Visa varukorgen
Design & Illustration

Kommersiella kajakprojekt...

Nordic Kayaks (Fusion och Rapido) | Seabird Designs (Black Pearl, Qanik, Seapearl m fl) | Petruskajak (S&G Black Pearl: materialsatser, byggkurser och färdiga kajaker)

Under hösten har jag fått en hel del frågor om de kommande kajakmodellerna, särskilt Black pearl - och läst en del missförstånd i forum och bloggar om vilka modeller som är på gång. Dags för en uppdatering av informationen om Nordic Kayaks, Seabird Design och Petruskajak:

Fusion till havs

Nordic kayaks och Fusion

Fusion är klar för produktion och går att beställa från Nordic Kayaks nu med leveranstider enligt överenskommelse. Priser och data finns på Nordics sajt.

Mer om utvecklingen av Fusion:
2009-01-30: Surfskihybrid för Nordic kayaks
2009-02-03: Global Surfski: Ny surfski
2009-03-17: Global Surfski: Ny Fusion surfski
2009-04-5: Surfski.info: Announced – Nordic Kayaks Fusion
2009-04-06: Det närmar sig
2009-04-06: Global Surfski: Det närmar sig
2009-04-10: Surfski.info: More on the Nordic Kayaks Fusion
2009-09-06: Global Sutfski: Fusion is here
2009-09-18: Fusion i sjön
2009-09-21: Global Surfski: Nytt om Fusion
2009-10-10: Surfski.info: First Pre-production Fusion
2009-12-18: Fusion i pressen
2009-12-18: Global surfski om Fusion
2009-12-19: Global Surfski: Ny superkajak byggs i Västervik
2009-12-26: Global Surfski on skrovform

Rapido: lillebror till Fusion
En lite kortare och enklare modell är samtidigt på gång under namnet Rapido – jag har ännu ingen information om leveranstid, priser etc, men på bilden testas en kajak ur provserien i ett vintrigt Ungern. Först ut blir en version med sittbrunn, lire senare eventuellt även en surfskiversion. Prototypen kan provpaddlas i mars och beställda kajaker levereras från maj.

Seabird Designs

Mina uppdrag för Seabird har blivit fler med tiden – totalt är sex ritningsset inskickade till pluggverkstaden. Min nuna har synts både här och var: i årets katalog, på webbsajten och i storformat på tyska kajakmässan i höstas.

Seabirds katalog 2010

Så här ser det ut:

Black Pearl LV och HV

Två Black Pearl i vacuumlaminerat kolfiber: LV för paddlare upp till 75-80 kg, HV för tyngre paddlare eller de som vill ha lite mer lastkapacitet. Båda är “riktiga” Black Pearl med låga däck och grönländsk sittställning. Prislappen kommer att hamna någonstans 13000-14500: – (och hos Seabird finns planer på några riktigt bra introduktionserbjudanden). Vikten är lägre än för vanliga industrilaminat, eftersom tillverkaren jobbar med vacuumlaminering och kan få upp andelen armering ganska rejält, utan kompromisser med styvhet eller hållbarhet – trots låg vikt är det tåliga brukskajaker. Säljstart under senvåren.

SeaPearl

Seapearl är en variant på temat Black pearl: lite högre däck, för dem som inte riktigt kommer överens med den låga traditionella sittställningen.

De först exemplaren har lämnat fabriken och en nöjd kund i Israel rapporterade: “The seapearl is really a pearl, the description you use in your site gives the impression that its not really good in rough conditions but I disagree, its fantastic, handles the waves very good, maneuvers quickly and is also fast, I fund it a very good kayak. Not for beginners who will find it unstable. Also the skeg is not needed even in side wind no problems rolling is really easy I suggest changing a bit the description telling that the kayak handles open sea and rough conditions very well”. (jag vet inte riktig vad i min beskrivning som antyder att den inte skulle passa i vågor - men får kanske fundera över ordalydelsen)

Qanik

Qanik är den kajak jag skrivit tidigare, och som bygger på samma uppmätningsritning som Anas Acuta en gång gjorde. Qanik bör finnas tillgänglig till sommaren.

Därutöver har jag hjälpt Seabird Designs med skrovutformningen på två termoplastkajaker, som mycket snart är klara för lansering: en 525x58 cm turkajak medhögt däck och gott om plats, och en internationell “rekreationskajak” 420x63 cm. Min insats för dessa inskränker sig till att ha trimmat skrovformen för mindre friktion och vågbildningsmotstånd och lite synpunkter på estetik.

