Show cart
Design & Illustration

Byggrapport 3/7

väven draperad över skrovetsvart igen - nu med väven mättat med epoxi

Snabb avslipning av epoxilagret, sedan väv. Väven är den vanliga, 163 grams tvillvävd från BeHåPe (som har semesterstängt en månad nu). De vassa stävarna innebär att jag inte ens försökte lägga väven omlott där - de får hanteras separat med diagonalklippt väv och tejp för att hålla den på plats.

Därefter epoxi på väven. Lamineringsepoxin är opigmenterad för att lättare kunna avgöra när väven är helt utvätt. Mitt sätt är att hälla en sträng epoxi längs kölen och dra ut den mot slagen med en gummiskrapa, utan att i detta skedet röra väven. Därefter får epoxin vila 5 minuter så att väven förankras mot skrovet innan jag börjar dra ut epoxin med lite mer kraft. Gummiskrapan använder jag sedan ganska hårt för att mekaniskt arbeta in epoxin i glasfiberknippena (varje glasfibertråd består av ca 400 tunna filament, Fläktenoch alla skall gjutas in i epoxi för full styrka), och arbetar hela tiden från kölen midskepps framåt-neråt resp bakåt-neråt för att undvika veck i väven. På friborden applicerar jag epoxi med en pensel och drar ut den med gummiskrapan. Och så ny väntan...

Nu under sommaren när värmen innebär högre avdunstningstakt för epoxin och därmed större koncentrationer i luften är ventilationen viktigare än någonsin. I ett av källarfönstren sitter därför en lagårdsfläkt med kapacitet för åtminstone frisk bris.

English summary After a quick sanding of the epoxy, the cloth goes on (163 grams twill). The epoxy used for wetting out the cloth is not pigmented. I usually pour a string of epoxy along the keel, pull it out carefully without touching the cloth and wait until the cloth is anchored against the hull (5 minutes). Then I use a rubber squegee to work the epoxy into the fibre glass, applying new epoxy with a brush as I move on over the hull.

Comments

Kul att se ditt bygge. Håller ungefär jämna steg med min Njord just nu.

Bygger du alltid med så tunna ytterstävar eller är det något speciellt för racern?

Att epoxin dunstar i värmen märks verkligen.

Vet du hur avdunstningen påverkar resultatet vid lamineringen?

Annan epoxifråga: Hur påverkas (oanvänd) epoxi av lagring i tre år?

De tunna stävarna är speciellt för racern. En av bilderna på dagens uppdatering visar det tydligt.

Jag tror inte avdunstningen har någon påverkan alls på härdningen - den är sannolikt proportionell mot härdningstakten. Däremot tror jag att värmen och den snabbare härdningen innebär starkare laminat - de flesta epoxisorter (kanske alla) blir utvecklar fler korsbindningar när härdningstemperaturen stiger.

Jag har med gott resultat använt epoxi som stått i flera år i källaren. Vid något tillfälle har jag glömt epoxi i garaget under vintern och minusgrader fick som resultat kristallisering i en av burkarna (minns inte om det var bas eller härdare), men dessa kristaller försvann när jag värmde epoxin till 25-30 grader och sedan tycktes den fungera bra igen - har i alla fall inte märkt några problem med de limningar/lamineringar jag gjorde med den frostskadade epoxin.

Post a comment