Föredrag och kajaktest
Friday, October 25, 2013 (föredrag, kajaktest), 0 comments
Första bygget av en Sommen K2
I måndags kväll var jag inbjuden för att prata lite kajak och paddling mm på Sommens Sjöråds höstmöte, och passade på att titta in i kajakverkstaden i Tranås. Som vanligt full aktivitet med påtänkta, påbörjade, halvfärdiga och helfärdiga kajaker överallt, sitsar och luckskålar i kolfiber och mycket annat.
Sitsar och luckskålar för många olika kajaker
En ny sitsmodell – polering av formen
En Sommen 450 upphängd i väntan på slutfinish
Ett badkar från kajakverkstaden – samma byggmetod lämpar sig naturligtvis också för att hålla vatten kvar inuti "skrovet"
Petrus med vad som skall bli en miniatyr-BlackPearl för undervisningändamål
Jag fick också äntligen chansen att testa ett par av de kajaker jag ritat för Seabird, men inte haft tillfälle att provpaddla – en kort runda på Sommens plattvatten. När det gäller Seabird ritar jag kajakerna, men har ingen del i vad som sedan händer i Kina med tolkning av ritningarna, bygget av pluggar, utrustningdetaljer etc. En provpaddling kan därför ibland erbjuda smärre överraskningar, och ibland föranleda kommentarer och förslag på förbättringar. Men främst är jag nyfiken på hur nära kajakerna kommer kravspecifikationerna och de hydrodynamiska beräkningarnas förutsägelser.
Först ut var Nordr M och S. De är ritade utifrån erfarenheterna med Njord, vilket märks tämligen väl. Båda är lättmanövrerade och med riktigt bra fartkänsla. Däcken är lite lägre än (brittisk) standard, vilket innebar att jag trivdes mycket bra med sittkomforten och kajakkontakten. Jämfört med Njord saknas lite toppfart, vilket dels beror på vikten (glasfiberkajaker väger normalt åtskilliga kilo mer än en välbyggd träkajak) och dels på att Njord är längre (men det innebär istället att Nordr är mer lättdriven i marschfart), och en aning manöverbarhet, vilket främst beror på en något rakare köllinje – men hade jag krökt köllinjen mer hade en lättare paddlare fått för- och akterstäv över vattenytan och förlorat både fart och kursstabilitet. Kajakerna är utrustade med både roder och skädda, vilket är rätt onödigt. Det valet tycker jag skall göras av konstruktören/tillverkaren eftersom det påverkar balansen mellan manöverbarhet och kursstabilitet – inte av kunden ute på vattnet. Nordr är ritad i första hand för skädda och det var så jag testade. Ett roder kan dölja rätt grava fel i skrovbalansen, så för mig är det ointressant att testa. Pedalerna är stora och bra och lätta att justera, med reglerspaken åtkomlig ute i sittbrunnen. Så som helhet är jag mycket nöjd med resultatet. Nordr har blivit en serie kajaker jag skulle kunna trivas i själv (om jag inte haft min Njord ;-)
Svänger utmärkt med lite lutning
Sittkomforten godkänd
Tyvärr kunde jag inte testa Nordr L2 som fått enormt positiva omdömen från flera håll – det fanns ingen på plats som kunde sitta i den andra sittbrunnen...
Därefter lyfte jag ner en Wave 5.5 (den enda av Petruskajaks surfskis som fanns tillgänglig – övriga var sålda). 5.5 kändes mycket lyckad för sitt tänkta användningsområde: riktigt snabb, lättaccelererad och med bra roderkontroll, och samtidigt stabil som en snabb havskajak, med bra balans mellan initial- och slutstyvhet. En riktigt kul kajak att paddla. Jag hade föredragit en jolleläns framför bulletlänsen – mera effektiv och utan något som sticker ner under botten.
Bra fart och acceleration
Bra roderverkan
Jag tog också en kort tur i en Fisherman 12, helt utan överraskningar: mycket stabil, bra manövrering, farten och kursstabiliteten hyfsad med tanke på skrovformen och längden (inte riktigt rättvist att testa den efter jag paddlat Wave 5.5!). Använd som avsett, för fiske och liknande aktiviteter, bör den fungera mycket bra.
Som helhet är jag nöjd med resultatet. Det blir naturligtvis så att jag ju fler kajaker jag ritat desto större är chansen att jag hamnar mycket nära det önskade resultatet, både när jag jobbar utifrån mina egna drömmar och när en beställare upprättat en kravspecifikation som kanske ligger rätt långt från mina ideal.