Visa varukorgen
Kanoter & Paddling

Måleri

Akvarellmålning

Ett kontemplativt akvarellmåleri fungerade under flera år som avkoppling mellan uppdragen. Motiven var ofta från paddlingar längs kusten - någon gång målade direkt på plats, men ofta snabba akvarellskisser i en alltid medhavd anteckningbok, som sedan överfördes till ett stort akvarellark i ateljén

Dessvärre har med tiden uppdragen blivit fler och mer omfattande och jag tycker sällan att tiden riktigt vill räcka till för så långsamma nöjen som friluftsmåleri.

Det blev också ett antal utställningar, både separat och tillsammans med andra, oftast på gallerier längs västkusten eller salonger på konstmuseer.

Här är några exempel från dessa utställningar.

Strandblommor
Strandblommor, akvarell, 440 x 300 mm, Haverdal, 1995

Ibland finns motivet i det lilla perspektivet precis framför fötterna, om man bara kommer ihåg att sänka blicken.

Krogstadsudde
Krogstadsudde, akvarell, 515 x345, Båtfjorden, 1996

Norra hallands karga klippkust mot västerhavet. Här och var mellan klipphällarna små plättar med mjukt gräs. Den här var översållad med prästkragar och strandglim. I nordost rodnar himmeln i väntan på skymning.

Stranden bortom udden
Stranden bortom udden, akvarell, 440 x 310 mm, Haverdal, 1995

Klippan kallades av oss barn för drakberget och var en härlig utsiktsplats i västlig kuling.

Busören
Busören, akvarell, 520x330, Haverdal 1996

Den här bilden av Busörsrevet utanför Särdal är en av mycket få bilder i stort format jag har kunnat måla från början till slut från kajaken till havs. Jag fascinerades av sensommargrönskans intensivt varma ton under kvällsskyarna. Kloclan var över tio när jag var klar.


Måsar vid revet
Måsar vid revet, akvarell, 545 x 365 mm, Haverdal, 1996

Revet utanför Jättastuan, vimlar av fåglar under sommaren: måsar, trutar, strandskator, tobisgrisslor, tärnor, ejdrar, svanar. Någon enstaka gång under höst och vinter en eller ett par sälar.

Lågsäsong
Lågsäsong, akvarell, 345x495, Haverdal 1996

Jag målar gärna på hösten när badfolket har åkt hem, när färgerna djupnar och vattnet blir kallt och klart. I slutet av oktober och början av november uppnås under ett par veckor total samstämmighet mellan luftens klarhet och akvarellens transparens och mellan det intensiva ljuset och färglådans jordfärger – ockra, obränd umbra, bränd sienna m.fl.

Öde
Öde, akvarell, 345x545, Haverdal 1996

Grinden i ek är det sista som visar att platsen varit bebodd. Jag har målat och fotograferat det långsamma förfallet under 35 år. Detta är sista bilden. Sommaren efter hade någon städat bort allt.

Allé vid Höje å
Pilträd vid Höje å, akvarell 520 x 350 mm, Lund, 1990

De gamla pilarna står helt i vatten på vårvintern när Höje svämmar över sina bräddar.

Habo Ljung
Habo Ljung, nattgammal is på dammen, akvarell, 630 x 460 mm, Lomma, 1996

En kall natt, några minusgrader i skarven mellan höst och vinter, har förvandlat vattenytan till en orörlig spegel. Gäss och änder samlas för att övernatta på den tunna isen.

Laxvik
Laxvik, akvarell, 565 x 376 mm, Halmstad, 1996

Jag fick för mig att det kanske skulle gå att måla vass med en 25 mm bred pensel...

Det klarnar upp över havet
Det klarnar upp över havet, akvarell, 280x400, Laholm 1995

Ett snabbt foto genom bilrutan från motorvägen inspirerade till den här bilden av Laholmsbukten. Det hade regnat och blåst hela dagen men klarnade upp utifrån havet framåt eftermiddagen.

