Visa varukorgen
Design & Illustration

Bohuslän 2008

Norra Hällsö - Bohusläns bästa bad- och tältö
Norra Hällsö - Bohusläns bästa bad- och tältö?

Så var det dags för klubbens veckotur, den här gången tillbaka i Bohuslän och södra Norge – det var åtminstone planen. Sjösättning i Bovallstrand framåt eftermiddagen lördagen den 12 juli. Som vanligt var anmälningslistan fullskriven och av praktiska skäl blev det två grupper med lite olika vägval.

Även på läsidan sveper kulingen in
Även på läsidan sveper kulingen in.

Vår grupp – förutom mig själv bestående av Annika, Charlotte, Göran N, Håkan, Jörgen, Robin, Roland och Sven - gav oss iväg norrut något före den andra gruppen. I god medvind paddlade vi norrut genom Hornö Ränna, förbi Hamburgeröarna, genom Gluppöarkipelagen och landade efter 17 km på Norra Dyngö utanför Fjällbacka för övernattning. Sol och varmt, med ett tillfälligt duggregn och muller av åska inne över land.

Nattlogi Vanarne
Nattlogi Vanarne.

En snabbis inom Grebbestad på söndagsförmiddagen för en fika och ett kajakinköp – en av deltagarna fick tag i en havsracer till ett bra pris (att avhämtas efter turen). Sedan var det dags att tackla Tjurpannan – men den sydvästliga vinden på 10-12 m/s ledde till myteri i gruppen. Hälften av deltagarna valde att istället transportera kajakerna halvannan kilometer landvägen över till Sannäsfjorden, medan vi andra tog ett djupt andetag i lä bakom Klätten för att sedan kasta oss ut i drygt två meters dyning med överlagrade brytande vindvågor.

Görans skädda krånglade – men vad gör det när Robin hittade ett utmärkt roder i strandkanten
Görans skädda krånglade – men vad gör det när Robin hittade ett utmärkt roder i strandkanten.

Innanför Väcker girade vi upp och länsade in mot Havsstensund för en lunchpaus. Den överenskomna mötesplatsen Bissen var redan ockuperad av den andra gruppen men plats finns för alla. Efter ett par timmar kom även bärarlaget dit.

Utsikt från Vanarne
Utsikt från Vanarne.

Start från Bissen kl 10 (skillnaden mellan grupperna är att vi är klara att starta kl 10 medan den andra gruppen startar när de råkar vara klara) och ett kort besök för att fylla vatten på Resö – turplaneringen innebar några dagar nu utan tillgång till färskvatten. Klart, soligt, drygt 20 grader och 7-8 m/s SV, flera badpauser på vägen in förbi Strömstad och norrut mot Nord Långö. Mot kvällen ökade vinden till kuling och de första envist olycksbådande kulingvarningarna som skulle följa oss hela veckan började mässas i radion.

Allvarliga diskussioner över sjökort och väderprognoser
Allvarliga diskussioner över sjökort och väderprognoser.

På tisdagsmorgonen var det fortfarande kulingvarning och vattnen upp mot Herföl och Södra Sandöy skummade vita. Vi beslöt att avstå Norge och paddlade istället i styv motvind tillbaka mot Strömstad. En kort paus vid Alaska – Hilma Svedals livsverk på Nord Långö, murad av stenar som Hilma med roddbåt hämtat från öarna runt om och av cement som hon rodde in till Strömstad och hämtade. Ändringen av planerna och fortsättningen diskuterades sedan över en god restauranglunch i Strömstad. Väderrapporten fortsatte med sin kulingvarning och vi valde att gå innanför Öddö och Tjärnö (första gången någonsin) till Vanarne för nattläger, och för att avvakta en tur till Koster på onsdagen.

Badpaus på utsidan av Kalvön
Badpaus på utsidan av Kalvön.

Onsdagen började med att hotbilden trappades upp: 12 till kuling 17. Efter en diskussion i solen på frukostklippan beslöt vi att avvakta på Vanarne till torsdagen för att paddla utom Koster på torsdagen innan det var dags att vända söderut. Dagen tillbringades följaktligen med glass i Råssö hamn, lek och surf i vågorna vid Saltö mm.

Lä efter Tjurpannan - Källarholmen
Lä efter Tjurpannan - Källarholmen.

På torsdagsmorgonen var det fortfarande 12-17 m/s som gällde och en titt från vanarnes högsta topp bekräftade att det inte var någon överdrift. Vi avstod även Koster och vände söderut – halva gruppen i vågorna utanför Kalvön-Lindön, halva i lä innanför. Vi återförenades på Långeskär och passerade Tjurpannan i ca 1,5 meters sjö. Planerat nattläger på Käften fick omförhandlas eftersom den andra gruppen redan var där. Charlotte som sin vana trogen gärna sprider sina gracer deserterade till den andra gruppen, och så var vi bara åtta.

Kvällsol på Musön
Kvällsol på Musön.

På Musön ett par kilometer längre söderut slog vi upp tälten i kvällssol och lä. Senare på kvällen kom ett par irriterade markägare och hävdade att vi gjorde intrång på privat mark. De här trista konflikterna mellan äganderätt och allemansrätt/strandskydd tycks bli allt vanligare. Jag har skrivit om det tidigare och kommer att göra det igen lite senare. Vinden nere på 10 m/s SV.

Hotfullt väder vid Lyngö
Hotfullt väder vid Lyngö.

Med tanke på vinden var intresset svalt och det blev istället en snabbvisit i Fjällbacka för en glass, sedan till Gluppö för lunch och bad och slutligen till Hamburgö nordväst för natten – med ett antal bad- och fikapauser på vägen – fortfarande i 8-10 m/s motvind.

Rosa granit på utsidan av Sotenäset
Rosa granit på utsidan av Sotenäset.

Under lördagsförmiddagen passerade vi återigen Hornö Ränna – den här gången med en ny äganderätts-allemansrättsincident. Vi gick nära land i den ca 25 meter breda rännan för att inte ligga mitt i den hårt trafikerade farleden – men blev ändå ganska förvånade över att bli beskyllda för "närgångenhet". Att en som valt att bosätta sig tio meter från västkustens förmodligen mest trafikerade vattenled, gitter gläfsa på passerande paddlare är förunderligt och lite sorgligt. Måhända resultatet av en dålig dag…

Strandsnutt på utsidan av Sotenäset
Överraskande fynd bland de kala klipporna utanför Sotenäset – en liten sandstrand.

Robin och Annika avviker till Bovallstrand och bilen för fortsätt semester i Norge och så var vi bara sex. Det är ändå en statistisk förbättring mot förra året – då tappade jag två tredjedelar av mitt ressällskap, i år bara en tredjedel. Så det går på rätt håll…

Resten av dagen tillbringades med bad och sol på klippor och hällar på utsidan av Sotenäset, och nattlogi blev Söö och kvällen tillbringades under en uppspänd tarp med matlagning och småprat medan veckans första riktiga slagregn som höll i sig tillsammans med ökande vind under hela natten.

Middag under regnskydd
Middag under regnskydd, accompanjerad av smattrande ösregn.

På söndagen blev det packning i lätt regn som fortsatte under den korta etappen in till Bovallstrand och bilarna.

Uppbrott i ösregn
Uppbrott i ösregn…

…som bara ökade
…som bara ökade.

Min vattentäta kamera hade ett par dagar innan veckoturen läckt in vatten genom batterifacket, så jag vågade inte ha den framme vid överbrytande sjö eller när jag rollade, vilket innebär ovanligt få on-the-water-bilder den här gången och desto fler fika- och tältbilder. Kan ha varit en tillfällighet för jag rollade flitigt med kameran sista dagen utan några problem. Kanske det går att byta packning.

Ett snabbt besök hemma för att tvätta upp paddelkläderna och komplettera förråden, sedan direkt vidare till västra Limfjorden för undervisning och föreläsningar för Havkajakroerne – men mer om det i en senare notis…

Om andra gruppens göranden och låtanden har Uffe skrivit om i två avsnitt betitlade "Medvind" och "Motvind"

Kommentarer

2008 års veckotur sammanfattad i tre meningar? Är du inte lite väl hård i redigeringen nu? :)

Äh, stryk min larviga kommentar. Jag råkade komma in på den engelska översättningen (som inte var någon översättning men jallafall). när jag klickade länken [på svenska] så kom det mycket mer härlig text att gotta ner sig när ens egen kajak ligger i docka.

Ja David, engelsk sammanfattning kommer småningom, men jag hinner inte just nu. CMS-systemet är byggt så att om det inte finns någon engelsk översättning läggs den svenska sammanfattningen ut istället.

Vad har du hittat på för att kajaken skall ligga i docka under sommarens värsta värmebölja?

Tack!

Intressant läsning! Vädret var tydligen inte bra och heller inte folket med strandrett eller tror att de äger hela verlden! Synd att Ni missade mina hemtrakter med Härföl m.m.

Men jag vet hur stömmigt vattnen är och hur havet uppför sig rundt det vi kallar säcken i den vinden som du beskriver, inte trevligt alls. Får själv sitta på land med helften forlamat ben, blir bara lite innsjöpaddling numera men jobbar hårdt för att komma tillbaka till havet. Mvh S.G.

Skriv en kommentar