Visa varukorgen
Design & Illustration

Favoriter

Några av de mest populära nyhetsinläggen på bloggen (mest lästa, mest kommenterade eller mest länkade till):

Kajaklek i blåst och vågor

Oväder kan man hantera på olika sätt. Man kan som jag sitta och titta ut genom fönstret när stormbyarna kapar träd i trädgården. Man kan också som Pål Gustad i Norge ta sin Black Pearl och roa sig.

Hei Björn!

Var ute i ganske store bølger og sterk vind i går. Ble masse surfing og både frivillig og ufrivillig rulling. Kajkken oppførte seg som vanlig helt fantastisk. :-)

Var så heldig å ha med min kamerat Tage Solberg som er fotograf. Her er noen bilder.

Mvh.
Pål Gustad

Fler bilder hos Pål och Ann-Kristin, Tage och Kristoffer Kraft...

Läs hela notisen/kommentarer

Nya kajaken färdigritad...

För ett par veckor sedan aviserade jag att en ny kajakmodell var på gång. Nu har jag format, beräknat, finjusterat, beräknat igen, finjusterat igen och slutligen ritat klart...

Så här är nu Frej: en busig kajak för surf, lek och turer i dåligt väder (inte så att den inte skulle fungera bra i fint väder, men fokus har legat mer på trygghet och manöverbarhet i stökigt vatten än på plattvattenegenskaper. Och namnet fick bli Frej. Det kändes naturligt – Frej var Njords son i den nordiska mytologin, och Frej är utvecklad ur Njord.

Vem blir först att bygga?

Läs hela notisen/kommentarer

En "Illorsuit" för Seabird Designs

Sommaren 1959 skickades en ung student, Ken Taylor, till Illorsuit på Grönland för att studera kultur och kajaker. Med till Grönland hade han sin egen plywoodkajak - på väg hem hade han en riktig västgrönländsk kajak byggd för honom av Emmanuele Korneliussen. Den mätte 505x53 cm och hade det låga däck - 20 cm framför sittbrunnen - som hörde till kajakkulturen i norra Discobukten. Den byggdes på sex dagar med virke importerat från Danmark.

Uppmätningsritning av Illorsuitkajaken
Uppmätningsritning av den ursprungliga Illorsuitkajaken

Läs hela notisen/kommentarer

Hur blev det paddling och kajak?

För en knapp månad sedan uppmanade Derrick på Kayakquixotica:"I know there are lots of very experienced paddlers out there.  Help me out and share how you got into paddling in the first place…", och berättade i ett inlägg om sin egen början. En mängd kommentarer gav intressanta och spännande inblickar i andras erfarenheter. En av dem var Bryan på Nessmuking som senare utvecklade tankarna på den egna bloggen.

Hösttur vid Lernacken
Tillbakablickar under en sen hösttur söder om Malmö

Bryans bloginlägg inspirerade mig. Här är den slumpens väg som fick mig att fastna i kajaken, istället för segling, dykning, fjällvandring, skidåkning på längden och annat jag hållit på med. Jag hoppas få höra många spännande historier i kommentarsfältet nedan eller på egna bloggar.

Läs hela notisen/kommentarer

Uppfunnen: ny kajakpaddel

Det finns en ny sorts paddel i USA, kallad Gullwing (måsvinge). Uppfinnaren har konstaterat att de paddlar som finns tillgängliga är rätt otillräckliga för sitt syfte. "Why dig when you can glide"  – med Gullwing glider man fram där vi andra stackare med vingpaddlar, plattpaddlar och grönlandspaddlar får nöja oss med att gräva lite ineffektivt i vattnet.

Nu har jag inte provat Gullwing och har därför inte en aning om den lever upp till uppfinnarens entusiasm, eller bara är ännu en pretentiös lösning på ett problem som inte finns.

Läs hela notisen/kommentarer

Några förhoppningar inför lågkonjunkturen

...resultatet av en stunds dagdrömmande i kajaken ute i Sundet...

