Nej till Swift!
Thursday, February 11, 2010 (ekonomi, politik, samhälle), 5 comments
Fantastiskt: Europaparlamentet beslutade i dag med röstsiffrorna 378 mot 196 (och 31 som avstod) att säga nej till det så kallade SWIFT-avtalet - som skulle gett amerikanska myndigheter fri tillgång till europeiska medborgares och företags banktransaktioner.
Även Cecilia Malmströms försök till sista-minuten-manipulerande – bordläggning till lämpligare tillfälle – avslogs (för vad skulle hon kunna göra nu som hon inte gjorde som EU-minister under EU-ordförandeskapet?).
Så vad har då hänt? Regeringen Reinfeldt har gjort bort sig – igen – med ett synnerligen oblygt försök att smyga ett vanvettigt avtal förbi demokratisk insyn. Förslaget kuppades igenom dagen innan Lissabonfördraget skulle ha gett EU-parlamentet möjlighet att ta ställning till innehållet i förlaget. Nu återstod bara möjligheten att acceptera skiten eller slänga alltihop i papperskorgen. Som EU:s ordförande har Reinfeldt lyckats:
- köra över och reta upp EU-parlamentet,
- öppet demonstrera förakt för den demokratiska processen,
- beröva EU-parlamentet möjligheten att påverka SWIFT-avtalets utformning,
- skapa en situation där USA, om avtalet hade gått igenom, hade kunnat köra över EU:s lagstiftande församling,
- sälja ut EU:s medborgares integritet och våra företags affärsdata till främmande makt
Det blev för mycket för till och med ett EU, som annars inte utmärkt sig för omsorg om medborgerliga rättigheter. Jag trodde knappast att jag skulle komma att sätta mitt hopp till EU:s rättrådighet som skydd mot klåfingriga svenska politiker...
Jag tycker precis lika illa om både den nuvarande och den förra regeringens aggressiva nermonterande av integritet och mänskliga rättigheter, men är förvånad över det ofattbart klumpiga handläggandet av frågan. Jag har inte uppfattat de drivande politikerna som korkade, bara drivna av en annan och för mig obegriplig agenda (vad har en svensk politiker för intresse av att till nästan varje pris tillgodose amerikanska intressen att kunna lusläsa alla våra bankaffärer?). Ja ja, kriget mot terrorn bla bla bla osv – men om brott misstänks går det att inom interpol få ut relevanta data – varför skulle det inte räcka? Varför agera så att man uppfattas som inkompetent och oansvarig ute i Europa...
Noam Chomski har förmodligen rätt: “Det inses inte ofta hur grundligt och djupt rotat föraktet för demokrati är inom elitens kultur och den fruktan det väcker.”