Visa varukorgen
Kanoter & Paddling

Webbdesign

Att beställa en webbsajt…

Exempel på webbsajter

Jag bygger en och annan webbsajt (ofta till kunder och företag jag träffat genom paddling eller kajakdesign) och varje nytt uppdrag är ett oskrivet papper - inga förutfattade idéer om hur det skall se ut, ingen "hus-stil". Istället total öppenhet tills det är dags att börja skissa. Jag litar på designprocessen och intuitionen och låter den öppna för idéer, färger, strukturer, bilder. 25 års erfarenhet av grafisk formgivning ger en trygg grund för kreativitet, nya idéer och att våga ta ut svängarna. Design är glädje, optimism, energi. Det skulle glädja mig att få hjälpa dig med ett lyckat webbprojekt.

Identitet på internet

Det räcker inte längre bara att finnas på nätet. Den tiden är sedan länge förbi. En sajt måste ha en bra sökprofil för att hittas, en attraktiv presentation för att locka en besökare att stanna kvar och intressant, meningsfull och lättåtkomlig information för att förvandla besökaren till en nöjd kund. Jag arbetar med företag och människor som strävar efter en tydlig och representativ identitet på internet, likom i alla andra kontaktytor mot samhälle och kunder. Jag fokuserar på att skapa sajter sombygger en meningsfull relation mellan dig och dina kunder åstadkommer den respons som ger fördelar till båda parter.

Det visuella

Som grafisk formgivare är design och layout viktiga för mig. Den visuella profilen hos en sajt måste prata samma språk som företagets övriga kommunikation: kundkontakter, marknadsföring mm. Att med en uppseendeväckande sajtdesign väcka förväntningar man inte kan leva upp till är kontraproduktivt: fel besökare lockas och blir besvikna över att inte hitta det de väntar sig, medan de verkliga kunderna vänder i dörren. Den visuella profilen måste vara ärlig. Målet är en bestående kundrelation, inte en tillfällig besökare som efter ett "wow!" klickar vidare.

Grunden är en relevant innehållsstrategi, bestående av en engagerande, informativ och saklig text, en visuellt tilltalande och märkesrelevant form, ett enkelt, intuitivt, och lättanvänt gränssnitt, presenterat i en pålitlig, konsekvent och skalbar sidstruktur.

Det som inte syns

Vad som sker under huven är inte mindre viktigt. En enkel semantisk kod, med innehåll, presentation och interaktivitet separerat är lätt att bygga, enkel att underhålla och fungerar oberoende av webbläsare och når alla kategorier kunder och besökare. En sådan kod tar mindre plats på servern, läses in i webbläsaren snabbare och är framtidssäker, så långt det går att bedöma idag. Det innebär att jag hellre bygger en sajtspecifik kodstruktur än anpassa ett överdimensionerat generellt framework (som i slutändan tar minst lika mycket tid men dras med enorma mängder överflödig kod). Lika viktigt är att sajten är responsiv, det vill säga att den fungerar i många typer av applikationer: datorskärmar i olika storlekar, surfplattor, smartphones, talande webbläsare mm. Detta åstadkoms enklast genom att låta webbläsaren kolla upp lite basfakta: besökarens skärmstorlek, upplösning med mera och anpassa text- och bildstorlek, och layout efter det.

SEO (Search engine optimization)

När en sajt är publicerad måste sökmotorerna från Google, Firefox, Safari, Opera, Bing m fl hitta den och indexera den på ett relevant sätt, så att rätt besökare hittar den. Det är i grunden ganska lätt, men kan bli hur komplicerat som helst. Det finns en utbredd övertro på tricks och smarta genvägar. Men eftersom sökmotorerna har precis samma mål som du och dina besökare - att dina kunder finner din sajt av rätt skäl och blir nöjda med vad de hittar - handlar SEO om att bygga sajter med lättillgänglig, korrekt och ärligt presenterad information - svårare är det inte, inte heller lättare.

