Frej i plywood – Per Carlin
Saturday, September 4, 2021 (Frej, Sjösättning), 0 comments
"Hej Björn och Petrus
Denna vecka är ni båda mina hjältar. Björn för att du designat en så fantastisk kajak som Frej, Petrus för att S&G kittet jag köpte av dig höll så hög nivå på material och passform. Telefonsupporten ifrån Petrus är också värd att nämnas, du svarade med bra tips varje gång jag körde fast eller hade en fundering som var avvikande ifrån bygginstruktionen.
Som ni säkert anar så har jag sjösatt min nybyggda Frej. Att jag byggde en till kajak efter Spray har flera förklaringar. Det korta svaret är att jag behövde en kajak med kapell för längre turer när det går grov sjö. Det blev för mig uppenbart efter en lång och blöt i septembember i min surfski under förra året. Det tog kroppen en vecka att återhämta sig efter den nedkylningen.
Nu har jag två kajaker, med väldigt olika egenskaper och användningsområden. Jag hoppas båda blir lika mycket paddlade framöver.
Att bygga med S&G var för mig en ny och trevlig bekantskap. Att limma med superlim istället för att sy med koppartråd är så smart att det nästan är Nobelpris på det. Är det någon som provat det på ett stripbygge istället för klammer? Det gick fort och var enkelt att få ihop både däck och skrov, rakt blev det också eftersom man byggde i negativa formar. Resten var mer eller mindre samma sak som att bygga med strip, glasfiber och epoxykladd är lika oavsett. Ytfinish är som vanligt det mest tålamodsprövande på ett kajakbygge.
Den enda riktiga utmaningen jag stötte på var att däcket blev på några ställen bredare än skrovet och vill därmed inte alls passa ihop, konstruktionen med vinklad plywood är mycket styv och inte så samarbetsvillig. Min lösning blev att bunta ihop båda delarna med packband, mycket våld och lite tid för eftertanke och sedan pensla in epoxy i skarven när allt sätt till belåtenhet. Fördelen med det är att man får gott om tid på sig att göra skarven snygg. Man hinner bryta bända och lirka med delarna, blir det inge bra så sprätter man bort några band och börjar om. Det tog mig säkert 10h aktivt arbete fördelat på 2 dagar att få det att passa. Det hade aldrig gått om jag kletat epoxy på skrovet och sedan försökt få däcket på plats innan limmet börjat härda.
Resultatet ser ni på bilderna, väldigt snygg kajak till formen. Och intressant att paddla, jag behöver definitivt öva lite på min paddlingsteknik. Spray är mycket med förlåtande för dålig paddelföring i vattnet. Vikten landade på härliga 16,4kg. En positiv överraskning med tanke på all utrustning och att vikt inte låg i fokus under detta bygge. Jag har varit frikostig med extra remsor på både insida och utsida av skrovet för att få en robust turkajak att dra upp på klipporna och krocka med alla undervattenstenar i Hjälmaren.
Det blev ingen byggdagbok denna gång, jag har bara dokumenterat bygget löpande med bilder i detta album: https://photos.app.goo.gl/NeEew7R7dRX3LMa38
Mvh
Per"