  • Den nyliberala marknadskapitalismen har slutligen gått för långt och tappar sin status som monoteistisk frälsarlära. Ekonomer blir återigen ekonomer, efter sin tid som falska överstepräster och profeter i den hysteriska dansen kring guldkalven.
  • Invasionsstyrkan av finans-aliens trängs tillbaka och miljardlöne-VD:ar i banker, finansinstitut, verk och koncerner ersätts av riktiga människor med omdöme, förnuft och moral. Kriscentra inrättas för gamla styrelseproffs som inte kan omskolas.
  • Pengar återfår funktionen som praktiskt användbart betalningsmedel, efter många decennier som en sorts befängd överordnad filosofisk kvalitet, som allt annat måste översättas till för att kunna uppskattas.
  • Press och media vaknar upp under galgen och inser att det är läsarna/tittarna/lyssnarna som är uppdragsgivare och kunder, inte ansiktslösa finansiärer med journalistisk klåfingrighet och att man alltför länge försökt sälja något som allt färre vill ha. Processen för att återupprätta ett journalistiskt förtroende blir svår, eftersom mer klarsynta aktörer tagit hand om den nischen.
  • Även bilindustrin vaknar upp under galgen och inser att det var rätt korkat att gång på gång döda lovande forskning på framtidens alternativa drivsystem, bara för att tillfredsställa kvartalsekonomins omättliga gökungar och oljesystrarna.
  • Svensk basindustri börjar ana att det vore en bättre långsiktig strategi att solvens och vinster kommer från tillverkning och försäljning – inte från ekonomisk spekulation. För de mera trögtänkta, är staten en riktigt bra ägare.
  • De dagliga ekonominyheter försvinner från press och media. En kort översikt någon gång i veckan räcker mer än väl - intressantare än så är de inte. Det stötande "nobelpriset" i ekonomi avskaffas.
  • Folk slutar att tanklöst köpa allsköns upphaussade tjänster och prylar, så att telemarketingföretagens legoarmé av telefonterrorister kan få chansen att skaffa riktiga jobb. Alltfler använder sina inköpta prylar tills de inte längre fyller sin uppgift – istället för att byta så fort tillverkaren släppt en ny modell. Därmed kan jordens resurser komma många fler till del.
  • Musiker och andra artister får återigen en personlig relation till sin publik när underhållningsindustrins visionslösa kolosser kollapsar i anakronistisk aningslöshet - och intressant och angelägen musik kan återigen nå ut.

Läs hela notisen/kommentarer

Orust Runt 2010

Start i Ljungskile
Dimman lättar över startområdet i Ljungskile

Årets upplaga av Orust Runt i Kajak – den andra – gick i betydligt bättre väder än den första: sol, stundtals bakom lätta skyar, svag vind och några få regndroppar under söndagen (det riktiga regnet kom inte förrän i bilen på väg hem). Därför blev tiderna markant bättre för de flesta deltagarna: dryga timmen bättre i toppen och drygt två timmar bättre för mig nere på plats 20 (10 m/s motvind över hela Stigfjorden tog hårt förra året ;-).

Läs hela notisen/kommentarer

Solbränd? Nja, men rätt vältränad...

Packbestyr på Bua strand
Packbestyr på Bua strand. Foto: Sassa Buregren

Nej, det var nog inte den optimala semesterveckan jag valde för min paddling. Av nio dagar i kajak blåste det över 10 m/s fem dagar, varav kuling fyra och regnade under fyra, varav två med ihållande dygnsregn. Men motvind och motström är karaktärsdanande, och regn är – blött...

(Missa inte att bilder med zoom-ikon i nedre högra hörnet går att förstora - klicka på dem). Har också lagt till en karta, som visserligen blir rätt plottrig efter turen omfattande fem sjökort: karta över turen.

Läs hela notisen/kommentarer

Sova ute...

Jag sover bättre ute än inne. Det började för flera år sedan med den klassiska svårigheten att återgå till ett civiliserat liv efter långturer i kajak. För att mjuka upp övergången blev det övernattning i hammocken i trädgården några nätter innan jag kunde förmå mig till att krypa ner mellan lakan inomhus.

Efter några sådana omgångar kom jag på att jag faktiskt sov bättre ute i det fria än inomhus – och vidöppna fönster hjälpte inte. Jag vaknade mer utvilad och piggare till både kropp och själ...

Så lösningen fick bli att flytta ut under den varma årstiden. I år började det ovanligt tidigt med sommarvärmen för en månad sedan. 

Läs hela notisen/kommentarer

Vårt dagliga bröd...