Redesign - att förnya en gammal sajt

En sajt, oavsett hur välgjord den är, är inte ett statiskt dokument - det måste följa med företagets utveckling. Det skall inte visa var du varit utan vart du är på väg. Så när är det då dags att förnya? Det beror naturligtvis på vad som händer i företaget, hur sajten är gjord och hur den fungerar. Läs mer...

Lite om det tekniska...

Kontakta mig om du har projekt där min erfarenhet skulle vara värdefull.

 

Några designprojekt under de senaste åren.

(Några av sajterna finns inte längre – företag eller kulturverksamheter har uppgått i större organisationer med egen webbkultur, eller av olika skäl har upphört med verksamhet).

 

Change Music Festival

Change Music Festival är en gränsöverskidande musikfestival under sommaren i Varberg, som behövde en website. Det fanns från Varbergs Kultursadminitration en hel del önskemål att ta hänsyn till och som vanligt blev det en anpassad grundkod framtagen för just det här projektet. Jag föredrar att jobba så framför att använda ett färdigt tillgängligt framework, dels för att sådana innehåller mängder av (för mitt projekt) överflödiga komponenter och css-filer som inte sällan är tio-tjugo gånger större än de jag snickrar ihop för ett enda begränsat projekt, och dels för att det oftast går snabbare att modellera fram en fungerande grundkod (html, css, js) än det tar att justera/anpassa ett befintligt kodkomplex, med mängder av dependencies hit och dit.

Vad? Visuell design, kodning, och implementering.

Hur? HTML5, CSS3, Javascript, PHP-script, webstandards, responsivitet, validerande (vid leverans) och innehållet redigerbart via en grafisk editor.

Change Music Festival


Change Music Festival

 


Green Hat Music & Sound

Green Hat Music & Sound är Olle Grane i rollerna som musiker, producent, ljudtekniker, kompositör, lärare mm. Efter att ha vuxit ur en gammal webbsajt bad han mig ta fram en mer relevant presentation. Från start till mål tog det ett par år eftersom Olle om möjligt är ännu mer upptagen än jag och har lika svårt att säga nej till spännande projekt. Som vanligt en anpassad grundkod framtagen för just det här projektet. Den stora fördelen med det är att jag bara bygger de funktioner som sajten behöver och att därför både kod, script och CSS inte belastar servern mer än 5-10% av vad ett standard-CMS eller kommersiellt Tema tar.

Vad? Visuell design, kodning, och implementering.

Hur? HTML, CSS3, Javascript, PHP-script, webstandards, responsivitet, validerande (vid leverans) och innehållet redigerbart via en grafisk editor.

Green Hat Music & Sound


Green Hat Music & Sound

 


Varbergs Konsertförening

Varbergs Konsertförening, vars första sajt jag gjorde för ett antal år sedan, beställde en uppfräschning, bland annat till full responsivitet – men också en enklare och tydligare struktur och navigation. Den här gången blev utgångspunkten ett gratis bootstraptema från nätet, som efter en radikal revidering och städning av onödigt lull-lull blev en både enkel och funktionell lösning. I grunden är sajten nu en sida med mjuk vertikalscrollning som ger besökaren en tydlig feedback av vad som händer. Arkivet med elva års samlade spelprogram fick en egen sida med ett accordionscript för att de enskilda åren. Redigeringen sköts via Cushy-CMS som är en behändig tredjepartsapplikation med en enkel och intuitiv WYSIWYG-editor.

Vad? Visuell design, kodning, och implementering.

Hur? HTML5, CSS3, Javascript, webstandards, responsivitet, validerande (vid leverans) och innehållet redigerbart via en grafisk editor.

Varbergs Konsertförening


Varbergs Konsertförening

 


Axis Kayaks Svenska

Axis Kayaks kommer att säljas i Sverige genom Nordic Kayaks, och ett nytt företag Axis Kayaks Svenska bildades för detta. En webbsajt behövdes förstås och jag blev tillfrågad. Den nya sajten fick drag från både Axis och Nordic för att leda associationerna åt båda hållen, det mesta materialet från den norska Axis-sajten, en egenutvecklad responsiv sajtkod, och ett behändigt PHP-script för redigering direkt på sidan (innebär att beställaren loggar in direkt på sidan och redigerar, uppdaterar, lägger in bilder etc, spara och loggar ut igen – snabbt och enkelt). Hela sajtkoden är mycket slimmad och trots bilder på alla produkter på startsidan laddas den normalt på mellan 400 och 500 millisekunder (inga templates, inga standardmallar, inga scriptbibliotek utan minsta möjliga kod för önskad funktion och den kortaste CSS-fil jag någonsin skrivit).

