledet.

Ja, jag växte ju upp på ett regemente. Vaknade till taptot, somnade till de sonora, litet ledsamma tonerna mot kvällen. Tack Björn för synpunkter, nu behöver vi inte stå i givakt längre. Och Yrvind var ju en mycket speciell person, ännu mer speciell än vad som framgår i hans intressanta böcker. Jag har hört muntligen från personer som känt/känner honom. Nåja, största möjliga frihet till största möjliga individantal, min måttstock.

Åter till kajaken. Den har alls inte samma vinkling som stormkajaken. Men den där delen tror jag att jag har löst - märkligt vad de små grå börjar jobba när man får växla tankar med någon som tänkt längre...

Anledningen till vattenintrånget i botten som helt enkelt består av en viss "vattenmättnad" av duken tror jag har sitt ursprung i att jag suttit på denna del av duken. Linolja är elastisk och duken har rört sig, möjligen öppnat sig mikroskopiskt på grund av min tyngd.

Alltså, jag sätter på ett enkelt sätt in "bärare" på den del där jag sitter. Nästa problem blir att hitta någon slags lack eller färg som kan täta duken. På danska sajter har nämnts en "emaljefarve", emaljfärg och jag undrar vad det kan vara för någonting. Någon dansk vän därute i cyberrymden som vet? Vad använder Padilla för slags lack på sina kajaker? Jag bryr mig inte om att det blir sprickor i lacken efter ett tag, det kan fixas. Men jag har faktiskt ingen lust att klä om kajaken.

Jag tackar på förhand för alla tips som strömmar in!

Fick låna två böcker av min vän Lars Gradin - Goldens enorma, fantastiska och väldokumenterade kajakbok, samt Yrvinds "Konstruktören", lika intressant den.

Men färgen/lacken.... Hör av er!

Men om du med en sittpinne hindrar vidare töjning av duken är det väl bara att slipa av den (förmodligen) krackelerade oljefärgen och lägga på några lager ny?

"Traditionellt" är väl annars att man till lin och bomull använder linoljefärg och till nylon och polyester uretanlacker och liknande. De som mixar över gränsen brukar beklaga sig efteråt i olika fora. Vad jag vet är Padillas amerikanska kajakbyggen dukade med nylon.

Björn, tack, tack. Jag ska gå vidare enligt din modell.

Hej

Der var en dansker ude i cyberspace.

Jeg har til min kajak ( skin on frame ) brugt "Farvolin" fra "Hempel".

Også kaldet "kuttermaling" God til lærred og træ da malingen er meget smidig.

Tack Jörgen! Men var får man tag på Farvolin och heter fabriksmärket Hempel? Är det en lack eller en blandning som man kanske hittar under annat namn i Sverige? Jag blir glad om du ger litet mer information. Annars får jag väl ge mig över bron till danska dronningens land...

Hej Henri

Det er en god oliemaling, der fortyndes med terpentin.

Jeg ved ikke om man kan købe malingen i Sverige.

Malingen produceres af "Hempel" som laver mange former for skibsmaling. De har sikkert en hjemmeside.

Skal du over broen, så har de malingen hos Hellers bådudstyr i Kastrup, to Volvo-kast fra motorvejen.

Hilsen

Jørgen

Hempel finns i marinbutiker och välsorterade färghandlar.

Tack Jörgen och Björn för tipset om färgen. Jag har hittat en säljare i närheten.

Med saluterande paddel - bladet är målat i danska flaggan på ena sidan och den svenska på den andra!

Post a comment