Show cart
Design & Illustration

Oss fyrromantiker emellan…

Cape Wrath lighthouse, som inspirerat Winterson till "Lighthousekeeping". (bilden från wikipedia)

Det är något med fyrar! Om det är fyrarna i sig som utöver dragningskraft eller platserna de står på eller att de står för något som skyddar mot okända faror – eller som hos Mumintrollen där fyren sveper med blicken över havet och varsamt leder båtarna bort från faror – är svårt att veta.

Jag går oftast iland på öar med fyrar jag passerar under paddelturer, och om möjligt klättrar upp i dem: har varit uppe i flera av de Heidenstamfyrar som fortfarande står kvar (Pater Noster, Måseskär, Sandhammaren, Svenska Högarna, Utklippan, men har några kvar att besöka), jag har blivit mobbad av tretåig mås på dubbelfyren från 1800-talet på Nidingen, och paddlat runt Skåne med tuschpenna och ritblock (bilderna nedan), och i mina gamla kajakskissböcker finns mängder med fyrbilder (den på andra uppslaget förställer Högbondens fyr).

Falsterbo fyr Falsterbo fyr Helsingborgs fyr Kullens fyr

Andra har varit lika engagerade. Jim Danielsson har erövrat fyrar runt hela Skandinavien i decennier – ”erövringen” går till så att han paddlar ut och rundar fyren eller den ö den står på, så att han kan rita en ögla på färdlinjen i sjökortet.

Det finns massor av spännande litteratur om fyrar. Den som gjort störst intryck är en gammal reportagebok av Tony Parker "Lighthouse", som helt enkelt är samtal med fyrvaktare i det engelska fyrväsendet, Trinity House. Det styrs av regler som knappast ändrats sedan Nelsons dagar; unga adepter antas och tillbringar ofta hela livet i en stelnad hierarkisk administration ­ – nästan livegna men mycket väl omhändertagna under tiden. Ett fantastiskt socialreportage.

"Ljus längs kusten" av Anders Hedin är en vacker bok med berättelser från tio svenska fyrplatser. Av samme Anders Hedin finns också en av de vackraste (och dyraste) böcker jag köpt: "Sveriges fyrar: originalritningar 1678-1902".

"No Port in a Storm" av Bob MacAlindin handlar om det hårda livet på de engelska fyrskeppen.

"Livet på Nidingen: en rapport om hur det var att leva och arbeta på Sveriges äldsta fyrplats"  av Mia Danelius.

Lite skönlitteratur:

"Pappan och havet" av Tove Jansson naturligtvis!

“Fyren mellan haven“ av M.L. Stedman.

“Mot fyren“ av Virginia Woolf.

Och så “Lighthousekeeping“ av Jeanette Winterson, ­som är den egentliga anledningen till den här notisen: du missade väl inte TV-programmet igår kväll om Sofia Livebrants tonsättning av Wintersons text (alltså tonsättning av en prosatext – jo det fungerar!). I programmet reser hon runt i Skottland, Sverige, Norge och Danmark och i improviserade “konsertlokaler” i eller nära fyrarna framför sina verk tillsammans med Lisa Eriksson Långbacka på dragspel och Hal Parfitt-Murray på gitarr, mandolin och fiol. Det blev en fascinerande timme med underfundig och stämningfull sång och musik i spännande fyrar och med med möten spännande människor (här är en kort trailer och här är lite mer).

En av mycket få gånger i sommar det funnits anledning att slå på TV:n – och så finns det inte på SVT Play!

Comments

Trevligt! Tack för påpekandet...

Vilket underbart program! Tack för tipset o tack SVT Play!

Finns nog många fyrälskare som missat detta tidigare. Ska delas!

...å så vad det väck igen!

Post a comment