Show cart
Design & Illustration

Sommar i Skåne...

Salviken mellan Vikhög och Barsebäck

Efter att under någon vecka ha sneglat avundsjukt på sol och värme uppe i Norrland, kan vi nu avnjuta sommar här nere i södra Skåne. Idag är det 25 grader varmt, 18 i grundvattnet i Salviken, triften blommar på strandängarna och man kan förmodligen steka ägg på Black Pearls däck efter en stund på stranden...

Det blev en kort tur med lite rollande, som uppvärmning inför en kurshelg hos Kano og kajakverkstedet i Danmark.Överföd av trift

Trift (Armeria maritima) eller strandnejlika

Comments

Onödigt slöseri med blommor kan man tycka

Kanske är det Spendthrift? ;-)

Ja, klövern måste ha bränt i fickan ;-)

Kan tro att det knorras på gräsrotsnivå ;-)

The Baltic can be a terrible sea at times, but when I see it like this on the Øresund, I can't help but envy Swedes.

If climate change is for real, there is even more reason for envy.

You probably don't realize it, but your temperature of 25 degrees the other day was 5 degrees over what we had here on the south coast of Honshu on the same day, and we're on the latitude of San Diego and Marrakech! The past few years have brought remarkably cool, wet springs and summers.

I don't know what trift, the pretty flowering herb in the photo, is, but it looks as if it might be some sort of wild allium. It reminds me of the cow's milk on the US East Coast during the autumn, when wild garlic was in the fields. The milk tasted of raw garlic!

But that was a long time ago, when dairy cattle still fed on live forage in fields during all the spring, summer and autumn, taking silage and hay in the byre or the barn only in winter.

Or is it Ameria maritima?

Yes, it is Armeria Maritima (Thrift or Sea Pink), growing in abundance along the coasts this time of the year.

Scandinavia has a mild climate considering the actual latitude – southern Sweden, where I live, is north of the Aleutian Island in Alaska, on a latitude circle somewhere in the middle of Hudson Bay, or mid Kamchatka, but thanks to the Gulf Stream I can normally paddle through the year along ice-free coasts, and quite often we have a stable anticyclone period in the summer with 25-30 deg in the air and 20+ in the sea water.

Some scientist have warned that the climate change in a worst case scenario might reverse the Gulf Stream – then I will have to start building dog sleds instead of kayaks ;-)

Hej Björn, slipar äntligen på botten till en Smart där jag köpte ritningarna för ca5 år sedan.....

Inte rätt artikel att ställa frågan på men ändå: jag har lagt epoxi och dragit ut klamrarna och slipat grovt. Märkte då att den platta bottendelen reser sig från spanten en 2-3 mm på mitten i längd och bredd. Det är alltså inbyggda spänningar i stripen. Man trycker ner det med ett lätt tryck med handen. Fråga: strunta i det eller pressa ner med spetsiga vikter när glasfibern lamineras ? Mvh Stefan

Några millimeter kan du bortse från. det blir nästan alltid lite spänningar på så relativt plana ytor. En aning konvexitet plus lite vattentryck vid användning, så blir resultatet kanske precis enligt ritningen ;-)

Man kan fästa stripen med lite smältlim i spanten medan man laminerar utsidan om man vill.

Anders.

Ja, det här har vi ju väntat på - tack för sköna bilder!

I en liten skrift hittade jag märkliga saker om knölvalen. Den heter ju så eftersom den är försedd med en massa utskott på kroppen. Men - och det är det fina i valsången! - har dessa utskott en betydelse för denna enorma kropps manövrering. Knölar finns under buken och på de små fenorna. Allt sammantaget ger de valen en oöverträffad förmåga att röra sig i djupa vatten.

Min tanke var så här - är detta någonting man kan föra över till andra flytetyg? En kajak t ex? Simmare har ju på sina dräkter övertagit hajens sandpappersskinn och tydligen med god verkan. Björn, du kanske vet mer?

Nästa tanke kom av ett program i Kunskapskanalen där vetenskapare och uppfinnare tittat närmare på insekter och fåglars förmåga och vad vi kan hämta där till vår nytta. Det var hela tiden ett häpnadsväckande program, fyllt av frågor men även bevis. En ödla som kunde springa på vattnet... Spindeln skräddarens förmåga att röra sig på sagda vatten, det där såg man ju som liten vid en insjö.