Fiskebodar
Fiskebodar, akvarell, 520x335, Laxvik 1996

Den här udden söder om Halmstad har jag sett från E6:an i många år. Hösten 96 tog jag mig tid att svänga av från motorvägen och sätta mig ett par timmar med uppspänt akvarellpapper. När bilden var halvfärdig började det regna, så jag fick måla färdigt ur minnet när jag kom hem. 


Myr, akvarell, 440 x 300 mm, Jämtland, 1999

Rast
Rast, akvarell, 535 x 345 mm, Haverdal, 1995

Rast vid Haverdalsstrand i samband med paddling längs västkusten sommaren 1995. Bakom Vilshärad vid horisonten fortsätter stranden mot Frösakull och Tylösand. Till vänster om bilden ligger norra Europas högsta sanddyn. Jag gjorde en serie snabba akvarellskisser för att fånga eftermiddagsljuset och blänket i den våta sanden. Målningen gjordes senare i ateljén.

Skånevinter
Skånevinter, akvarell, 430x295 mm, Lund, 1991

En dramatisk vinterhimmel fick mig att ta ett foto genom bilrutan på motovägen söder om Lund, och sedan förädla den lite fartsuddiga bilden till en akvarellbild.

Båtabacken
Båtabacken i Haverdal, akvarell, 285x360 mm, Halmstad, 1993

Kvällssolen ökat kontrasten och orkestrerar skuggspelet över strandens stenar. I bakgrunden anas Tylösand och Hovs Hallar.

Kommentarer

Jag har köpt en ritning på Sharpie 600 och tänker bygga den snart, har blivit sugen efter att ha läst om dina kajakideer. Hälsningar Kenneth

Verkligt snygga akvareller. Du är uppenbarligen en person med många talanger.

Tackar ödmjukast!

Mycket bra akvareller, tyder på en fantastisk känsla för naturen!!

Tack Stig. Man kommer nära naturen i kajaken...

Hej

Hittade dina målningar på nätet och tycker de är fantastiskt fina. Lade upp en som omslagsbild på min Facebooksida för den var så vacker. Tar bort om du inte vill att den används. Berättar att det du som gjort den.

Tack Ingrid. Du får gärna använda bilden. Allt material på sajten är fritt att använda i icke-kommersiella sammanhang och villkoren är att upphovsmannen anges och att det sammanhang där det används på samma sätt är fritt för andra att använda.

Bilden är från motorvägen ett par kilometer söder om Lund; en titt österut över åkrarna. Och bildtexten är inte riktigt sanningsenlig – jag tog ett foto i farten genom bilrutan och målade när jag kom hem ;-)

Hej!

Helt fantastiska akvareller!

En liten undran, är möjligtvis "Båtabacken i Haverdal" till salu?

;)

Berit

Tack Berit, men alla de här akvarellerna är sålda, och jag har haft så mycket annat att göra att mitt målande tyvärr har stannat av (temporärt hoppas jag).

Hej Björn! Jag hittade en akvarell som heter Strandparti, Haverdal, från 82 efter min bror . Den har jag alltid beundrat och tänker behålla den. Gillar akvarell och försökt mig på det flertalet gånger. Vi får se om det blir mer. Vad jag undrar är hur du kände min bror Mike Taylor. Han gifte sig 1982 med Susanne så det kanske var en bröllopspresent? I vilket fall som så gick min bror Mike bort 20 oktober 2013, en stor förlust på en underbar bror! Du får gärma berätta hur du eventuellt kände honom :-)

Med vänliga hälsningar

Margaret

Hej Margaret, vi har träffats flera gånger på Roséns Ljudcenter, som jag drev tillsammans med Mike och Lasse. Kul att du gillar min akvarell. Det kan säker ha varit en bröllopsgåva – jag minns inte riktigt. Jag målade rätt flitigt då, men numera vill tiden inte riktigt räcka till – så mycket annat har kommit till.

Hej igen Björn, så trevligt att du känt Mike! och tiden han och Lasse jobbade på Ros'ens minns jag väl! Nu vet jag vem som var Björn med! Kul! Livet går i cirklar minsann! Tack för kontakt Björn! Hälsningar Margaret

Skriv en kommentar