Show cart
Design & Illustration

Filosofiskt om kajakrepliker

Rickard Nonas replikbygge av de Rijpkajaken

Richard Nonas, med ett par replikbyggen av historiska kajaker bakom sig, har beskrivit bygget av de Rijp-kajaken i Holland - en 1600-talskajak som kom till Holland i mitten av 1600-talet med ett valfångsfartyg. Richard bygger sin replik, inte av det ursprungliga museioriginalet, utan av det åldrade exemplaret av en tidigare replikbygge. Låter kanske lite långsökt men Richard motiverar sitt projekt i en mycket läsvärd text om hur ribb-och-dukkajaker åldras, förändras och finner sin form som en följd av användningen.

de Rijp-kajaken är en enkel, ändamålsenlig och odekorerad jaktmaskin från mitten av 1600-talet - beskriven av Gert Nooter i "Old kayaks in the Netherlands" (E.J. Brill, Leiden 1971 pp. 35-39), uppmätningsritning av Harvey Golden. Den är drygt 571 cm lång, 42 cm bred, 15,5 cm från köl till reling och 18 cm hög framför sittbrunnen (Black Pearl är en riktigt koloss i jämförelse!).

I Sea Kayaker oktober 2002 (online) finns en beskrivning av Harvey Golden av två andra gamla kajaker med snarlika mått i Holland: Hindeloopen och Brielle

Comments

Verkligen mycket intressant, nästan en kulturgärning och en vidgad förståelse av föregångarnas insikter. Nonas tankar träffar mycket insiktsfullt mina egna. Den senaste jag byggt liknar den här, men jag vågar inte påstå att jag är lika finkänslig i händerna. Jag kan inte komma ifrån ändå att det är just denna typ av kajak, dessa linjer som jag finner vackrast och helst eftersträvar. Med denna långt utdragna stäv (och akter) får man möta vågorna (om de är stora) på ett annat sätt. Märkligt nog lär man sig det här rätt fort.

Jag måste fråga dig Henri om du inte har några bilder på dina kajaker-det skulle vara kul att se dom

Tycker det är toppen med all den information du hittar om historiska grönlandskajaker Björn! Försöker själv leta, men hittar ofta nya och intressanta saker på din sida - tack för det! Är det fler i MKK som har blivit intresserad av historia och grönländska kajaker nu när du själv börjat bygga liknande kajaker och använda dem "på grönländskt vis"?

Henri! Jag är inte heller så van att basa, men lyckades laminera en mycket fin sittbrunnssarg från persiennlameller av trä(!). Det blev mycket fint och ser ut precis som om det skulle vara basad ask. Tack för dina tips!

En riktig SOF finns i klubben - men annars är det som bekant svårt att vara profet i sin egen stad. MKK som helhet håller sig till kajakkulturens breda mittfåra. Därför är kontakten med de danska qajaqklubbarna värdefull.

Hej Robert! Jodå, jag har bilder jag uppmanades av Björn att skicka till honom. Det kommer när jag samlat mig. Jag har på senare tid bara byggt Angmagssalikkopior (3 st) och den senaste - 49 cm - tog jag ned på golvet i går för att se hur den ser ut på "låtsasvattnet". Den senaste har 15 cm mellan bjälke och köl i ryggen och 24 cm luft i masik. Jag blev förtjust när jag såg linjerna, även om jag förargas över att jag inte vågade ta de rätta, d v s rakare linjer från mitten till respektive ändar. Kanske Björn har någon åsikt om detta? Jag gissar bara, men jag inbillar mig att däckets form har litet att göra med bottenformen. Eftersom jag "lyft" sidlisterna på den sista kajaken får jag fått ett bottenmått (mätt mitt på sittbrunnen) på hela 45,5 cm! Vill du se en mycket vacker bild av en riktig Angmagssalik-kajak, gå in på http://www.arktiskebilleder.dk billednummer 24403, fysisk placering: Album 50 (5), s.167. Beskrivelse Kirki i kajak ved Ammassalik. Lokalitet och datering Ammassalik, Tasiilaq, Östgrönland, tidligst ll september 1900. Man kan för en billig slant via internet beställa bilden - liksom en massa andra bilder. Arkivet tycks outtömligt. Men jag återkommer.

Post a comment