Show cart
Design & Illustration

Vattenskoter

maritim marodör

Sommaren är här – och med den vattenskotrar och annat otyg. I söndags for en av dem runt som en psykotisk bålgeting vid badplatsen utanför och in i Västra hamnen.

Enligt svensk författningssamling 1993:1053 är det länsstyrelsen som fattar beslut om var vattenskotrar får användas.

Sålunda har länstyrelsen beslutat att de får användas i allmänna farleder, dock inte närmare strandlinjen än 100 meter, samt på fyra platser i Skåne:

  1. Malmö kommun, norr om Öresundsbron utanför Lernacken (se karta nedan)
  2. Trelleborgs kommun, sydväst om Smygehamn
  3. Ystads kommun, sydväst om reningsverket i Ystad
  4. Simrishamns kommun, Borrby Strandbad

lekområdet

För att komma till dessa lekområden får de köra rakaste vägen från närmaste sjösättningsstrand, dock inte genom allmän badplats.

Tyvärr kompliceras saken av att EU-kommissionen anser att dessa begränsningar utgör handelshinder (ingenting, hur dumt det än är, tycks gå att stoppa om någon kan tjäna pengar på det).

Därför ingriper inte polisen eller kustbevakningen – de är osäkra på vilka regler som skall gälla – och därför leker dessa nördar inne bland de badande, som framgår av Patrik Perssons bilder, och av bilder på BizzBook nedan.

buskörning i Västra hamnen
Bilderna från BizzBook (beskurna)

Undrar hur Kustbevakningen förställer sig att den förslagna 400-metersgränsen utanför Ribban skall efterlevas?

I USA är problemen större (allting är större "over there") och vattenskotrar står för en oproportionerligt stor andel av olyckor med badande och andra sjötrafikanter. Andrew Elizaga (the Dash Point Pirate) reflekterar över problemet, och de ruskiga skador som uppstått i sådana olyckor. Tydligen är jetströmmen från drivaggregatet så kraftig att den kan orsaka allvarliga inre skador nära håll. En våtdräkt skyddar till viss del och rekommenderas på hemsökta badplatser.

Vattenskoterolyckor är så vanliga att det numera finns advokatbyråer som specialiserar sig på sådana fall.

Vidare hoppas Andrew att det skyhöga bensinpriset – nästan 4 dollar/gallon (drygt 6 kronor litern) - skall få folk att sluta okynnesköra med törstiga leksaker. Tro det den som vill…

Comments

Har för mig att man försökte förbjuda vattenskotrar för några år sedan men att det inte gick då de var att klassas som båtar eller något åt det hållet.

Tycker det är fel att förbjuda dem, jag menar vem är jag att säga att vattenskoter är "fel" bara för att jag tycker kajak är "rätt", men ett körkort hade varit fint.

Och inget sånt gå-en-kurs-på-förmiddagen-och-ta-lappen-kort. Nej, ett riktigt, som kostar lite tid och pengar och ger en förståelse för hur man kan, men framföralt, hur man inte kan bete sig på sjön.

Det är riktigt. Ett rättsfall som prövades i Svea hovrätt för ett antal år sedan frikände två vattenskoteråkare eftersom man ansåg att det inte var självklart att det var en vattenskoter man åkte på enligt vattenskoterförordningens definition. Definitionen stramades därför upp 2004 för att undvika en upprepning. Samtidigt tvingades Sverige av EU att släppa det generella förbudet som man infört 10 år tidigare - därav att vattenskotrar också numera har tillgång till allmänna farleder förutom de upplåtna skoterrastplatserna.

Anledningen till det generella förbudet var att lagstiftarna ansåg att vattenskotern har mycket begränsad användning som nyttofordon (sjöräddningen och kustbevakningen är legitima undantag). Den betraktas därför som en leksak som orsakar störningar, buller och avgaser och man ville undvika en utveckling liknande snöskoterns.

