Show cart
Design & Illustration

Kajakträffar på Kållandsö och i Tranås

Läckö slott på fredagskvällen

De två senaste helgerna har tillbringats på Läckö och i Tranås – det förra en ny kajaktträff med stora ambitioner och potential, det senare en återkommande höjdpunkt i almanackan.

Läckö kajakträff arrangerades av Vänersborgs Friluftsfrämjare, Destination Läckö-Kinnekulle och Navens Kajak. Premiäromgången blev så lyckad att nästa års träff redan är inbokad: 28-30 juni 2019. En i allt välregisserad kajakträff med stort utbud av aktiviteter, kurser och turer i de vackra skärgårdarna runt Kållandsö. Campingen var av det magnifika slaget vid foten av ett av Sveriges vackraste slott, de la Gardies Läckö! Jag var inbjuden för att prata kajakdesign, dimensioner och egenskaper och för att hålla ett par kurser i att hantera grönlandspaddel.

Utsikt från tältplatsen
Utsikt från tältplatsen

Sjösättningsstranden med Naturrum Viktoria med restaurang konferensrum och hotell i bakgrunden
Sjösättningsstranden med Naturrum Viktoria med restaurang konferensrum och hotell i bakgrunden

På spaning efter 'the Green Flash' width=
På spaning efter "the Green Flash" i solnedgången (Foto: Magnus Hägg)

På väg hem från solnedgångsspaningen, steg en fullmåne upp och gav ett spöklikt ljus över havet och slottet
På väg hem från solnedgångsspaningen, steg en fullmåne upp och gav ett spöklikt ljus över havet och slottet.

Vikingaskeppet Sigrid Storråda
Vikingaskeppet Sigrid Storråda, en modern replik av Gokstadskeppet i Norge och döpt efter en rik och mäktig vikingadrottning, som var gift först med Erik Segersäll och sedan med Sven Tveskägg. Historiker är inte helt överens om hon funnits eller är en myt (flera personer hopblandade)

Däcket på Sigrid Storråda
Däcket på Sigrid Storråda. Precis som Gokstadsskeppet från 900-talet, är Sigrid 24 meter lång, 5,3 meter bred, har en fällbar mast, 16 par åror och väger 17 ton. 

Min medhavda Frej provades flitigt
Min medhavda Frej provades flitigt

Petruskajaks årliga sommarträff var som vanligt välbesökt och med sedvanligt trivsam familjär stämning. Fasta inslag numera är att Dubside undervisar i roll på alla nivåer och kör roll- och repgymnastikuppvisningar och jag håller kurser med grönlandspaddel – och så brukar vi bli sittande med varsin gitarr framåt kvällen. Peter Palmer undervisade i Första hjälpen för paddlare och HLR. Därutöver kajakprovning, grillfest och trevliga pratstunded med nya och gamla vänner. Enok Grönlandspaddlar (Dag Olson Tegelmark) fanns att prova och köpa – fantastiskt välgjorda, lätta och smäckra, men starka och smidiga – de skär tyst och rent genom vattnet. Stefan Svensson från Gnosjö visade handgjorda knivar för paddlare – ännu så länge ett hobbyprojekt, men han har lovat att komma med ett sortiment till nästa års Petrusträff.

Egentligen är det en gåta att en lokal kajakträff i en insjö på Småländska höglandet lyckas locka besökare från i stort sett hela Skandinavien (bland andra ett trevligt gäng från Qajaq Sweden) – men har man varit på en sådan träff är det inte ett dugg förvånande ;-)

I pausen mellan två kurser bad Dubside att jag skulle prata till hans rolluppvisning.

Prat till Dubsides rolluppvisningStort intresse för Dubsides rolluppvisning med alla de grönländska tävlingsrollarna (utom walrus pull och paddla upp-och-ner)

Dubside visar repgymnastik
Dubside visar grönländsk repgymnastik medan grillen värms upp

Lite gitarr och sång framåt nattkröken
Lite gitarr och sång framåt nattkröken – av någon anledning tycks det finnas en viss korrelation mellan att hantera paddel och att hantera gitarr (Johan Wirsén, Dubside, Nigel Foster, Gordon Brown m fl ;-) Foto: Philipp Klement. 

Dag med paddlar
Dag med paddlar: Enok GrönlandspaddlarFoto: Philipp Klement. 

Stefan Svenssons kajakkniv
En av Stefans kajakknivar, handgjorda i olika träslag och med magnetfäste i eggskyddet (som också är i trä). Den här modellen är tänkt att sitta på flytvästen och vara snabbt tillgänglig om man i en besvärlig situation snabbt behöver kapa en lina. Magneterna innebär att kniven sitter säkert fast men går att dra fram snabbt vid behov. Nästa år hos Petrus kommer det att finnas ett sortiment av olika knivar.

Comments

Hej!

Och tack för kurs, intressanta synpunkter och aha-upplevelsen vid högt och lågt stöd med grönlandspaddel (märkligt att jag inte kommit på något i efterhand så självklart på egen hand. Länder till ödmjukhet). Till min fråga: såg ett inlägg på fb om en kajak som jag direkt tyckte mig kunna identifiera som en Njord, men som påstods vara en Garkast. Sökte på nätet men hittade ingen uppgift om konstruktör eller tillverkare. Är det månne någon variant på din Njord?

Hej Mats

Nej Garkast har inget med Njord att göra, utom att snarlik kravspecifikation lett till att det finns vissa ytliga likheter. Garkast ritades av Mikeal Rosén (Nyköpings Kanotcenter) för snart 25 år sedan. Det är en stor kajak med enorm lastkapacitet (man bör alltså vara rätt tung för att den skall passa) och som likt Njord är lättdriven och går bra och tryggt i sjögång. Utseendemässing är den originell med enormt långt förskepp och ett kort akterskepp – som en gammal sportbil från 30-talet (rak V8 fram och svärmorslucka bak ;-). Har för mig att de tillverkades av en marinfirma i Torshälla. Den blev aldrig någon storsäljare och det är många år sedan jag senast såg en Garkast på vattnet (men jag paddlar förstås oftast mest på västkusten ;-)

Post a comment