Show cart
Design & Illustration

Nostalgitripp

Vintage projects

Vi som har åldern inne minns säkert alla dessa från tvivel och självkritik totalt befriade byggbeskrivningar på allt från cykelbilar till radiotelefoner som för några decennier sedan publicerades i framtidsoptimistiska tidkrifter med namn som Populär någonting (kunde vara teknik, mekanik, vetenskap, hobby...) och i kataloger från Clas Olsson, Hobbyförlaget, Hobbex m fl.

Över dessa satt jag och många av mina generationskamrater och dreglade. Vad blir nästa projekt? En ångmaskin? Eller en motorbåt. Eller varför inte ett par walkie-talkies, små som skokartonger, med ett par kilo batterier (6 volt för glödströmmen och 67,5 volt för anodspänningen – minns att transistorer inte var riktigt tillgängliga för alla än) och bakelitlur hängade i en klyka på sidan? Mina radiotelefoner blev aldrig färdiga (jodå jag började på sådana också). Varför de inte blev färdiga minns jag inte – men de båda apparatlådorna i trä kom till nytta. Den ena blev ett utomordentligt akvarellschatull med plats för färger, vattenflaska, penslar och några små akvarellblock. Den andra finns i snickarboden och innehåller borr och navare.

Nu i kväll råkade jag snubbla över en amerikansk sajt som väckte återseendets glädje: Vintage Projects. Samma fullständigt gränslösa tro på den skapande människan, som med energi, påhittighet, entusiasm och lite verktyg bygger sin tillvaro – husvagn, traktor, segelbåt, hus, klockor, pilbågar, motorcykel, svävare, hydrokopter, gitarr, fiol, teleskop. Och samma gränslösa självförtroende. Har du ingen bandsåg? Ja men några rörkrökar från VVS-affären, ett par delar från an skrotad bil och ett par timmars jobb, och voilà! En metallsvarv? Visst, några bitar järnprofil från smidesverkstadens skräptunna och lite remskivor från Clas Ohlsson. Svårigheter finns inte, bara möjligheter.

Suck! Jaja, jag bygger i alla fall en och annan kajak...

Comments

Helt underbart! En hopfällbar båt... Eller varför inte guldprospektering? För något år sen skrev jag (Semic förlag) om cykelbilarna. Jesses vilka åk! Fanns även i tandem. Men som en byggare sa (det var ett tandemåk): Morsan gillade aldrig riktigt det där trampandet.

Clas Olsson börjar gå sämre läser jag. Inte underligt när man tagit bort det som var denna firmas särmärke - alla dessa knasiga, roliga prylar man kunde göra. Men en sak kan jag rekommendera från firman och det är deras el-klips, fast deras kan man ta upp och använda om och om igen. De har varit till stor nytta i kajakbyggandet när jag behövt fixera smådetaljer, tunna ribbor, läkt o s v.

Hur många av oss använder inte glasögon? På sajten synträning hittade jag ett par glasögon i plast med massor av små hål. Jag tog ett ar gamla skalmar utan glas, satte dit ett par "glas" av papp som jag med prylen försett med ett otal massa små hål. Jag svärtade insidan. Jag tog på mig dessa skalmar försedda med papplinserna - och nu ser jag skarpt!

Det hela måste ha samma funktion som den första pinnhålkameran. När ljuset tvingas genom dessa små hål får de ingen större spridning och ger ögonen chansen att se skarpt.

Am I right?

http://www.snickra.net/ till att börja med. Välj sen Ritningar så kommer du till en lång lista på ritningar på diverse gds-saker från gamla Allers. 1915-1938

Min gamle far introducerade lövsågning för mig på tidigt 50-tal. Han hade en bunt ritningar ur detta sortiment som jag sågade mig igenom. Åh, denna doft från nysågad furuplywood där jag och en kompis satt nere i pannrummet och sågade fram allehanda skapelser. Doftminnet lär ju vara ett mycket dominerande sinne.

Det finns ritningar på isjakter, kanoter, kajaker och diverse båtar. Det är en ren njutning att bläddra sig igenom bilderna och att sen få en kopia i ett numera udda format är ännu högre.

Apropå synen, och hjärnan där ju bilden framstår så kan jag rekommendera en standuppare, en fd hjärnkirurg, distriktsläkare, som heter Nils Simonsson. "Hjärnan vill ha roligt och skratt är medicin" En sanslöst rolig (och tänkvärd) föreställning!

En artikel i DN för ett tag sen om Hjärnkontroll påstog att diagonala kroppsövningar såsom skidåkning, simning och kajakpaddling stimulerar hjärnan att bilda fler förbindelser och synapser mellan hjärnhalvorna. Det är bra att ha många sådana som buffert för demensens intågande. En annan bra övning är att en dag i veckan vara hänt på "fel" sida. Tandborstningen tex. Det är både svårt och kul. Kul speciellt för omgivningen. Men skratt är ju medicin, så vaf...

Visst har du rätt, Henri.

Funkar som en vanlig kamera med ställbar bländare. Liten bländaröppning (högt bländartal) = stort skärpedjup - och omvänt.

Richard. Testa vänster hand på något annat än tänderna - de är för viktiga för att bli slarvigt behandlade. Med eltandborste går nog borstandet bra även med vänstern. Plus för alla dem som är vänsterhänta förstås!

Jag använder, på inrådan av min tandläkare, en eltandborste och jag har definitivt inte råd att slarva.

Så oftast blir det ett pass med vänstern och en uppföljning med högern. Det är med oss gamla gubbar som med gamla hundar, det tar lite längre tid att lära in nya konster, men det går för vi kan vara väldigt envisa.

Igår, söndag var jag ut och paddlade i ett fantastiskt vackert väder. Det kom faktiskt lite ljumma svaga vindpustar och det verkar som om det kan bli tredjeadventspaddling också.

Ifjol kunde man nästan åka skridskor, en diagonalövning till, där jag paddlade fram.

Bra att du dubbelborstar! Vi har haft skridsopremiär i Österbotten i böjan av november. Sen försvann isen och har paddlat på samma ställen efter skridskopremiären.Sic! Har aldrig varit med om dylikt! När snön kommer blir det diagonalåkning med skidor - man borde ju vara jättesmart, men det kanske är så att utan dessa övningar vore man urbota korkad...

Hej, letar febrilt efter Hobbyförlagets ritning nr R 642 Dykarhjälm som fanns i katalog nr 7 (1950?). Tyvärr tycks den endast finnas i detta nummer. Skriver dykerihistoria.

Hälsar Bengt Grisell, Ingarö

Jag kan inte hjälpa dig, men finns det någon annan som har något tips?

Om inte annat så borde det gå att få fram via Universitetsbiblioteket

Post a comment