Petruskajak

Mycket spännande är mitt samarbete med Petruskajak. Tillsammans har vi diskuterat fram en serie Black Pearl i plywood. Dessa kommer att väga ca 25-30 % mindre än motsvarande glasfiberkajaker men ändå vara betydligt styvare (styvare även än autoklavtillverkade prepregskrov i kolfiber och kevlarskrov). Skillnaden beror på att densiteten för plywood bara är ungefär en tredjedel av glasfiberlaminatets. Ett plywoodskrov kan göras flera gånger tjockare trots lägre vikt och med tjocklek kommer styvhet. Och styvhet innebär styrka och hållbarhet – styvhet i kombination med lägre vikt ger fart, acceleration och överlägsna manöveregenskaper.

Black Pearl i plywood
Illustrator/Photoshop-skiss av de kommande kajakerna, med mina färgförslag.

Kajakerna kommer i fyra storlekar, benämnda BP-XS, BP-S, BP-M och BP-L och de kommer dels att kunna köpas professionellt byggda och ytbehandlade. Trots detta och blir priset sannolikt något lägre än för en importerad kvalitetskajak i glasfiber (26000-28000:-). Men den som vill kan också gå en byggkurs – 8 intensiva dagar i Petrus båtbyggeri i Tranås, med handledning, allt material inklusive prefabricerade plywoodpaneler. Hinner du inte allt under kursen återstår lite ytbehandling att fixa hemma. Priset för kurs, material, handledning etc hamnar på ungefär 15000:-.

Så här blir storlekarna: en barnkajak och tre för vuxna av olika storlekar...

 BP XSBP SBP MBP L
Längd 351 cm 520 cm 540 cm 560 cm
Bredd 50 cm 47 cm 48 cm 50 cm
Rek paddlarvikt 30-50 kg 50-75 kg 65-90 kg 80-105 kg

Minstingen i serienFärgerna är mitt förslag – framtiden får utvisa om det är mer än jag som gärna skulle se lite mer lågmälda kulörer än de gängse förkommande. Kajakerna kommer också att finnas i vitt eller svart – och för en extraslant i valfri färg eller mönster.

För mer information: kontakta Petruskajak.

Stripbygge då?

Men med så många alternativa Black Pearl på marknaden – vad finns då för anledning att beställa en ritning och bygga själv?

Några fördelar finna allt kvar för hemmabyggaren. Det är bara en hembyggd BP i strip som erbjuder total måttanpassning på samma sätt som de ursprungliga grönlandskajakerna. Inget av alternativen blir riktigt lika lätt som en stripbyggd kajak (även om plywood kommer mycket nära). Det är också en alldeles speciell upplevelse att bygga sin egen kajak hemma i källaren eller garaget. Så det blir säker en och annan ritningleverans även i fortsättningen...

Kommentarer

Jag ser fram mot någon av dessa lika mycket som ROT-pengar som ska komma åter....

Roligt att du har så många beställare inom olika kajakområden. Hoppas att det ger lite klirr i kassan.

Lite OT, Struer har gjort en "havskajak" i krysslimmadfanér (=plywood). Finns inte mycket information om den än, men kika på http://www.facebook.com/photo.php?pid=3229365&id=145773435684 De påstår att den skall kunna beställas.

Hej Björn,

finns det några planer på en kommersiell Njord?

Vi har pratat om det, men det ligger i så fall en bit fram i tiden...

Hej Björn,

Jag är sugen att prova en Sea Pearl när den kommer, är dock lite orolig att jag är lite för välväxt. Jag läste på Sea Birds sida att max kapacitet är 115 kg, men vad är maxvikt på paddlaren enligt dig?

// 95 kg Magne

Jag får erkänna att jag också är lite nyfiken ;-)

Med tillverkning i Kina och utan full insyn i de där taktiska sista-minuten-besluten om laminatlayup, förstyvningar, utrustningdetaljer mm kan jag bara gissa, tills jag tittat närmare på de färdiga produktionskajakerna. Även sådant som montering av fotstöd kan råka bli lite egensinnigt hanterat - det är inte säkert att Seabirds representant eller produktionsansvarige vid fabriken vet riktigt hur en grönlandskajak används...

Men sett till designspecifikationen bör lastkaciteten räcka till - tillräckligt för dagtursutrustning i alla fall (mat, dryck, lite extrakläder) men inte så mycket mer.

OK, tack.

Hellre en kajak man trivs i än massa extra utrustningspinaler enligt mig, så det ordnar sig nog...:)

Skriv en kommentar