Veckotur 2010
Saturday, July 31, 2010 (paddling, veckotur), 5 comments
Som vanligt numera var anmälningslistan lång när det var dags för Malmö Kanotklubbs veckotur – den här gången i norra Bohuslän. Av praktiska skäl blev det därför tre grupper: Uffes grupp (4 deltagare) som inte gärna stiger upp tidigt, men i gengäld undviker civilisationen, käkar frystorkat på karga kobbar längst ut i havsbandet, Marja-Liisas grupp (12 deltagare) som gärna anlägger basläger på trivsamma öar och gör dagsturer därifrån runt om i skärgården och så min grupp (4 deltagare) som brukar vara klara i kajakerna klockan tio och som inte föraktar ett eller ett par besök i civilisationen och dess kulinariska lockelser. Andra skulle kanske definiera grupperna annorlunda – det får de gärna göra....
Lördag: avfärd Råssö kl 16 med kurs söderut mot Bissen. I sol och lätt medvind var vi där snabbt och det kändes väl tidigt för nattläger. Vi fortsatte söderut på utsidan av Kalvön-Lindön mot Ulsholmen. Men vid det laget hotade vädertjänsten med hård sydvästlig vind framåt morgontimmarna, så vi fann för gott att ta oss över Tjurpannan redan på kvällen, landade framåt skymningen på Käften och trängde in oss på stranden bland Uffes grupps kajaker – de hade lyssnat på samma vädersrapport och dragit samma slutsats.
(Som vanligt kan bilderna med zoom-ikon i nedre högra hörnet förstoras – klicka på dem)
Lägerplats på Käften tillsammans med Uffes grupp – de i röda tält, vi i gröna
Solnedgång
Före-avfärd-bestyr i gruppen som oftast kommer iväg vid tiosnåret...
Före-avfärd-bestyr i gruppen som mera sällan kommer iväg vid tiosnåret...
På söndagen fortsatte vi söderut, delvis inomskärs på grund av 10-12 m/s SV, men med flera bad- och fikapauser mellan regnskurarna till Porsholmen utanför Fjällbacka. På vägen råkade det bli ett litet restaurangbesök i Fjällbacka – paddelkompisen Göran utbildar till vardags kockar och har en osviklig förmåga att hitta de där matställena med kunnig engagerad personal och utsökt mat, och välja bort snobbställena på strandpromenaden med flotta menyer och praktikanter i köket.
På Porsholmen träffade vi Fredrik och Malin som bland annat byggt varsin Black Pearl och numera driver Vänersborgskajak med uthyrning, turer och utbildning. Det blev en trevlig kväll på en fin ö med middag på klipphällen medan solen sig sakta sänkte i havet – och en spännande avslutning! Från viken bredvid rodde en lite grabb ut i en ganska stor gummibåt, ineffektivt viftande med korta plaståror. En bit ut fångades han av frånlandsvinden och hade svårt att ta sig tillbaka. Efter mycket skrikande fram och tillbaka mellan pappan på stranden och en rädd grabb ute i blåsten lugnade sig vinden tillfälligt och han lyckades plaska sig tillbaka in, och vi kunde lägga tillbaka bogserlinorna som vi tagit fram. Men någon timme senare var det dags igen (att lära sig av sina misstag är tydligen inte en universell mänsklig gåva ;-) Den här gången klarade han inte vinden drev iväg uppåt Musöfjorden i tilltagande panik medan pappan vrålade att han skulle ro tillbaka(!). Fredrik var snabbt i kajaken och bogserade in ekipaget till viken. Pappans kommentar: "du var visst snabbare än jag!" – vilket naturligtvis var en oantastligt korrekt iakttagelse, med tanke på att han inte ens börjat lossa förtöjningarna eller startat motorn. Han kanske hade druckit ett par starköl och inte ansåg sig i stånd att köra båt, eller hamnade i ett besvärligt dilemma: dra upp det kanske mödosamt placerade akterankaret och släppa förtöjningen i bergkilen (den som betittat landstigningsförsök med medelstora motorbåtar vet att sådant ibland är ganska besvärligt och kan leda till högljudda meningsutbyten) eller komma hem till hustrun och erkänna att sonen råkade blåsa bort. Livet är inte alltid lätt...