Nygräddat bröd

Lund fick för några månader sedan ett nytt bageri. S:t Jacobs Stenungsbageri ligger på Klostergatan mitt i centrala Lund och man handlar bröden direkt från ugnen. Öppet alla dagar så att den gamla drömmen om det dagliga brödet återigen kan infrias (utan att man behöver resa till södra Europa).

Den lilla butiken är inredd så att jag får associationer till en bageriinteriör på en målning från tidigt 1900-tal (Helene Schjerfbeck vill jag minnas) och det luktar alltid nybakat. Det är mycket lätt att handla lite mer än man tänkt sig...

S:t Jakobs bröd kostar nästan tre gånger så mycket som brödprodukterna i livsmedelsaffärerna - ändå är butiken fylld till bristningsgränsen, ofta med kö ut på gatan. Kontrasten till varuhusens limphelvete - där Pågens gamla programförklaring, "Svenska folket måste lära sig att bröd inte är en färskvara", ligger som en våt vante över hyllorna med inplastade, halvjästa, halvgräddade, kemikaliestinna, smak- och doftlösa "bröd" med torftigheten hjälpligt dold bakom klämkäcka reklamnamn - kunde inte vara större.

Jag träffade förra helgen en ung israel som reser runt i norra Europa under några år (just nu lär han sig bygga kajaker hos Petrus i Tranås) - det som gjort djupast intryck i Sverige var vår genomusla brödkultur!

Var gång jag sätter tänderna i ett riktigt bröd, förundras jag över att matindustrin på ett par årtionden kunde slå ut en gammal brödkultur och få så gott som alla att acceptera dessa industriella matprodukter.

Måste i rättvisans namn lägga till att vi i Lund även tidigare varit lyckligt lottade med tillgång på gott bröd från Kocks, Olof Viktors m fl.

Några till somlåtitsigförföras...

Läs hela notisen/kommentarer

Värmebehandlad gran

Värmebehandlade lister
Ett knippe sågade kajaklister, några i gran som jämförelse

Värmebehandling av trä har gjorts i århundraden. Vem har inte svett en träbit över öppen eld och sett den mörkna. Det har också länge varit välkänt att sålunda hanterat trä är mer rötbeständigt än obehandlat men också att det förlorar styrka, böjhållfasthet och slagtålighet. Det blir sprödare.

Läs hela notisen/kommentarer

Hur skall en HBB-Njord se ut?

I samband med Orust Runt i somras diskuterades HBB (Havspaddlarnas Blå Band) och lämplig kajak för en sådan paddling. Samtalet kom ganska snart in på Njord (Jakob och jag paddlare Njord i tävlingen). Tanken på en specialversion dök upp och idéerna flödade.

Nu verkar det som om det inom de närmaste åren kommer att paddlas åtminstone tre njordar runt kusten.

Inspirerad av dessa funderingar och i samarbete med de potentiella HBB-paddlarna har jag lagt upp en ny HBB-Njord i datorn och funderar som bäst på förutsättningarna. En del är självklart: hög marschfart över lång tid, mjuk gång i vågor så att man inte blir trött i rygg och midja, hyfsad lastkapacitet (siktar på proviantering var tredje dag, med möjlighet att förlänga någon dag om det behövs för att slippa göra omvägar till affärer - längre generella intervall innebär sannolikt att kajaken blir onödig tung direkt efter proviantering och att man förlorar på det i slutändan). Gissningsvis kommer skrovet att vara ganska mycket Njord men med lite Havsracer tillagt - plus lite spännande idéer från helt andra håll...

Den kommer att skilja sig från havsracers, multisportkajaker och surfskis främst genom att den skall vara "snäll" mot paddlaren under långa etapper och många dagar - lite toppfart offras för en mera avslappnad och uthållig paddlig. Det blir vidare två sittbrunnsvarianter på ritningen: en med lågt fördäck, litet sittbrunnshål och skädda för grönlandspaddlare och en med högre fördäck, större sittbrunnshål, roder och möjlighet till vridsits för tävlingsvana paddlare.

Det finns säkert fler HBB-sugna paddlare, som funderar i de här banorna. Hur skulle du vilja ha din Blå Bandet-kajak? Skriv en kommentar med dina idéer och önskamål...

Läs hela notisen/kommentarer