Vad? Visuell design, kodning, illustrationer och implementering.

Hur? HTML5, CSS3, Javascript, PHP-script, webstandards, responsivitet, validerande (vid leverans) och innehållet redigerbart via en grafisk editor.

Axis Kayaks


Axis Kayaks

 


Axis Kayaks

Axis Kayaks är ett nybildat företag med syfte att konstruera, tillverka och sälja kajaker och surfskis med lite nya fräscha idéer. Jag blev tillfrågad att utveckla modellerna från idé till färdig ritning, inklusive den grafiska formen: utseende, färg, loggor etc. En bit in i jobbet dök behovet av en webbsajt upp, för att tidigt presentera projektet och idéerna, och som därför skulle höra visuellt intimt samman med kajakerna. Det designjobbet hamnade också på mitt bord. Sajten består av en enda sida (initialt) och tar upp kajakernas färgschema och grafiska enkelhet. Den är responsiv med två brytpunkter: desktop-surfplatta och surfplatta-smartphones.

För att spara tid (det var ovanligt bråttom den här gången) använde jag en färdig open-source-mall från internet (Escape Velocity från HTML5up) som jag anpassade efter behov och önskemål. Jag gjorde även den här gången Illustrator-Photoshop-bilder av de färdiga modellerna – eftersom inga produktionsexemplar ännu finns tillgängliga. Den här gången skrev jag deesutom all text – som blev riktigt bra, om jag får säga det själv ;-)

Vad? Visuell design, kodning, illustrationer och implementering.
Hur? HTML5, CSS3, Javascript/JQuery, webstandards, responsivitet, validerande (vid leverans) och innehållet redigerbart via en grafisk editor.

Axis Kayaks


Axis Kayaks

 


Nordic Kayaks

Nordic Kayaks sajt behövde en uppfräschning i samband med lanseringen av en ny spännande serie surskis, med likaså uppfräschad visuell design. Sajten arbetades om för att matcha den grafiskt rena estetiken på kajakerna och vi passade på att ge den en responsiv funktion, d v s den fungerar lika bra i små telefonskärmar som i stora desktopskärmar. Bakgrunden är att allt fler internetbesök sker via smartphones och surf- och läsplattor. Därför måste en sajt också anpassas efter dessa mindre skärmar.

Det handlar dels om att fokusera mer på innehållet och mindre på perifert utfyllnadsmaterial, att göra navigationen enkel och lättanvänd, att se till att man inte behöver skrolla fram och tillbaka i sidled för att se hela texten eller bilden, och dels om att acceptera en annan sorts användning med snabbare, kortare besök för att snabbt hitta den information man söker eller för att snabbt kunna bilda sig en uppfattning om vad sajten har att erbjuda.

Nyckelorden är “mobile first”, vilket innebär att man bygger sajten med navigation och funktionalitet kring Smartphones, och därefter bygger ut den så att även fungerar i en traditionell desktop. Rätt hanterat ger det fördelar även i storformat: rent och elegant, lättnavigerat och funktionellt.

I uppdraget ingick också att göra fotorealistiska bilder för marknadsföring och webb, eftersom alla surfskis inte fanns färdiga när sajten publicerades (renderade i Illustrator/Photoshop från linjeritningarna).

Vad? Visuell design, kodning, illustrationer och implementering.
Hur? HTML5, CSS3, Javascript/JQuery, webstandards, responsivitet, validerande (vid leverans) och innehållet redigerbart via en grafisk editor.


