Uppfinningar...
Friday, June 19, 2009, 1 comments
Jag läste för något år sedan en sammanställning av 1900-talets viktigaste uppfinningar. Det var i stort de förväntade: penicillin, radio, TV, transistorn, rymdraketen, IC-kretsen, motorvägen, bakelit, nylon, dammsugaren, datorn, djupfrysning, P-pillret, gentekniken mm - högt och lågt i salig blandning. Först på artonde plats placerades internet. Jag tror det är ett misstag. Jag tror att internet kommer att visa sig vara en av alla tiders största och mest omvälvande uppfinningar - fullt i klass med hjulet och elden.
De tidigare kommunikationsframstegen var begränsade: boktryckarkonsten, radio och TV, tidningar var kommunikation en-till-många medan telefoni och telegrafi var en-till-en. Med internet öppnas för första gången i mänsklighetens historia möjlighet för alla att kommunicera med alla på en gång, för kommunikation i alla riktningar, för en-till-en, en-till många, många-till-många, många-till-en. Detta är en social och politisk revolution snarare än en teknisk.
Inför revolutioner reagerar världen på två sätt: man kämpar emot på all till buds stående sätt: företag som tappar kontrollen över marknaden och längtar tillbaks till tryggheten i industrisamhället, och politiker som tappar kontrollen och längatar tillbaka till den trygga envägskommunikationen. Andra ser möjligheter: unga entreprenörer, konsumenter som blir producenter.
I många länder - Kina, Nordkorea, Iran, Frankrike, Sverige - kämpar man med att försöka få ett bångstyrigt internet in i fållan bland de andra begränsade och mer lättkontrollerade medierna. Man försöker begränsa skadeverkningarna. Det finns för många som i hemlighet hoppas att Inez Usman hade rätt: att internet är en kortvarig fluga.
Så finns länder som har en mer öppen attityd: Nigeria till exempel som i vissa delar var inspiration till Obamas framgångsrika IT-kampanj (nätverkskultur med enkla mobiltelefoner - se Clay Shirky nedan). Kunskapsöverföring från U- till I-länder - en måhända oförutsedd effekt av internets sociala potential. Polen likaså, med en anda av framtidstro och enterprenörskap som enligt Marcin påminner om den som rådde i Sverige för några år sedan under den stora bredbandsutbyggnaden när MySQL, Skype, Spotify mm skapades.
Jag kan tänka mig att IT-kartan kan komma att ritas om i en nära framtid. Den tekniska utvecklingen kanske fortfarande ett tag kommer att ske i de gamla teknikländerna - men den sociala integreringen av internet i samhället kanske sker snabbare på helt andra ställen, i länder som kan hoppa över det mesta av industri- och postindustriepokerna och där inte Åsa Torstenssons baksynthet (finns det ett sådant ord?) ligger som en våt vante över entreprenörskap och kreativitet.
Clay Shirky är som vanligt briljant i sin analys på TED. På TED hittade jag också konstnären och IT-entusiasten Jonathan Harris som presenterar fantastiskt spännande implementeringar av det sociala internet. (båda är 20-minutersföreläsningar - värda varenda minut)