Jag tycker också att en marin körkortsutbildning vore på sin plats när trafiken tätnar i semesterfarvattnen. Varför inte kopiera vägverkets system: lätta långsamma fordon (cyklar, mopeder, kajaker, roddbåtar, snurrebåtar under 10 knop, mindre segelbåtar) - inga kompetenskrav. Snabba fordon (motorcyklar, bilar, snabba motorbåtar, vattenskotrar) - körkort. Tunga fordon (lastbilar, bussar, tunga motor- och segelbåtar över 10 ton) - specialkörkort. För passagerartrafik krävs redan speciellt tillstånd och kompetens både till lands och till sjöss.

Jag håller med.

Det är ganska så vridet att vilken landkrabba som helst får sätta sig i en 40' rejser med 2000 hästkrafter på sjön när man måste ha körkort för att framföra en lätt motorcykel på land.

Jag menar: vilken hade gjort mest skada i en folksamling?

Dessutom kan man vara ganska tankad på sjön och fortfarande "gå fri".

Vet instruktörer som rekommenderar att aldrig paddla utan "flare gun" på stora dagar typ midsommar. Inte i det fall man hamnar i sjönöd utan för att försvara sig mot småfulla idioter som tycker det är kul att "latja" med kajakpaddlarna.

Varför ska vattenskotrar särbehandlas?

Det är inte skotern som är frågan, det är hur man beter sig på sjön. Om det sedan är vattenskoter, roddbåt, ribbåt, segelbåt eller flotte, det spelar ingen roll.

Det handlar om att följa sjöreglerna, inte att föra hetsjakt på skotrar eller andra typer av båtar. Bryter föraren mot sjöreglerna, sätt dit föraren, oavsett skoter eller snabb rib t.ex.

Enda skälet till att flera vill förbjuda just vattenskotrar är den gamla vanliga svenska avundsjukan... det ser för roligt ut, det är nåt nytt som då säkert är farligt, det måste förbjudas. De flesta som gnäller har aldrig åkt vattenskoter.

Moderna vattenskotrar med 4-takt är dessutom tystare än de flesta 2 taktare som sitter på många båtar idag. Och hur kul är det med båtar med V8:a med "raka rör"?

Det finns tyvärr busåkare överallt, i trafiken, på sjön, i slalombacken, ja över allt men koppla inte busåkare till vattenskoter.

Jag kör själv vattenskoter och det är ett fantastiskt sätt att uppleva sjön men självklart gäller sjöregler, respekt och hänsyn som alltid på sjön!

Oftast har man bättre koll på sin omgivning än med vanlig båt då man inte har något som skymmer sikten som t.ex. en hög för på en vanlig båt gör.

Nej, håll detta ämne mer sakligt, det handlar om sjöregler, inte om typ av båt.

"Enda skälet till att flera vill förbjuda just vattenskotrar är den gamla vanliga svenska avundsjukan... det ser för roligt ut, det är nåt nytt som då säkert är farligt, det måste förbjudas. De flesta som gnäller har aldrig åkt vattenskoter."

Strävar man efter en sakligare debatt bör man undvika den här typen av argument, speciellt då ingen ovanstående har argumenterat för ett förbud.

Att folk oftare tar upp vattenskotrar som ett problem kan nämligen också bero på att de är överrepresenterade i olycksstatistiken. Möjligen är detta en demografisk fråga, och har inte så mycket att göra med själva konstruktionen, men oavsett vilket tycker jag att det är en motiverad reaktion. Om man tillåts dra en dålig parallell så skulle jag kunna jämföra med alkoläsk och dyra viner. Det ena är kanske inte nödvändigtvis farligare än det andra, men på grund av att det konsumeras av olika grupper blir det ändå en skillnad.

Jag paddlar året om och stör djur, människor fast det naturligvis inte är min mening, ni som försökt undvika en And eller en Svanfamilj vet säkert vad jag menar.

Vi som rör på oss stör................på olika vis....en del med karisma andra utan....

Själv paddlar jag i innlandets sjöar och vattendrag och väldans gärna på öst och västkusten i alla väder.

Att acceptera varann utan att fördömma är nog ett vinnande koncept, en dialog om vad som du och jag godkänner är sunt.

