Show cart
Design & Illustration

En bohusländsk Kavat

Sjösättning - Christians Kavat

"Hej Björn,

Här kommer som utlovar lite bilder på sjösättningen av min Kavat. Det var jag som ringde dig förra veckan ang problem med små luftbubblor i lacken; Internationals Perfection.

Till att börja med kan jag dela av mig med de råd jag fick av en kille på International. I färgaffären har man uppenbarligen inte riktigt koll på vad man säljer...

Perfectionlacken går utmärkt att lägga på en Anzas skumgummiroller. Måste tydligen vara Anza enl. International. Rollern håller i max 30 min innan lösningsmedlen ätit upp den och man bör vara två; en som rollar ut och en som efterslätar; lacken är ju "öppen" max en minut eller två.

Välj en pensel av blandborst. I affären rekommenderade de naturborst, men när jag bytte till sista strykningen var det verkligen stor skillnad på hur det kändes och på resultatet.

Vidare rekommenderades jag att lacka en sväng till i september oktober; en tidig morgon, ca 15 grader och helt vindstilla. Klibbdukar, vattendimma och välstädade bygglokaler till trots går det enl mannen jag pratade med, inte att få ett lika bra resultat inomhus, luften en höstmorgon är tydligen lika ren som i en lackbox.

Lite kort om bygget då.

Jag började i september förra året, har hållit till i en tom kontorslokal (>1000 kvm, så jag har inte haft ont om plats direkt...). Kavaten är byggd i gran, mittfisk och reling av körsbär; stävar, ryggstöd och andra smådetaljer av ask, sittbrunnsfläns av mahogny och skedda i fur. Alla träslag i skogen sådeles.

Byggbilder

Jag har inte vägt kajaken, men definitivt under 20 kg och förmodligen under 18 också.

Jag har byggt innan jobbet ca 4 dagar i veckan då jag började bygget ungefär samtidigt som min son föddes, så kvällar och helger har varit vikta till annat. Lite segt att gå upp kl 0445, men man vänjer sig... Total byggtid ca 180-200 h.

Har inte gått på några direkta patruller under byggets gång; har dock vid några tillfällen frångått byggbeskrivningen för metoder som passade mig bättre. Bl a basade jag stävarna och limmade dit dem en och en. Har eventuellt varit lite för generös med epoxi (9-9,5 kg). Den extra generositeten är bortslipad, men jag har lagt ett par extra lager som jag slipat ner för att få det så jämnt som jag velat. Skall sägas att ambitionsnivån varit sansad under byggets gång; det är ingen utställningskajak jag haft ambitionen att bygga.

Byggbeskrivningen har varit till mycket stor hjälp!

Ett alternativt byggtips som fungerat mycket väl för mig har varit vid ribbningen av kajaken. Jag började att häfta fast ribban mitt på och ut mot ändarna. Sedan höll jag in den över de sista spanten, markerade kölriban alt. mittfisken med någon milimeters marginal. Därdefter tog jag en bit överbliven ribba och la mellan själva båten och ribban jag var i färd med att sätta dit, sågade av med en fintandad japansk dragsåg (ovärderlig). Därefter hyvlade jag änden på ribban den sista millimetern och knackade på plats och häftade.

Det var i alla fall den byggmetoden jag tyckte var överlägset enklast. Cut to fit - beat into place.

Så idag var det dags att få våta fötter. Jag var bara ute en lite kortsväng i söndags utanför Fiskebäck för att känna på den och det kändes helt OK. Jag misstänker att jag byggt sitsen lite hög för jag får inte in knäna under däcket, så det bör vara åtgärdat nu genom att jag sänkt sitsen ca 3 cm. Har dock inte hunnit prova. Därför kändes den också lite rank; jag misstänker att jag har lite hög tyngdpunkt, även om det bara rör sig om en sänkning om ca 2-3 cm eller så.

Likaså är inte svankstödet på plats heller, men det kommer.

Bör också tilläggas att det blåste ganska duktigt idag vid premiärturen och att det var ett tag sedan jag paddlade kajak sist.

Men summa sumarum; jag är mycket nöjd, några små justeringar är dock kvar men inget större.

Stort tack för att du, indirekt, hållit mig sysselsatt under det gångna året. Det har varit mycket mycket roligt ! Jag är inte alls främmande för att bygga en till någon gång och då återkommer jag till dig!

Bifogar lite bilder från bygget och sjösättningen.

Bästa hälsningar
Christian Kaatman, Göteborg"

Comments

Tack för lacknings- och ribbningstipsen – vidarebefordras härmed.

Sitshöjden är kritisk för stabiliteten. Mina kajaker är ritade med relativt låga däck och tänkta för sitsar som bara är någon cm över botten i lägsta punkten

Björn

Hej Christian,

Intressant det du skriver om lackningen. Jag lackade själv inomhus och blev inte 100% nöjd. Har lackat mycket annat trä i min verkstad och visste att det var svårt att får ett riktigt bra resultat men trodde att mina förberedelser skulle vara tillräckliga. En tröst kan vara att efter ngt år så syns det inte så mycket. Dels sjunker väl lacken ihop (inkl små blåsor) och sedan blir det ju en och annan skavank av att använder den. Det är ju som tur ingen hauptbyrå :-)

Hälsn.

Assar

Post a comment