Men det intressantaste var en snilleblixt från en konstruktör: fiskars stjärtfena skapar ju farten framåt. Om man för över samma princip till aktern på en motorbåt, vad får man då? Inte en propeller, den är borttagen, men kanske mindre bogsvall? Effektivare fart och styrning?

Vem vet?

Den teoretiska bakgrunden för knölförsedd yta på farkoster är lite spretig så jag vill föreslå ett experiment: montera lite knölar på din bästa kajak, dyk sedan ner till ca 500 meters djup men kajaken och berätta sedan om det hjälpte ;-)

Strukturer på ytan (hajskinn eller fiskfjäll) har provats i många sammanhang och vad jag förstår av den samlade forskningen är sådan effektiv inom ett mycket smalt fartområde, dvs nära maxfart för en tävlande simmare eller motorbåt, eller en jagande/flyende val eller fisk. Kajaker för fritidsbruk måste fungera över ett stort fartområde.

Däremot finns intressanta rön om hydrofoba preparat som kan hindra vatten från att fästa på ytan, antingen i form av kemikalier med hydrofoba egenskaper eller i form av nanostruktur liknande bladen på t ex daggkåpa eller lotus (naturen som inspiration även där). Det kan minska friktionen rätt väsentligt inom hela fartområdet. Det börjar komma färger med sådana egenskaper.

Fiskstjärten har funnits länge. Har du sett en gammal fiskare eller sjöman vricka sin eka, så är det ett utmärkt exempel på fiskstjärtsframdrift. De kinesiska och japanska vrickårorna är mer utvecklade versionen av samma idé. Sven Yrvind var över i Japan för ett par decennier sedan och lärde sig bygga och använda sådana. De finns nu som hjälpmotor på hans senaste små båtar. Vidare fanns under början av 1900-talet gott om patent och fungerande båtar med vickande fena i aktern. Och det kanske allra bästa exemplet: Hobie-kajakernas Mirage-drive! Helt genial!

Den enda förklaring jag kan komma på till varför principen inte provats i större skala är att den marina sektorn är ett reservat för konservativa tankar. Som vi varit inne på tidigare: seglare har fortfarande fullt av vajer för att hålla masten på plats, fler ju dyrare båt – medan flyget gjorde sig av med vingstag strax efter första världskriget.

Här http://shamankayaks.com/shaman/blog_post.asp?PostID=28 är en beskrivning av en knölvalsinspirerad grönlandspaddel. Inga klara slutsatser om knölarna innebär någon förbättring, men intressant ändå.

Tack för alla tips! Björn, visserligen kan jag vara länge under vatten, men... Hur som helst, Yrvind träffade jag en gång i Gbg någon gång på 1960-talet. En bekant presenterade honom en vinterdag utanför Dicksonska biblioteket och där stod en småväxt, skäggig man med japanska getas på fötterna! När han gått berättade bekantingen att Yrvind, som hade ett -son-namn då, var mästerlig matematiker och faktiskt ibland var lärare på Gbg högskola! (Universitet blev det sen).

Jo, jag har följt Yrvinds mycket intelligenta och kloka idéer och visst har jag läst om vrickåran. På så sätt blev Yrvind av med motorer.

Men det mest intressanta -stort tack för tipset - var reportaget om paddeln som fått inspiration från knölvalens knölar! Björn, kan du inte på prov göra en sån paddel och visa oss? Mina paddlar är duktigt smala och visst är de sköna i motvinden. Förutom att jag ALDRIG lägger någon kraft i paddeltaget. Faktiskt räcker det med ett minimalt tryck, nästan bara låta paddeln glida i vattnet.

Men den uppvisade paddeln gav verkligen inspiration!

Kunde inte låta bli att testa min tredelade havsracer idag fast den bara är grundmålad och flera detaljer kvarstår. Fiskstjärtdriften med integralroder funkar väl så där. (se bifogad videosnutt) men roderverkan är mycket bra, även i låg fart.

https://vimeo.com/69496503

Skickar bilder med en närmare presentation av kajaken senare

Kass videokvalitet. Försöker igen..

https://vimeo.com/69502755

Post a comment