Tingsrätter,Hovrätter osv är alldeles för långt från verkligheten för att bestämma om dessa saker, tänk om varje intresseområde skulle skärskådas och behöva försvara sitt berättigande, för högsta domstolen eller för den delen europadomstolen.

De har inte kompetens för detta med nuvarande utbildning.

Om vi då tar familje och elit orienteringen 5dagars..när man går skallgång genom skogen för att driva ut djuren..för att inte störa dem....innan tävlingen...

Min knypplande Farmor hade bestämda åskter vad som var rätt och fel gälande hobby och fritid.................det har inte jag,,,,,,,,,,,,,

Hälsar PellePlutt

Kajak o Båtbggare

Igår var jag ute med Nikumi-baidarkan. Jag har nog byggt den rätt exakt efter Yosts anvisningar - annars kan jag inte förklara hur bra den går i vågorna. Rätt rejäla vågor, måste jag säga, som Nikumin rider över. Det blir inget vått på spetsen.

Annat är det med min Igdlorssuit, en mycket kär kajak, men där jag tydligen inte gjort tillräcklig höjd på fören.

Frågan till vår kajakguru Björn blir sålunda: den här kajaken är rätt platt och tunn i förens sidor, i aktern också. Skulle mer volym i denna del förändra egenskaperna i rum sjö? Som det är nu går den in i vågorna, den lyfter inte och den kommer rejält med sjö en bra bit in på fördäck. Vad skulle vara alternativet till en omklädning? Uppblåsta begagnade vinpåsar? Flytelement? Den är annars enormt trevlig att paddla. Jag gillar den verkligen. O s a.

Om ni ursäktar trådkapningen så har jag en fråga till Henri. Nog är det så att du använder bomullstyg till dina kajaker? I så fall, var får man tag på tillräckligt grov obehandlad bomullscanvas (eller liknande lämplig väv)? Det känns ju helknäppt att privatimportera något så enkelt som grovt tyg...

Skillinge Skeppshandel 0414/30250, Leif, är min stående hov - jag menar dukleverantör. Någon gång har jag drömt om sådana där nylontyger som jänkarna använder. Dopningen av nylonen har dock avskräckt mig. Det är för mkt munskydd och sådant i sammanhanget. Med bomullsduk är det ngt helt annat. Tre lager linolja och man får v ä n t a tills allt oxiderat (linolja torkar egentligen inte) och man kan kasta sig ut i böljan.

Leif är kunnig om precis allt och han säljer också den tjärimpregnerade lina jag använder tvärs över kajaken. Lintråd har han också. Dessutom säljer han en förnämlig linolja pr dunk. Han skickar också per postorder. '

Dessutom är hans butik nere vid hamnen i Skillinge en helt fenomenal utställningslokal av allt möjligt som gör oss havsburna euforiska.

Någon skrev tidigare om en person i Sthlms-trakten som sålde duk till dukade flygplan. Ihärdiga kontakter gav inget resultat. Antagligen skulle jag ha påstått att jag hade ett flygplan som skulle dukas... Ett MYCKET egendomligt enmansföretag.

Med Skillinge Skeppshandel är det inte så. Trevliga allihop!

Lycka till!

Niklas, jag glömde en sak. Den väv som Skillinge Skeppshandel säljer är mycket kraftig och hård som sandpapper. Du kan inte arbeta med den utan att förbehandla den. Tipset fick jag av en boråsare (hemmahörande i textilbranschen, var annars?!). Jag hoppas du har tillgång till ett badkar. Häll upp ordentligt med VARMT vatten, eller nära hett. Droppa i litet tvättmedel, rör om. Låt väven rinna ned och omslutas av vattnet. Låt stå tills det kallnat. Skölj av med kallt vatten. Den känns fortfarande styv, men nu hänger du upp den, uitomhus eller så högt inomhus (över badkaret kanske) så att ändarna är fria. När duken torkat är den mjuk och hanterbar. "Det är appreturen som gör den hård", sa min boråsare. Försöker du arbeta med duken utan denna behandling får du så mycket skrapsår på händerna att du får bära handskar resten av sommaren! Och du kommer att säga en massa fula ord som din mamma inte vill höra. Eller fru.

Post a comment