Möte på Porsholmen
Måndagen fortsatte med ungefär samma väder: 8-12 m/s SV och skurar. Vi valde bort Väderöarna och fortsatte söderut genom Fjällbackaskärgården, förbi Gluppö och sedan inom Hamburgssund och Hornö Ränna för att titta till den arge norrmannen från förra besöket, men han var inte hemma. Lunchade gjorde vi på Dannemark vid sidan om musselbankarna från bronsåldern, och fortsatte sedan norrut till Lökholmen nordväst om Fjällbacka.
Lökholmen i Fjällbackaskärgården
Tisdagen började blåsig men vinden mojnade under morgontimmarna och solen tittade fram. Vi fortsatte norrut, tittade inom Grebbestadskajak och pratade lite med Mikael om Orust Runt mm, tittade på nya kajaker och kajakprylar, för att sedan fortsätta till Långeskär utanför Grebbestad nordväst om Tjurpannan.
En liten fin bad- och rastplats strax före Strömstad
Onsdagen fortsatte med fint väder och vi åstadkom som omväxling en lite längre etapp upp mot Strömstad, återigen utanför Kalvön-Lindön med bad- och fikapauser lite här och var bland skären. Några ville återse Alaska, så vi stannade för en fikapaus och kunde precis innan stängningsdags få en välbryggd kopp kaffe och en glass i kiosken. Nattlogi Nord Hällsö – "en av kustens mest skimrande pärlor" enligt "Paddla kajak och tälta i Bohuslän" – bara att instämma. Härifrån är det lagom dagsetapp att runda Kirkøy och Sandøy i Norge. På Nord Hällsö landade även Marja-Liisas grupp som med lite bättre vädertiming kom tillbaka från Norge via Tisler och Drammarna.
Nord Hällsö och möte med tredje gruppen
Torsdagens väderprognos sänkte entusiasmen en aning: 10-14 m/s SV! Vi fegade ur Norgeturen och intog istället en förträfflig lunch i Strömstad, för att framåt eftermiddagen slingra oss inomskärs ner till Vanarne – en för andra gången använd "nödhamn" i väntan på bättre väder. Ett svårtytt SMS: "har ni kvällssol?" förorsakade lite funderingar, men visade sig komma från Marja-Liisas lite större baslägergrupp, som landat på motsatta sidan av Vanarne i ungefär samma ärende. Det blev några timmars småprat på kvällen.
Inget större fel på Vanarne, men det känns inte riktigt Bohuslän...
Middag på Vanarne – i kvällsol
Vanarne – skuggsidan
Till fredagen hade vinden svängt över till nordost och mojnat till 4-5 m/s och vi satte full fart ut mot Koster för lunch-, fika- och badpauser och slutligen nattläger på Bockholmen där vi hittade en liten gräsplätt lagom för fyra tält i lä av höga klippor. På dessa klippor satt vi framåt kvällen och betraktade hur Sjöräddningen med blinkande blåljus tog hand om ett motorhaveri och med högtalarkommandon som ekade mellan öarna förberedde bogsering in till Strömstad och reparationsvarvet där. Hade båtägaren valt en segelbåt istället hade han haft fin halvvind in till Strömstad och besparat Sjöräddningen en utryckning.
Liten opretantiös lägerplats på Bockholmen...
På andra sidan ett smalt sund börjare fåren bli sällskapliga...
Ogenerat stirrande fårskock – ingen hyfs alls!
På lördagen kom ett nytt SMS från Marja-Liisas kostergrupp att det vankades räkfest för hugade i Strömstad – en av deltagarna äger en sommarstuga mitt i Strömstad. Efter ett par minuters överläggning om det otänkbara att avbryta en veckotur i förtid för civilicerad fest i en trädgård – tackade vi ja och drog oss sakta tillbaka mot Råssö för att lasta kajaker. Flera kilo räkor och åtskilliga liter vin senare avslutades kvällen och veckoturen för första gången med tältning i trädgården mitt inne i stan. Inte utan att det gav lite mersmak. Hm...
Räkfest i Strömstad
Totalt paddlade vi ungefär 183 km – den kortaste veckoturen på flera år, men med desto fler gourmetstopp och en fest.
För mig blev det sedan ett kort stopp hemma för klädtvätt och skafferikomplettering. På tisdagsmorgonen körde jag till Havkajakroernes sommertræf vid Helnæs Mølle på sydvästra Fyn för några intensiva dagar med paddlingskurser och förläsningar. Mer om det i en senare notis...
Paddlingsrutten i Google Maps (klick på kartan)
Uffegruppens paddling finns här, och kostergruppens dyker nog också upp vad det lider...
...som nu till exempel. Titta även på Henriks bilder