Designfunderingar…
Tuesday, February 2, 2010, 16 comments
Jag har då och då pratat om skillnaden mellan design och styling. Många blandar ihop begreppen – ser design som grädde på moset, något man tillsätter i efterhand för att förbättra marknadspotentialen. Styling blir då kanske något självhäftande som kan köpas på Biltema…
Men design är en övergripande del i utvecklingsarbetet för alla produkter, webbsajter mm. Design handlar inte i första hand om hur saker ser ut eller känns, utan om hur de fungerar. Företag som kopplar in en designer för att stajla upp utseendet på en färdig manick missar det mesta. Designmedvetandet måste finnas med från första idéskissen. Motsatsen till bra design är inte ingen design utan dålig design.
Den som kan sin “Zen and the art of motorcycle maintenance” känner igen tankegångarna. Bokens jag brottas under en tur genom Amerika med dilemmat om kvalitet är en subjektiv eller objektiv egenskap. Är den subjektiv är den meningslös – kvalitet blir bara vad vem som helst råkar gilla. Är kvalitet objektiv måste den kunna mätas, pålitligt och upprepningsbart. Slutligen ramlar poletten ner: kvalitet är den överordnade nivå, som håller ihop objektivitet och subjektivitet – på samma sätt som broderskap håller ihop de ömsesidigt uteslutande frihet och jämlikhet i den franska revolutionens geniala appell. Design är på samma sätt den övergripande nivån som binder samman den tekniska konstruktionen med det praktiska handhavandet – ingenjören/systemutvecklaren med användaren.
Den Samsung-TV jag köpte för några månader sedan är utmärkt i många avseenden: mycket bra bild, bra ljud och prydligt formgiven utan onödiga extravaganser (OK, den röda plastlinjen i underkanten kunde jag klarat mig utan).
Styling
Men fjärkontrollen och användargränssnittet är exempel på riktig undermålig design. Överlastad, plottrig, svåranvänd och med en utforming så att jag blir irriterad varenda gång jag startar TV:n. Extra ironiskt blir det när Samsungs VD 2004, Yun Jong Yong, sa att: ”Good design is the most important way to differentiate ourselves from our competitors”.
Design handlar bland annat om användarvänlighet. Det innebär att webbsidor, gränssnitt eller produkter skall vara intuitiva att använda och bidra till en trevlig upplevelse för användaren. Om en TV/fjärrkontroll kräver en 96-sidig bruksanvisning är något allvarligt fel. 37 små knappar borde innebära direktaccess till de flesta funktioner. Men icke, det finns fyra nivåer undermenyer att klicka sig fram genom för att hitta funktioner – även sådana man (jag) använder rätt ofta. Tre knappar leder in till dessa undermenyer - delvis överlappande. Nummerknappar leder naturligt nog till kanaler - men bara om man lär sig utantill att dessa kanaler finns på 1, 2, 4, 98, 123 osv, för välja själv får jag inte.
Varför går det så snett? Man kan fundera över flera orsaker. Det är förmodligen billigare att fylla plastytan med knappar (en funktion per knapp) än att utarbeta ett intuitivt system med menyer – billigare att tillverka och billigare att funktionstesta. Det förra fixar programmeraren, det senare kräver medveten design. Men eftersom det finns fyra nivåer undermenyer utöver alla knapparna, kan det knappast vara fallet med Samsung-kontrollen. Man kan också tänka sig att en oöverskådligt överlastad kontroll signalerar high-tech och en apparat som kan allt, och därmed ha ett marknadsvärde. Kanske når man fler kunder med plottriga imponatoreffekter än med användarvänlighet och funktion – i så fall en trist slutsats. En kanske troligare orsak är för många inblandade kockar, för många beslut som fattas på fel nivå och i fel avdelning. Det kanske inte ens finns en designer med befogenheter, utan mycket ärvs implicit från de ingenjörer som konstruerar kretskortet. Jag tror också att det finns för mycket ängsligt konsumentberoende hos många av de stora företagen – man försöker ge kunderna vad de vill ha, istället för att visa vad de kan få.
Vem gör rätt?
Motsatsen är såklart Apple och Steve Jobs. Även om det finns manualer, används de sällan. Man kopplar in apparaterna som man tror att de skall kopplas in och de fungerar. Man trycker på den knapp man tror skall göra det man vill, och den gör det. Det är så enkelt. Titta på Apples fjärrkontroll. 7 knappar. Den fungerar dessutom till alla Apples produkter. Till skillnad från Samsung som har hundratals kontroller (visserligen till ett betydligt större produktsortiment).
Apples styrka är inte i första hand den yttre designen. Det finns många fler företag som gör snygga apparatlådor. Apple är kanske snarare ett mjukvaruföretag än ett hårdvaruföretag, men styrkan är att design är en övergripande kvalitet från idé till färdig produkt.
Det handlar inte om resurser. Det har inte hjälpt alla världens företag att analysera iPhone utifrån och in och satsa miljarder på att få fram en iPhone-killer. Det handlar om en medveten designstrategi, och om att kunna övertyga skeptiska finansiärer om att en sådan kan löna sig. Steve Jobs manövrerades ut från Apple en gång i tiden av finansiärer som tyckte att han var för dyr för företaget – för få produkter, för dyra utvecklare och för lång utvecklingstid. Efter något år med en ny ekonomiskt medveten ledning var Apple på fallrepet – gamla kunder svek och nya lyckades man inte attrahera – och man tvingades be Steve Jobs komma tillbaka och rädda skutan. Resten är, som man säger, historia.