Visa varukorgen
Design & Illustration

Mina egna gjutna däcksbeslag

Gjutna däcksbeslag

De här beslagen finns beskrivna i den tryckta byggbeskrivningen som följer med ritningssatserna, men eftersom jag fått flera frågor om dem, finns de här:

Idén kommer ursprungligen från Gerald Maroske i Tyskland - det här är min tolkning, använd hittills på tre kajaker. Av alla beslag jag provat med är det här det bästa - starkt, elegant och lättbyggt.

Borra hål i däcket

 Borra två 10 mm hål i däcket ca 25 mm (c/c) från varandra. Jag brukar sätta hålen med centrum ca 20 mm från kanten, och använder en vinkelböjd plåtbit med två hål som mall.

 

Trä i slang

Skär till 10 cm bitar plastslang (oarmerad PVC-slang (får du tag i "TUBCLAIR AL" så blir det lättare att dra ut den efteråt) med 10 mm ytterdiameter och trä in en styv lina i slangbitarna (för att hålla formen när de böjs).

 

 

Lite glasfiberväv

Trä in slangbitarna i hålen. Lägg in ett antal (6-8 st) bitar glasfiberväv (ca 5x7 cm) genom slangöglan. Dra ner slangen till däcket och släta ut glasfibern mot däcket.

 

 

 

Dra ner öglan mot däcket

Arbeta in riktligt med epoxi i väven. Lägg ytterligare 4 bitar glasfiber över hela det blivande beslaget, arbeta in epoxi och jämna till. Sätt eventuellt några remsor maskeringstejp för att hålla formen på väv och epoxi.

 

 

 

Arbeta in epoxi

Slipa rent och vänd däcket. Drag ut linan. Skär av ena slangändan jäms med däcket och drag ut slangen med en tång (bråkar den kan det hjälpa med lite varmluft från en hårtork). Pensla försiktigt epoxi på ändträet i hålet.

Det färdiga beslaget från undersidan

...Och så här ser det färdiga beslaget ut på undersidan av däcket. Kolla att beslaget är tätt (sätt en slang i ena hålet och blås - håll för det andra med fingret) - pyser det behövs några strykningar epoxi till på undersidan.

 

...och så här ser det ut på min Hunter

Nästan färdigt beslag på Hunter

...och från ovansidan

Kommentarer

Intressant nog kunde ju detta beslaget ha varit en "hane" så som det blir på insidan, t.ex för en båt. Dvs att om man hade lagt en bit slang (i slangöglan) i stället för den sammandragna glasfibern så hade det blivit ett utåtriktat beslag i stället. Man hade förstås dimensionerat det hela lite annorlunda då och kanske laminerat ett polyestersnöre på plats så att öglans utåtriktade del (som i exemplet avses som insida) hade blivit massivt laminat med polyesterfibrer.

Jag hittar inga tips om s.k feruler. Dvs inlaminerade partier av hårdare material för t.ex skruvinföästningar (t.ex för vantstag).

/mo

Det traditionella sättet att hantera detta med epoxy är att borra ett stort hål (flera millmeter större än fästbulten), fylla med epoxy, borra och gänga i epoxifyllningen och fästa beslaget med maskinbult. Så fäster man t ex vinschar, skotskenor, knap etc på segelbåtar.

(finns nämnt i byggmanualen i samband med att montera stävbeslag.)

Björn

Dessa beslag är väldigt trevliga.

Ett tips för att få bort slangen efter limning är att pensla på lite vatten med diskmedel vid hålen och slita och dra i båda ändar av slangen så brukar det släppa ganska snart.

Istället för att ha glasfiberbitar i slangöglan när jag gjorde mina beslag så använde jag förtjockad epoxi och lade bara glasfiber över slangen.

Ett alternativ till epoxi med filler är att skära glasfiber i riktigt små bitar och blanda med epoxi, det blir en riktigt stark massa som funkar bra att jobba med.

Tack för tipset. Diskmedel är ju ett billigt och enkelt sätt att övertala slangen att släppa. Andra har provat med att linda teflontejp runt slangen, och hävdar att det underlättar. Att pensla på släppmedel för formar är ett annat tips som hörts i debatten.

Jag har bara vid ett tillfälle råkat ut för en slangbit som var riktigt bångstyrig. Det slutade med att jag skar upp slangen med en skalpell så långt ner det gick från båda hållen. Därefter släppte den ganska enkelt.

Anledningen att ha glasfiber under slangen är att det fördelar ut belastningen över en lite större yta om man någon gång drar riktigt hårt i en däckslina – men förmodligen är det overkill.

Jag provade att olja in slangen med matolja innan limningen men det verkar inte ha hjälpt för de satt väldigt hårt ändå ;-)

Tricket är annars att dra hårt i slangen så att diametern minskar och hålla den stilla några minuter (jag brukar fästa en svetstång). Då släpper den från tunnelväggarna en bra bit ner. Sedan kan man dra ytterligare en bit och hålla kvar – o s v tills hela slangen glider ut. Drar man för hårt direkt finns risk att man drar sönder slangen, och då har man problem ;-)

Måste man dra bort slangen, varför kan man inte ha den kvar?

Martin, Innerdiametern på slangen är bara 7mm och när man dragit ur repstumpen så blir den ännu mindre där kröken går. Dessutom är det svårt att dra lina i slangen, friktionen blir stor.

