Show cart
Design & Illustration

Frej – David Sjöstrand

Frej – David Sjöstrand

Hej Björn!

Sedan förra sommaren har jag knåpat på en Frej i Björn Welins härliga kajakverkstad.

Under hösten kom han fram till att han behövde en till Black Pearl för att få plats med vinterkläderna, så han började ett bygge när jag var halvvägs in i mitt, men vi blev klara ungefär samtidigt.

Mycket tankeverksamet har lagts ner på vissa detaljer, vilket har resulterat i en skädda som efter första turen känns väldigt lovande, en fikalucka på fördäck som jag är nöjd med och en sittbrunnssarg som är något bakflyttad, så låg det bara går och dessutom med lutning bakåt, allt för att göra kajaken så lättrollad som möjligt.

Och lättrollad blev den, handrollen som jag förut bara klarat i en Tahe Greenlander gick på första försöket (dock klarar jag den bara åt ett håll med Frej)

Skickar med bilder på skäddan innan den limmades ihop och fikapåsen på undersidan fördäck som är en gammal torrpåse jag klippte till lite.

Skädda och

Vi gav oss in i hetluften direkt. Vi sjösatte på Åstön utanför Sundsvall. Det hade blåst hela helgen och byggts upp rejäla vågor, och på Åstöns udde mötte dom vågor från ett annat håll, så situationen blev klart spännande med vågor på uppåt två meter som kom från alla håll.

Min Frej kändes väldigt trevlig och lätthanterlig i vågorna, jag kände mig väldigt trygg hela tiden. Det är bra med en lättsvängd kajak när det är stökig sjö. Med skäddan halft nere gick det utmärkt att paddla rakt fram även i sidvinden.

Det enda jag kan anmärka på konstruktionen är att det smäller en del när fören går emot mindre vågor, den är ju ganska platt undertill. Lite djupare eller mer v-formad för hade nog gått tystare, men det hade kanske varit sämre för manövreringsegenskaperna?

Min fru fick fria tyglar när det gällde färgsättning, och det blev klassiskt marinblått och vitt med detaljer i teak, och jag är mycket nöjd med färgvalet.

Frej – David Sjöstrand

Comments

Riktigt snygg! - blir naturligtvis sugen på nytt bygge...

Kul lösning med fikapåsen.

Trevlig sommar på vattnet

Snygg kajak och väldigt intressant lösning på skäddan.

Vad är storleken på skäddan och vad har du för dimensioner på "kabeln" som ska reglera den?

Jag är själv snart där att jag ska bygga min skädda nämligen.

Tack för kommentarerna!

Hans: Jag är redan sugen på ett nytt bygge för att använda alla idéer jag har nu på hur jag kan göra allting bättre. Men det får vänta, nu ska det paddlas!

Olof: Lycka till med bygget! Skäddan var nog det roligaste att göra i hela byggprojektet :-)

Min Skädda är i yta ungefär lika stor som den på ritningen, och skäddaboxen är precis så hög att den går in mellan spant 11 och 12 (jag fick göra om en gång när jag insett att jag hade tänkt fel och skäddaboxen blev för stor).

Jag har anslutit 8 mm hydraulik-slang till skäddaboxen (6 mm på insidan), och linan är 4 mm startsnöre. Trögheten i skäddan blev jättebra, den rör sig inte av sig själv men går ändå lätt att justera. Bredvid sittbrunnen kommer linan fram och går genom ett mini-block som spänns av en gummilina.

Det bästa med hela skäddan är att det går bra att dra ner skäddan med ganska mycket våld när skäddaboxen är fylld med sand, men den stora nackdelen med min variant är att om linan går av och man drar ut den halvvägs, då blir det inte lätt att dra i en ny lina.

David, skulle linan försvinna in i slangen ute på tur, brukar man med lite kreativitet (och kreativitetens basmaterial: silvertejp) kunna använda länspumpen för att suga igenom linan från boxen till däcksuttaget – en medhjälpare som matar in lina efterhand underlättar.

Hemma i verkstaden är dammsugaren en effektiv lindragare.

For en flott båt, inspirerer ihvertfall meg til å bygge selv. Jeg liker fargekombinasjonen spesielt godt.

Elegantly beautiful boat.

Hej David med fru, tack för sällskap och pratstunder i Fyruddentrakten:) Inspirerande att kolla in varandras detaljlösningar. Jag gillade fikaluckan och ditt fäste för pumpen! Dessutom fantastisk finish på lacken. Tove och jag var mäkta impade.

Gillar tanken på en skädda med mindre utstick. Den blir ju mindre känslig för påkörning, speciellt om man blir omkringkastad av bångstyrig sjö in i för grunt område. Om man hamnar på en sten ganska "uppifrån" kvaddas nog en fena ganska lätt medan den här typen kan klara sig bättre.

Är det så att det bara är ytan av utsticket som påverkar skäddans effekt, eller finns det vits med själva djupgåendet i en fena?

Skillnaden i form är rätt oväsentlig för en kajak, men i grunden är en smal djup skädda mera effektiv. Dels når den djupare i ostört vatten och dels är "high aspect" bättre än "low aspect" för alla utstickande fenor: roder, skädda, centerbord, köl (titta på kölar på nya snabba segelbåtar).

Men skäddan på Frej, Njord m fl är som mest vinklad bakåt i 45 grader och klarar en smäll mot en sten i vågor - däremot vinklas den ner 90 grader när den skall tas ut för byte eller service.

En djup skädda är såklart lite känsligare för stötar från sidan med jag har på drygt 10 år aldrig skadat en sådan skädda - men jag brukar ha ett reservblad i kajaken på långturer.

Post a comment