Show cart
Design & Illustration

Högsommarfunderingar

Grunt!

Vilket högsommarväder! Det hävdas ibland från meteorologhåll att dessa tidiga högsommarperioder är något vi fortsättningsvis kan räkna med. Ännu så länge tycks vi ha mest fördelar av den globala uppvärmningen. På längre sikt hotar väl förändringar i flora och fauna som kanske inte är lika trevliga och måhända en reversering av turistströmmen – miljontals turister på flykt undan översvämningar, orkaner och monsunregn i orienten och fjärran östern till den härliga svenska sommaren. Men vi tar en sak i taget.

Naturligtvis en liten tur längs kusten med flera bad i 20-gradigt vatten. Lite färre rollar däremot. Trots vattentemperaturen blir det ändå lite kyligt i längden att rolla i t-tröja. Tuiliqen var med men tillbringade hela turen nerpackad. Inte ens jag kunde förmå mig att krypa in i latexoverall i 30 graders värme och gassande sol.

Det var kristallklart i luften, så som det mycket sällan är. Söderut syntes varenda bropelare och vajrarna till pylonerna, norrut kranar och höghus i Landskrona och västerut varenda högre hus mellan Dragør och Skovshoved.

Högtrycket, ebb och den ostliga vinden har fört med sig mycket lågt vattenstånd – 30 cm under normalvattenstånd, vilket innebär en ganska stor förändring av strandlinjen i så långgrunda farvatten. Lite ebb-flod-fakta i sommarvärmen: skillnaden mellan ebb och flod hade varit ännu större om inte de tektoniska plattorna också påverkas i viss mån av månens dragningskraft. Land rör sig upp till ett par decimeter. Vid ebb blir ett ton havsvatten ca ett halvt gram tyngre. De sammanlagda formförändringarna av land och vatten bromsar jordrotationen med en tuseldels sekund på hundra år (alla vi som har svårt att få dygnets timmar att räcka till, kan alltså se framtiden an med tillförsikt), och bromseffekten beräknas till 200 miljoner hästkrafter. Tänk om man kunde få ut dem som energi till elledningar och bilmotorer!

När jag passerade revet söder om Vikhög med bara 20-25 cm djupt vatten skrämde jag ideligen upp stora stim av fiskar som stått och sovit i det varma vattnet. Jag skymtade mörkt gråa ryggar och 30-35 cm stora fiskar, antagligen havsöring. Vattnet kokade ibland när de flydde mellan stenarna och det blev torpedstrimmor åt alla håll. I Salviken norr om Vikhög stod en ensam fiskare i sjöstövlar och funderade på var alla fiskar höll hus.

Comments

Tektoniska plattor... Sänd en uppskattande tanke till framlidne Alfred Wegener som 1912, gentemot all expertis, menade att de sammanhängande kontinenterna, kallad Pangaea, en gång gick i sär och då skapade de olika världsdelarna. Liksom nu är orsak till den hemska jordbävningen i Kina.

Det förklarar ett och annat.. det är inte alls jag som dragit upp kajaken för dåligt när den smitit och ligger 200 meter ut i havet... det är stranden som flyttat sig!!

I bland beklagar jag din utsikt Björn. En klar dag ser jag Hallandsväderö, Tylön eller fyren i Glommen. Inga höga hus eller brostag... det är olika

Det enda ställe jag vet där alla dina utsiktsmål samtidigt syns är från toppen av Skallberget i Haverdal - är det däruppe du sitter?

I så fall är jag rejält avundsjuk ;-)

Naschonaldan som de säger i radion, naschonaldan. När jag slog in Google såg jag äntligen den riktiga färgen på svenska flaggan - himmelsblå med mättat gult kors. Överallt häromkring ser jag konstiga färger, nästan koboltblå botten och citrongult kors.

Igår var jag ute med min första baidarka som Rickard Johansson målade så fint. Kraftiga vågor, men så bra den går! Om den bara inte vore så blytung...

Hur som helst, jag vaknade tidigt på "naschonaldan" och hörde en mycket konstig utsaga: Olle Wästberg är generaldirektör (minsann!) för Svenska Institutet som har till uppgift att göra Sverige känt i världen. Men vad säger karln? Vi firar vår nationaldag som minne av befrielsen från Danmark! Hörde jag rätt? Slaget på Brunkeberg? Sen om grundlagen 1804 /va?) samt kodifierandet av densamma i början på 1900-talet. Allt det här hör till nationaldagen och det måste jag säga är synnerligen viktigt men även synnerligen abstrakt. En del landsmän jag talat med tror att det var den dag Gustaf Vasa red in i Esteoccolmo.

Visst gillar jag mitt land, men måste det vara så mycket ursäkter kring detta firande. Dessutom, en viktig sak, det är faktiskt bara länder som haft revolutioner eller som befriats vilka firar nationaldag. Således - Frankrike, Norge, Finland, USA. England har ingen nationaldag, vad jag vet, det man har är St Georgsdagen, men då är det väl scouter som gör tvåfingerhonnör.

Återinför Svenska flaggans dag och se till att flaggorna får rätt färger!

Det kommer ett tillägg. Det var precis som det dunkelt låg i bakhuvudet. Brunkeberg! Jag greppar min Nordiska Familjebok (1895) där det står följande: "Brunkeberg, fordom en sandås - - - där numer stadsdelen Norrmalm i Stockholm är belägen. Den har sitt namn efter J.v.Brunkow som avrättades der 1319. - - Berömt i historien är slaget på Brunkeberg d. 10 okt. 1471, då Sten Sture d.ä. med den svenska bondehären slog Kristian I och dennes 5,000 danskar. Genom denna seger räddades Sveriges sjelfständighet för en längre tid."

Men vänta nu - var det inte meningen att Kristian skulle bli svensk kung? Hur kommer det här sig? Alla besökare hit ut bör ta en titt på Ravlunda kyrka där vid koret tagits fram en motvikt. Jag har översatt den från medeltidsdanska som handlar om svenskarnas härjningar på plats under andra hälften av 1600-talet. Dock har jag inte hört att Danmark firar sin Förbundslovedag med detta i minnet...

Johan von Brunkow kom till Sverige från Tyskland som rådgivare till Magnus Ladulås.

Jodå, Kristian I kröntes som svensk konung 1457 i Uppsala och sonen Hans korades till efterträdare. Sen hände andra saker...

Post a comment