Funderar på att göra en stor variant av detta beslag för att kunna låsa fast kajaken på något bra sett. Tror du det håller med typ 2 cm diameter på slangen?

Slangdiametern är rätt ointressant i sammanhanget. Det som avgör styrkan i en sådan ankarpunkt är om däcket ovanför slangen håller – dvs hur mycket armeringsväv du lyckas få plats med och över hur stor yta du kan fördela dragbelastningen.

Sedan är det ju rent praktiskt en fördel med större slang eftersom den medger grövre vajer/kedja för låsanordningen.

Hej, Har för mig att jag har sett tips om hur man gör en bra genomföring för linan genom stävarna, har för mig att det var på din sida, kan det stämma?

Det är inte omöjligt, men jag har inte koll på när eller var. Men jag brukar se till att det finns ett träblock av gran i stäven där hålet skall borras. När träbiten är på plats tejpar jag mot skrovet och häller ner epoxy runt träbiten så att det inte finns luftfickor kvar (i amerikanska beskrivningar gör man "endpours", vilket innebär att man ställer kajaken på högkant och häller ner ett par deciliter epoxy genom sittbrunnshålet eller lastluckan: kladdigt och besvärligt och resulterar i en tung epoxyklump på ett mycket olämpligt ställe ute i stäven). När hålet är borrat slår jag in ett elrör i plast (ruggat med sandpapper på utsidan och penslat med epoxy). När epoxyn härdat sågar jag av röret och rundar hålkanten. Röret fungerar som slitskydd så att linan inte äter sig in i träet och ger fuktskador.

Har denna typ av däcksbeslag på en några år gammal Black Pearl. Väldigt snygga och smidiga beslag, men tyvärr var vi inte tillräckligt noggranna när vi byggde så några av dem läcker. Någon som har några idéer om hur man kan täta i efterhand? Som det är nu är det ett ganska stort bekymmer då däcket är så lågt att vågorna slår över, och får därför in en hel del vatten den vägen.

Funderar på att dra i PVC slangen igen och lämna den där, men tror att det blir ganska svårt att få i den.

Pensla på några lager epoxy på undersidan. Det brukar hjälpa, och går att göra någorlunda bekvämt genom luckorna. En spegel liggande på botten underlättar siktet...

Tack, bra tips med spegeln. Har tyvärr även ett paddelfäste i fören som inte är lika enkelt att täta.

Jag har behövt täta ett sådant också (tog lite för lätt på noggrannheten på den första kajaken jag utrustade med Maroske-beslag). Det gick, med en pensel monterad på en bambupinne, ett lågt tråg med epoxy som sköts ut i fören och en spegel monterad i rätt vinkel. Det var inte lätt och det blev inte snyggt – men tätt efter ett par försök.

Istället för remsor under kan man väl lägga en smal trälist eller plywoodremsa på tvären under slangöglan? Borde ge bättre förstärkning. Jag ska prova på mitt plywoodbygge. Ska vända på den ikväll och börja slipa och plasta skrovets utsida, sedan lite småfix på insidan innan jag kör igång med däck.

Slang har jag redan till vattenfiltret, minsta rullarna är betydligt längre än de decimeter jag behöver till filtret :-)

Det funkar säkert, men jag ser inga fördelar. Dels tror jag inte det blir starkare. 6-8 bitar glasfiber under slangen fördelar ut belastningen över en stor yta och är segstarkt. Trä, som har sin främsta styrka i drag- och tryck, får sannolikt ha större genomsnittsarea för att matcha (plywood har hälften av fibrerna på fel håll för det här sammanhanget och är nog det klenaste alternativet). Några lager glasfiber är sannolikt enklare att laminera in snyggt än en träbit– om du inte lägger tid på att forma träbiten så att den saknar kanter utanför slangen.

Tror jag hittade en enkelt sätt att få ut slangen utan att kladda med diskmedel mm.

Med båda slangändarna stickandes ut blås varmluft in i ena änden, jag använde en varmluftspistol i några sekunder så slangen blev mjuk och elastisk. Ta sedan och dra i den varma änden med en tång. Slangen släpper nu en bra bit in. Dra så mycket det går och skär sedan av. Det som händer är att du nu skurit av slangen i varma änden "en god bit in i hålet" och fått loss den ännu längre in. Nu går det bra att med en tång dra i den kvarvarande "kalla" änden. För mig släppte det väldigt lätt utan mer värme. Man får såklart vara försiktig med värmen, både för laminatets och slangens skull.

Tack för tipset Jan! Jag kan bekräfta att din idé med att värma slangen funkar mycket bra, jag provade detta på mitt bygge av Thule/2 och det gick relativt lätt att få loss slangen. Här är en video som visar hur det funkade: https://www.youtube.com/watch?v=RSZJgYlZWg4

Så bra att det varit till hjälp.

På mitt pågående Nanoqbygge har jag förenklat tillverkningen av beslagen. Sand istället för repstumpar i slangen ger fina böjar. Förtjockad epoxi utblandad med korta glasfibertrådar ger en stark och hanterbar massa att stoppa i U-et, mycket enklare än att försöka väta ut instoppad väv. Det finns några bilder i detta inlägg: https://frejbygge.blog.se/dack-del-2/

Skriv en kommentar