Show cart
Design & Illustration

Panthera round Denmark in speed and style...

Panthera – Struer

A couple of days ago Erik B. Jørgensen completed his round Denmark challenge on record time. He cut the old record from 18 to 14 days! 

Denmark is partly a different challenge than the Swedish coast. The long west coast of Jylland, wide open to the North Sea, with fx Klitmøller as a wave surfer's paradise, and with several very long open-sea passages out of sight from land:  Skagen – Læsø – Anholt – Gilleleje (as if the Swedish Sea Kayakers Blue Band included rounding Gotland!). And Erik had his share of challenges: hard wind, 2,5 m waves, calms and tropical heat, wind, and current running against, etc. Erik's blog is an exciting read.

Panthera - Erik B. Jørgensen
Photo: Claus Lillevang

Of course, all exceptional achievements are primarily due to the person doing the work – planning, strength, technique, focus, stamina – but I wouldn't want anyone to miss that Erik chose a Panthera for his successful record challenge ;-) 

The Panthera is designed for those interested in touring in speed and style, rolling like in a Greenland style kayak, competing, or going after records (”...possibly Denmark's fastest Sea kayak” according to Jacob Norris). 

How to get a Panthera:
Most satisfying is, of course, to build one yourself in wood strips, glass fiber, and epoxy, with the finish, outfitting, and seating comfort to your own taste.
But to save time, and maybe also weight (not all amateur builders can match the 16,5 kg of the plywood version, including Smarttrack rudder and Kajaksport hatches) by building your kayak on one of Petruskajak's well-known 8-day building classes. 
Next year there will also be a commercially available composite Panthera from Danish Struer (the company that also builds Frej in composite and thermoplastic).

The top image shows my suggested design for the Petrus-built Panthera that Struer sponsored Erik with – designed with a tip of the hat to Erik's military background and, of course, with the Danish flag.

Comments

Hej Björn! Har du inspekterat plywood-versionen av Panthera personligen och typ "godkänt" den? På de bilder jag sett var det som om övergångarna mellan några sektioner framåt fören inte riktigt stämde, och det såg lite buckligt och fel ut. Det är nog bara två byggen jag sett foton på men det såg lika knepigt ut på båda, på precis samma sätt. Det tycktes mig som om det var mycket små justeringar som behövdes. Det man ser på bilder behöver ju dock inte alls stämma med verkligheten, därav min fråga.

Jag skrev faktiskt och frågade Petrus förra året om det här, men han hade då inte tänkt något på att linjerna haltade lite, men att modellen var ny och att det fanns utrymme för feedback och eventuella justeringar av just sådant här. (Och nu när jag skriver detta, blir jag osäker på om jag också undrat över det här i kommentarerna på sajten tidigare - ursäkta i så fall! Men det blir ju inte första gången du svarar på samma frågor ändå... :) )

Jag har s a s godkänt konverteringen till enkelkrökta ytor och känner mig trygg med att kajaken kommer at uppföra sig på samma sätt som en stripbyggd. Men att förvandla linjerna till CNC-filer har jag inte kompetens nog att vara delaktig i. Jag vet att det behövs några småjusteringar för att panelerna ska mötas korrekt i fören – det brukar behövas i samband med sådana konverteringar. Petrus är igång med korrigeringar och ett nytt bygge för att testa. En van byggare justerar sådant manuellt under byggets gång, men eftersom Pantheran ska kunna byggas av ovana byggare snabbt och effektivt måste allting sådant vara korrekt.

Vet man vad det är för paddel han använder? Ser vid en första titt ut som en ganska typisk grönlandspaddel, men vid en närmare titt ser det ut som om bladen vore konkava på ena sidan. Som ett slags blanding mellan grönlandspaddel och vingpaddel.

Jag noterade också att han använder en smal vingpaddel. Jag minns inte vem som gör den, men tanken är att förbättra grönlandspaddeln genom att ge den vingform. Jag har inte provat en sådan men är rätt skeptisk. En av de viktigaste finesserna med en grönlandsdpaddel är den mångsidiga prestandaprofilen, och här har den offrats för en gnutta vingpaddelprestanda. Både-och blir inte sällan varken-eller.

Men det senaste decenniet har en del elitpaddlare upptäckt att de paddlar minst lika bra med mindre blad och mjukare skaft än vad man tidigare trodde (och dessutom minskar risken för axelskador) – framför allt i kajaker som väger lite mer än tävlingskajaker. Därför kanske en grönlandshybrid kan vara attraktiv för inbitna vingpaddlare på långtur. Men jag tror knappast att en sådan imponerar på dem som lärt sig använda grönlandspaddelns hela register.

Men som sagt, jag har inte testat så det är bara spekulationer.

Jag tror (baserat på bilden och att det inte finns så många grönlads-ving-hybrider på marknaden) att paddeln är en Avannaq, http://www.avannaq.no

Jag har en själv och är mycket nöjd med den. Den krökta formen gör att den blir styv trots att den är mycket tunn (jag tror det mest är detta som är den stora poängen). Hur som helst kan jag paddla lite fortare rakt fram med min Avannaq jämfört med en traditionell grönlandspaddel utan att förlora så mycket av grönladspaddelns mångsidighet.

Annars ser jag hybriden mest som en kul grej som passar min personlighet (jag tenderar att fastna för märkliga hybrider mellan high-tech och tradition inom allt möjligt), och jag gillar projektet som sådant. Exempelvis är hantverket mycket bra, och vinsten går till välgörande ändamål.

Tack Johan. Det var Avannaq jag tänkte på. Noterar också att de flesta kommentarerna på sajten går i ungefär samma riktning som mina spekulationer. Det känns rimligt att Erik valt en sådan för sin paddling – roderkajak och distanspaddling med rekordambitioner ;-)

Avannaq är skön att paddla med, kanske något brett mellan händerna på den jag lånade. Bra kvalité på hantverket. Grönlandspaddel är dock mer mångsidig.

Tycker det är intressant att Erik Jörgensen valde en grönlandshybrid och en grönlandspaddel i trä på turen.

Hej Björn & Co.

Sikke en fin lille artikel, du har skrevet. Erik var også glad for kajakken :-)

På Danmark rundt, valgte Erik at padle med en Avannaq grønlandshybrid og den ultralette Gram grønlæderpagaj i kulfiber (ikke træ).

Erik er nu 45 dage på Grønland med sin datter i vores dobbeltkajak, her har de begge en Avannaq og en Gram grønlænder pagaj i træ.

Tack Tine! Jag är glad att Panthera fick chansen att visa sin potential med Eriks rekordpaddling.

Utöver det har jag haft glädjen att se två Njord och en Nomad runt Svenska kusten (Havspaddlarnas Blå Band), visserligen inte i rekordfart – jag tror att Petri Sutinens 23 dagar kommer att stå sig mycket länge!

Post a comment