Parkmusiken är ett av Varberg Kommuns sommarevenemang – konserter i Societeten varje kväll från 25 juni till 7 augusti – en blandning av lokala band och rikskändisar, det mesta kostnadsfritt. Till detta behövdes en sajt, och jag fick uppdraget. Det blev en enkel singel-page sajt med mjuk vertikal skrollning: ett huvud och en ordbild med artistnamnen – färg och form från Arthur Ragnarssons affisch för Parkmusiken – en kalender och presentationer av artisterna. Namnen i ordbilden länkar till rätt dag i kalendern, där namnen i sin tur länkar till presentationerna.

Vad? Visuell design, kodning och implementering.
Hur? HTML, CSS, Javascript och JQuery, webstandards, strict validerande (vid leverans), innehållet redigerbart via en grafisk editor.

 


Susano
Susano AB är ett malmöföretag med offentliga och privata uppdragsgivare - medicinska bedömningar, livsstilsförändringar och stressreducering. Med utgångspunkt i den logga jag ritade för Susano i somras, blir det nu en ny sajt. Uppdraget innefattar företagets visuella webbidentitet, färgskala, typografi och själva sajtbygget. I färger och struktur har jag försökt återspegla den lugna och sakliga professionalism jag upplever hos Susano.

Vad? Visuell design, kodning och implementering.
Hur? XHTML, CSS, Javascript, webstandards, PHP, strict validerande (vid leverans), innehållet redigerbart via en grafisk editor.


Varbergs Kultur Dag & Natt
Jag fick även i år förtroendet att snickra ihop webbsajten för Varbergs Kultur Dag & Natt (även 2011 ocxh 2012 med ungefär samma grundmall) Det tryckta programmet formgavs i år av Arthur Ragnarsson och liksom tidigare år valde jag att lägga startsidan nära det tryckta bladets utseende för att skapa igenkänning mellan de båda informationmedierna. Övriga sidor fick däremot en helt egen stil – det tryckta häftets layout hade inte fungerat bra som webbsajt. Istället använde jag javascript och Jquery för att bygga en horisontellt glidande layout, där man spolar fram mellan tider och evenemang.

Vad? Visuell design, kodning och implementering.
Hur? XHTML, CSS, Javascript, webstandards, PHP, strict validerande (vid leverans), innehållet redigerbart via en grafisk editor.

Varbergs Kultur Dag & Natt Varbergs Kultur Dag & Natt Varbergs Kultur Dag & Natt

 


Sassa Buregren, version 3.0
Sassa Buregren, konstnär och författare. Tredje versionen av Sassa sajt - efter ett par år kändes det rimligt med en lite förnyelse.

Vad? Design/layout, kodning och implementering, text- och bildredigering.
Hur?XHTML, CSS, Javascript, Webstandards, PHP, strict validating (vid leverans), inlänkade textfiler för innehållet - redigarbara via en grafisk editor i webbläsaren. Bilderna uppe i huvudet, från Sassas olika verksamhetsgrenar, är klickbara och öppnar i en "lightbox".

 

 

Green Hat
Green Hat Music & Sound kan och gör det mesta inom levande musik. Med utgångspunkt i den logga jag ritade för Green Hat för ett par år sedan, blir det nu en ny sajt. Uppdraget innefattar företagets visuella webbidentitet, färgskala, typografi och själva sajtbygget. I färger och struktur har jag försökt återspegla bredden, mångfalden och kompetensen hos Olle Grane, som i praktiken är företaget. Bilderna "tänds" på mouse-over och länkar till djupare presentationer av de olika verksamheterna: inspelning, produktion, undervisning, komposition, musikutövande mm. (Sajten är ännu inte publicerad)

Vad?Visuell design, kodning och implementering.
Hur? XHTML, CSS, Javascript, webstandards, PHP, strict validerande (vid leverans), innehållet redigerbart via en grafisk editor.


