Show cart
Design & Illustration

Linne nästa armeringsväv?

Flax – linväv

Det verkar äntligen ha börjat röra på sig lite grann med alternativ till glasfiber och epoxy. Ett kanadensiskt företag, Swift, bygger kanoter delvis i linneväv (FlaxFusion): en kevlarväv mellan två lager linneväv utgör hela laminatet – kevlarväven skyddar mot “stenskott” medan linneväven ger styrka och styvhet.

Swift FlaxFusion

Ibland är kärnmaterialet i sandwichlaminat utbytt mot naturmaterial, som är i Lettmans kajaker (mer om dem på min mässrapport 2012):

Close-up at Neumann kork

En Engelsk paddeltillverkare, VE Paddles (deras website verkar ligga nere), testar en paddelprototyp i flax composite (linneväv i vinylester eller epoxy).

Naturliga fibrer som lin, bomull och hampa har historiskt använts så länge vi har kunnat mixa ihop plaster. Vävbakelit (textilarmerad bakelit) har funnits i snart hundra år och används ibland fortfarande som lintrissor i block. För ungefär lika länge sedan byggde man båtskrov med “blymönjelaminerad” linneväv mellan två lager kravellbordläggning – ett lätt, tätt och starkt skrov som användes bland annat för livräddningsbåtar.

Under andra världskriget fick Ford patent på bilkarosser av plast, armerade med en fibercocktail bestående av cellulosa, halm, kinagräs (en släkting till brännässlor) och lin.

Den ökända Trabanten hade karosspaneler av återanvänd bomullsfiber i fenolharts (duroplast) – ett material som enligt uppgift också använts till en del detaljer i BMW X3.

2006 byggde en fransk ingenjör en kajak där linne och polymeriserad stärkelse ersatte glasfiber och polyester. Den verkar enligt dåtida källor ha fungerat utmärkt; och var lätt och stark. Av någon anledning försvann den spårlöst tillsamman med all information om den. Är man konspiratoriskt lagd ligger misstanken om att reaktionära ekonomiska intressen ryckte i trådarna nära till hands ;-)

2008 släppte Lotus sin Eco-Elise där kompositkarossen hade hampa som huvudingrediens.

Lotus Eco-Elise

En stor del av moderna bilinredningar bygger på naturliga fiberkompositer.

Det finns flera företag som tillverkar industriell armeringsväv i linne och hampa med olika vikter, vävmetoder (tuskaft, twill, biaxial, unidirectional etc, i prepregversioner mm).

Vem vet, kanske blir nästa projekt en trä/lin-epoxy-kajak ;-) 

Comments

Very interesting! I've been using a bio-based epoxy (Entropy Resin Super Sap) for all my build for a few years now. It's an outstanding epoxy on it's own. I don't see why one couldn't combine a wood core with flax/linen refinforcement.

I'm curious how it compares technically, say in terms of strength, elasticity, weight, etc, compared to fiberglass, aramids or carbon.

I wonder if they have any US distributors.

I haven't found any direct comparable facts, but I get a feeling from what I have read that it has approx half the density and half the strength of fiberglass. I am not sure how that works out on a kayak though...

3D printat kärnmaterial kanske ? så blir det mindre slipning ;)

http://3dprintingindustry.com/2012/09/18/laywoo-3d-the-latest-on-3d-printed-wood/

Hej!

Funderar på att bygga en havskajak. Bara börjat fundera, söka på www mm. Jag har snubblat på linneväv som alternativ till glasfiber, och det tycker jag verkar mycket intressant.

En tillverkare av linneväv är Bcomp, som bla erbjuder väverna ampliTex.

En variant är Twill 5040, 300 g/m². Mailat lite med dem, och fått bekräftat att denna väv skulle kunna funka till kajak, byggd med gran som kärnmaterial, tillsammans med Epoxy.

Enligt ett svar från dem så har deras ampliTex-vävar väldigt lik "styrka/hållfastighet" som glasfiber, så de gissar att jag kan ersätta glasfibern med samma mängd ampliTex för att uppnå liknande styvhet i konstruktionen.

Vid laminering av insida & utsida skrov/däck, använder man normalt ett lager väv? Är 300g / m² en lämplig kvalisort?

http://www.bcomp.ch/media/amplitex_5040.pdf

Epoxy, någon med erfarenheter av bra varianter till grankärna + linneväv? Gärna Bio-epoxy.

Sicomin och Entropy resins är två tillverkare som bägge erbjuder Bio-Epoxy.

http://www.sicomin.com/datasheets/product-pdf1166.pdf

https://entropyresins.com/

Tacksam om jag får lite matnyttig input om detta. Fantastiskt om någon har erfarenheter av nämnda material, och kan dela sina erfarenheter.

Mvh Henrik

Jag har ingen egen erfarenhet av linväv och bioepoxy, men Dan Caouette i USA nordost har i flera år använt Entropy och har bara positiva erfarenheter av den.

Väven tvekar jag lite inför. För det första är 300 gr för mycket. Med glasfiber är ca 160 gram biaxiell twill en bra kompromiss – relevant styrka utan onödig vikt.

De lättare vävtyperna från Bcomp är, såvitt jag kan se unidirektionella och bör därför läggas tvärs över skrovet (eftersom väven ersätter spanten i traditionellt båtbygger och därför skall ha sin största styrka tvärskepps), men det innebär flera skarvar på skrov och däck.

Twillvävd glasfiber är mycket flexibel och därmed lätt att drapera över ett dubbelkrökt kajakskrov utan att det blir veck eller pusslande med klipp. Hur det fungerar med linneväv vet jag inte.

Men som sagt, detta är teoretiska invändningar, som kanske inte är relevanta i praktiken ;-)

Post a comment