Överspelade sajtproblem
Wednesday, February 25, 2015 (sajtproblem), 3 comments
Igår fick Google lite överraskande för att sig att min sajt kunde ha blivit hackad och såg sig föranlåten att lägga upp den här varningen i sökresultaten. Google har fel. Min sajt har inte blivit hackad.
Däremot lyckades någon för en dryg månad sedan ta sig in på den webbhotellserver där min sajt och flera andra ligger. Denne någon började lägga upp egna filer som en förberedelse för att kunna lägga in eget material på valda sajter (gissningsvis reklam för sådana medikamenter som dessa internets svartalfer tycks pateteiskt intresserade av). Tilltaget misslyckades eftersom filerna upptäcktes snabbt, avlägsnades innan de hann användas, och servern rensades och ominstallerades och en ny ren version av sajten installerades med nytt lösenord. Därefter har ingen oönskad aktivitet förkommit.
Det är bra att Google har en ambition att hålla koll på den mörka sidan, men mindre bra att de inte har bättre koll än att börja flagga fyra veckor för sent. Ingen av de övriga sökmotorerna (Bing, Monster, Startpage/Ixquick etc) har reagerat.
En anledning till eftertanke är också att detta, som så mycket numera är en automatisk process – man kommunicerar med en datoralgoritm, inte med en människa. Det innebär att även om jag använder Googles verktyg för webbansvariga för att meddela att de är ute i ogjort väder och begärt en förnyad check av sökroboten, kan det ta flera veckor innan detta regleras.
Jag är rädd för att vi i framtiden kommer att bli mer och mer beroende av datorsystem som kör på efter sin inprogrammerade algoritm, utan att kunna hantera den lite oförutsägbara och ibland ologiska verklighet som vi människor lever i. Alf Henriksson skrev en gång en liten bok som heter: "Alfabetets användning anar aporna aldrig" – man kan kanske travestera: livets användning anar datorerna aldrig.
Problemet är förstås inte datorsystemen i sig. Det har visat sig att datorer kör bil bättre än mänskliga förare, att de tolkar röntgenbilder säkrare än läkare, skriver bättre bildtexter än redaktörer (ett Google-experient fick det resultatet) mm. Felen uppstår när när möjligheten att justera algoritmen när verkligheten inte följer logikens regler också hamnar i datorsystemet, oåtkomlig för riktiga människor.
Uppdatering 150303
Nu har Google uppdaterat sin cache och tagit bort den felaktiga varningen.