thomassondesign.com

...och så min egen sida som är en ständigt pågående försöksverksamhet i navigation, information och presentation - nu framme vid version 7 (våren 2011). Hittills har jag gjort om den totalt ungefär var artonde månad och fingrat på det mesta dessemellan. Fortfarande .aspx och MS-databas, men nu HTML5 och CSS3 (med ett modernizr-script som andningshjälp åt antika webbläsare). Nya knep har minskat laddningstiderna med ytterligare någon tiondels sekund – ligger nu (maj 2011) och pendlar mellan 450 och 580 ms, med ett medel på 508 ms. Visuellt är fontstorleken ökad en aning, vilket irriterat en del av mina besökare med äldre skärmar med låg upplösning (ett klick på ctrl– löser problemet), men eftersom trenden går mot högre upplösning i både små och stora skärmar, har det fått avgöra. Version 7 går att köra i läsplattor (iPad-storlek) utan att skrolla, och är läsbar utan att förstora i de flesta smartphones med högupplösta skärmar.

Uppdatering augusti 2014: Observanta besökare kanske har lagt märke till att ett generellt byte skedde till s.k. flat design: dvs jag tog bort lite skuggor, graderade färgtoner och annat lull-lull till förmån för ett mera pappersliknande utseende. Samtidigt byttes grafiken (ikoner, loggor mm) ut mot svg-filer – innebär att webbläsaren ritar upp grafiken på plats i form av vektorer, istället för att länka in pixelbilder. Fördelarna är två: bildfilerna är betydligt mindre och snabbare att visa, och de är knivskarpa oavsett förstoringsgrad, liksom på retina-skärmar. Nackdelen är att det finns en hel del gamla webbläsare som inte kan hantera svg-filer – de flesta av dem börjar på "W" och sluta "indows". De besökare på sajten som håller tillgodo med gamla utgånga webbläsare får också hålla tillgodo med att den grafik som är viktigt för sammanhanget länkas in som enkla bildfiler och ikoner som mest är prydnad syns inte alls. Tidiga Androidtelefoner förstår sig inte heller på svg-filer. Men sådant är ett övergående problem.

Uppdatering februari 2019: Ingen ny version, men mängder av småjusteringar som underlättar navigationen och läsupplevelsen, förbättrar flödet och informationen vid beställning, utökar funktionaliteten i småskärmar, högre kvalitet på bilder (med tanke på retinaskärmar) – och för ett tag sedan SSL-certifiering med https för att höja säkerheten och minska möjligheterna för hackare, phishare och andra svartalfer i internets undervegetation.


Version 6 (2007): Byte till .aspx och en riktig databas för första gången. Web Standard, XHTML 1.0 strict, CSS 2.0, accessibility AA och de ofta uppdaterade sidorna sköttes från webbläsaren via ett skräddarsytt CMS (Content Management System). Administrationen blev betydligt enklare. Från besökarens perspektiv märks främst att sajten blivit rätt mycket snabbare (laddningstider kring 500-700 ms), att språkbyte och annan interaktivitet blivit enklare och mera logisk, och att betalningsrutiner numera sköts direkt på sajten.

Flitiga uppdateringar har lett till att besöksfrekvensen ökat från ca 400-500 för ett par år sedan till 1000-1200 unika besök per dag under åren efter uppdateringen (med enstaka toppar upp till 1700), och bredden, kvaliteten och uthålligheten till att det börjar dyka upp referenser i diskussionsforum långt utanför kärnområdet, i vetenskapliga artiklar och avhandlingar och till att sajten bland annat ingår som resurs i skolornas länkskafferi.


Version 5 (2004): Byte till PHP och lite serverscriptning, bland annat för att hantera nyhetsnotiser (presentation, arkivering mm) – i övrigt hårdkodad. Ribban lades högre med Web Standard, XHTML 1.0 strict (fast implementerad i HTML-läge), CSS 2.0, Accessibility AA. Ett litet antal sidor i engelska kom till.


Version 4 (2003): HTML-version, helt hårdkodad, med lite javascript-godis – bland annat en flytande meny


Versioner 3 (2001), 2 (1999) och 1 (1997) – HTML och helt hårdkodade. Version 2 med tabellayout och rudimentär CSS. Version 1 med frames, tabellayout och inlinestyling (jag ryser – men den är preskriberad nu, och det var det första jag gjorde på webben överhuvud taget, inspirerad av vad jag såg runt omkring mig).

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar