Veckotur 2004
Monday, July 26, 2004 (paddling, veckotur), 0 comments
Veckoturen 2004 (17-25 juli) gick under parollen: kallt är ballt och blött är gött. Inte så att vi hade dåligt väder - min regnponcho kom bara till användning vid ett enda tillfälle i samband med rast eller nattläger (andra dagens lunch på Snöholmarna) och det termounderställ som jag använder som pyjamas kyliga nätter behövde den här gången inte plockas fram ur klädsäcken. Den tunna sommarsovsäcken räckte mer än väl. Alla kom tillbaka solbrända (hur det nu gick till?), men baden blev lite färre än förra året. Gruppen var större än någonsin (16 personer) och de tänkbara konsekvenserna av detta, liksom behovet att hitta alternativa arrangemang diskuterades flitigt vid lägerelden om kvällarna. Men trots allt fungerade det utmärkt, både paddeltekniskt och socialt.
Lördag
Lastning klockan åtta i Malmö med 14 deltagare. Sjösättning vid Nordöns marina i marstrands-arkipelagen vid tretiden. Strålande sol, varmt och blå himmel när vi gjorde en liten sväng söderut genom Instö Ränna för att fortsätta norrut mot Kärrsön, defilera förbi Lilla Dyrön, Rersholmen och Katten till nattläger på Lövön. Lägereld till midnatt. Med från start var Ann, Carin, Charlotte, Julia, Lisa, Susanna, Göran, Jörgen, Leif, Lennart, Poul, Sören, Ulf, och undertecknad. Ca 15 km.
Söndag
Regn från gryningen. En pessimistisk sjörapport fick oss att välja insidan av Tjörn och vi paddlade norrut genom Hakefjorden i tilltagande regn, lunchrastade på Snöholmarna söder om Stenungsund i kraftigt regn och blåst. Via Tjörnbron paddlade vi nordväst genom sundet mellan Lilla och Stora Askerön till St Farholmen för nattläger - på nordsidan där den petrokemiska industrin i Stenungssund inte stör nattsömnen. Uppklarnande till en härlig men lite kylig kväll och middag uppe på klippan i stiltje. Som vanligt är den kulinariska ambitionen hög och en titt runt bland trangiakastruller och uppläggningsfat kan ge associationer av matreportage i något gourmetmagasin. Ca 21 km.
Måndag
Start kl 10 i regn efter en klar morgon. Skurar fram till lunch - därefter klart igen. En nyfiken säl besiktigade sällskapet när vi passerade södra Askeröfjorden och tre tumlare mötte vid Skåpesund. Solen tittade fram och vinden ökade sakta under eftermiddagen till 12 m/s väst på kvällen. Lunchpaus på Björnholmarna väster om Skåpesund. Ett par deltagare klagade över halsont och lite bogsering administrerades för att inte i onödan riskera fortsättningen. Proviantering i Mollösund och nattläger på Bråtö, som är en trevlig lägerplats med plats för många tält - men den är samtidigt västkustens mest välbesökta gåstoalett, vilket hade till följd att det krävdes en stunds arbete för att med paddeln kratta fram en ren plätt för tältet (inser numera att det finns aktiviteter där en vingpaddel har odiskutabla fördelar). Göran drog sin kajak ända fram till tältet, hamnade därför i siktlinjen för krattandet och hans sittbrunn blev ett oemotståndligt par-tre-hål när svingen började sitta. Annika och Kjell anslöt efter start i Edhultshall. Ann fyllde år och uppvaktades med jordgubbstårta med ljus (det finns inte mycket som inte vid behov går att plocka fram ur kajakernas innandömen!). 22 km.
Tisdag
Från Bråtö gick vi innanför Härmanö - fortfarande följande sjörapporter som med tröttsam monotoni upprepar samma profetia om blåst och regnskurar och förespeglat fint väder i ett övermorgon som aldrig tycks komma - genom Gullholmen där vi träffade seglande bekanta, till Högholmen för lunch. Därefter drog vi oss in i strömmarna, runt Skaftö och Bassholmen och stannade som vanligt till vid "Kjells kiosk" - en rosa 50-tals-skapelse som står kvar vid färjeläget i Dragsmark som om postmodernismen aldrig funnits och säljer Harry Klings glass (som ser ut och smakar lika gott som glass gjorde på 50-talet innan matindustri och små blå bilar tog över). Vi landade för natten på St Harholmen i Koljefjorden, på en liten trivsam strandsnutt nedanför en hög bergknalle. Middag och lägereld i sol och avtagande vind. 23 km.
Onsdag
Från St Harholmen gick vi åter norrut förbi Bassholmen och upp mot Gullmarn (genom Tjuvsund vid Lindholmen) för fikapaus. Vid starten efter pausen halkade en av deltagarna vid en plötslig svallvåg från ett passerande fartyg och slog ryggen i sargkanten, vilket medförde ytterligare lite bogsering och att Annika fick rycka ut med lite massage av ömmande muskler i pauserna. Lunchstopp och proviantering i Lysekil varefter vi snabbt flydde civilisationen och paddlade västerut till Jämningarna och norrut genom Smalsund mellan Lilla och Stora Kornöarna. Planerad lägerplats på Bläckhall visade sig vara väl vindpinad med rådande och utlovad vind och vi paddlade söderut runt Stora Kornö för nattlogi på sydvästhörnet. Inte lä precis där heller men betydligt bättre än Bläckhall och med utsikt mot en öppen horisont som kompensation. Vinden som avtagit under dagen ökade igen framåt kvällen och det blev kallt vid lägerelden. Till maten fick vi ovälkommet besök - en av dessa tröttsamma gnällspikar som ser allemansrätten som en orättmätig inskränkning i deras rätt att utestänga andra människor från "sin" natur. Damen levererade en välrepeterad och hotfull drapa och satte sig sedan skyndsamt i säkerhet som om hon trodde att vi var kannibaler. Oginheten var uppenbarligen inte smittsam - andra representanter för ö-ägarna var vänliga och tillmötesgående. 23 km.
Torsdag
Från Kornö vände vi söderut igen, först mot Gåsö för bad och fika på västsidan i 7-9 m/s ostlig vind. Vidare på utsidan av Härmanö för lunch vid sydspetsen. Etappen blev lite längre än vad de mat-vid-regelbundna-tider-beroende egentligen tyckte om, men den fina sandstranden under Härmanö Huvud avvärjde eventuell kinkighet - framför allt som förmiddagens lätta regn upphörde lagom till lunch. Eftermiddagsfika intogs ståndsmässigt (så gott det sig göra låter i saltspräckliga paddelkläder med tilltagande odör) på Simsons Café på Käringön, varefter vi landade på Vallerön för nattlogi. Kvällen blev relativt varm och lägerelden släcktes inte förrän efter ett. Praktfull mareld gjorde tandborstningen till en neonskimrande psykedelisk upplevelse. 24 km.
Fredag
Vaknade upp till strålande sol, blå himmel och lätt växlande vind och beslöt raskt att stanna på Vallerö ytterligare ett dygn. Det blev spontana småturer i smågrupper runt Vallerö - till Orust Kajak för lite shopping och för att titta på och prova kajaker, till Käringön för fika och lunch, till Måseskär för att klättra runt i en av de sista heidenstamfyrar som finns kvar, mm. Det vackra vädret lockade även en armada av småbåtar till valleröstranden - mängder av stojande människor som badade, spelade beachvolley, kremerade flintastekar, snubblade över tältlinor, jagade olydiga barn - och lättnaden var påtaglig när armadan gav sig av hemåt framemot eftermiddagen. Kvällens sjörapport gjorde raskt slut på lättsinnigheten: 7-13 väst på förmiddagen, ökande till 11-17 med byar upp mot 20-23 m/s. Krismöte om vägval. Beslöts i örådet att avbryta den tänkta fortsättningen längs utsidan av Tjörn, smyga in i Stigfjorden, övernatta under Björnshuvudet på Tjörns norra strand och utnyttja den bil som Kjell och Annika lämnat i Edshultshall, för att klara logistiken på smidigaste sätt. Med stormlinor på tälten gick vi och la oss under en stjärnklar himmel.
Lördag
Frisk vind på morgonen, men inte så illa som befarat. Kurs 120º mot Saltö och inomskärs vid Kråkesundsgapet, som kan bli besvärligt vid västlig vind men som ännu så länge var tämligen beskedligt. Genom Mollösund för en kort paus på sydsidan av Mollön. Lunchpaus strax därefter på läsidan av Smögholmarna i lagom tid för ytterligare en sjörapport innan "the point of no return" - spådomen var något mildrad jämfört med gårdagen, men vi vågade inte chansa på den oskyddade Marstrandsfjorden i hård vind, och valde att följa gårdagens beslut. Till Björholmens marina för att bunkra färskvatten och inmundiga glass - därefter till Björnshuvudet i frisk vind och surf för att resa tält, laga middag och sitta och småprata till småtimmarna i lätt melankolisk sista-kvällen-stämning.
Söndag
Kort paddling i avtagande vind norrut innanför Lyr till Boxviks Kile, mittemot Edshultshall. Bilen hämtades, solen tittade fram, chaufförerna gav sig av mot Nordön för att hämta övriga bilar och släpet och årets veckotur var över och som vanligt tog den slut alldeles för snabbt. På hemvägen ösregnade det.
Bilder: Ulf Johansson, Björn Thomasson