Visa varukorgen
Design & Illustration

Swift/2

Bilder | Specifikationer | Mer om

Ritningssats, Swift/2 - 2 000 SEK Beställ

Swift/2 är en mycket snabb och lätt tränings-, tävlings- och långfärdskanot för en eller två personer.

Den rundade botten med bara en antydan till V-form innebär minimal våt yta och ett mycket lättdrivet skrov. De utfallande stävarna håller vatten utanför relingen även i sjögång utan att de är så höga att vindfånget blir ett problem. Även midskepps är friborden lätt utfallande för att öka slutstyvheten med tanke på den relativt smala vattenlinjebredden.

Swift är rankare än en vanlig kanadensare men inte värre än att vem som helst med lite paddelvana klarar av den. I händerna på vana paddlare är kanoten exceptionellt snabb och lättmanövrerad.

Swift är tänkt att byggas så lätt som möjligt, utan att kompromissa med styrka och tålighet. Den som har turen att få tag i riktigt lätt granevirke, snabbvuxet på skånsk åkermark, och snålar med epoxy kan komma ner till 15 kg och fortfarande ha en kanot som tål omilda landningar med full packning på steniga stränder.

Ett par Swift/2 har byggts för multisporttävlingar. Så här säger en byggare:

"För ett år sedan byggde jag en Swift för att andvändas i multisporttävlingar. Kanoten blev kanonfin och den snabbaste i multisportsammanhang. Trots att den är ganska rank så paddlar vi säkert både i fors och ganska grov sjö".

 

Men som ofta med nya framgångsrika redskap, diskuteras just nu regelskärpningar efter lobbying från de gamla etablerade kanottillverkarna – det kan innebära att Swift/2 inte får köras i alla tävlingar. Framtiden får utvisa.

Förste byggaren har några kommentarer:

"Den har tävlats med av Naturguiden Adventures (Jonas Andersson/Peter Alvarsson). Såg också att du har breddat den, det är nog vettigt, min byggde jag 580/71 och den är väldigt rolig att paddla och kursstabil, men på slingrande å krävs det att man är med och planerar svängarna i tid, men inte värre än att det funkar till 100%. Jag vet inte hur du har gjort på "din" Swift/2 men jag fick sänka sitsarna en del för att få lite bättre stabilitet. En annan sak är ett fotstöd bak, gärna justerbart."

Jonas Andersson

Väldokumenterat!

Första bygget av den nya modellen är ovanligt väldokumenterat. Kristoffer Ahlin och Patrik Olsson har bokfört kostnader, tid och erfarenheter i en utförlig pdf-rapportpdf-fil med bilder. Det finns även en projektplaneringpdf-fil med justerade tider för den som vill skaffa sig en uppfattning om projektets omfattning, jämföra med sitt eget bygge eller bara är nyfiken. Här finns en sjösättningsrapport.

Bilder

Naturguiden Adventures - Jonas Andersson och Peter Alvarsson. Foto: Ulrik AlvarssonNaturguiden Adventures - Jonas Andersson och Peter Alvarsson. Foto: Ulrik AlvarssonSwift/2 av Thomas StormSwift/2 av Thomas StormNya Swift/2 av Kristoffer Ahlin och Patrik Olsson. Foto: Stewart CarlssonNya Swift/2 av Kristoffer Ahlin och Patrik Olsson. Foto: Stewart CarlssonSwift2 – Fredrik ModinSwift2 – Fredrik ModinBjörns nya Swift2Swift/2 – Chris GashJohn Willacy and Pascale Eichenmüller paddling Chris Gash's new Swift/2

Specifikationer

Swift/2 linjeritning

Längd 565 cm*
Bredd 81 cm
Vikt 21 kg**
Deplacement/volym⁶ 280 kg
Stabilitet (80 kg) låg, (max last) normal.
Användningsområde Långfärd och dagstur för två personer med lätt packning i skyddade vatten. Tävling, träning och motion.

¹ Dessa mått kan lätt ändras efter egna önskemål
² Beroende på träslag, utrustning, noggrannhet med slipning, laminering etc.

Om ritningar och bygge

Till Swift/2 går det åt ungefär 340 löpmeter ribb (20x5 mm) inklusive marginal för spill och ett och annat misstag mm, 12 meter glasfiberväv (ca 160 gr/m2 på 100 cm bredd). Epoxyåtgången är svårare att ange eftersom den till stor del beror på hur den appliceras, men ungefär 8 kg är ett rimligt riktvärde. Värdena gäller om du bygger enligt ritningen – ändrar du längd eller annat måste du såklart justera åtgången proportionellt.

Swift/2 ritningsblad

Med ritningssatsen följer en illustrerad byggmanual med 36 sidor, som går igenom alla moment – tillräckligt detaljerat för att även en helt ovan byggare skall klara av att bygga kajaken.

Ritningssats, Swift/2 - 2 000 SEK Beställ

Uppdatering 2007 – nya regler

Kanotförbundet har nu efter en remissrunda hos branchens aktörer enats om nya tävlingsregler för kajaker och kanadensare. De nya reglerna innebär tyvärr att riktigt snabba kanoter som Swift/2 inte längre är godkända i de tävlingar där arrangörerna väljer att följa Kanotförbundets rekommendationer. Som så ofta har dylika regelsystem en konserverande effekt – gammal teknik, skrovformer och material gynnas och tillverkare med stora investeringar i produktionsutrustning kan hålla framtiden ifrån sig ytterligare något decennium.

För Swift/2 innebär det att bredden ökats från nuvarande 74 cm till 81, vilket kommer att märkas på två sätt: nya Swift/2 är inte längre riktigt lika snabb som den gamla och den är betydligt stabilare. För att inte förlora för mycket fart har jag dragit ut vattenlinjen maximalt vilket innebär att kursstabiliteten ökar på bekostnad av manöverbarheten. Det betyder dock ingenting för vana paddlare, men nybörjare kan få jobba lite mer för att svänga.

gamla swift/2
Gamla Swift/2

Nya Swift/2
Nya Swift/2

Konsekvensen i stort blir att skillnaden i prestanda, utseende och form mellan olika kanadensare minskar. Fördelen för Swift/2 blir i fortsättningen huvudsakligen att ett träskrov är styvare och lättare än plastskrov - jag tror alltså att Swift fortfarande kommer att vara den snabbaste multisportkanadensare som går att få tag, men marginalen har krympt lite (som tur är gick inte regelskaparna med på det önskade kravet att tävlingskanadensare måste väga minst 25 kg för att vara godkända!)

Kommentarer

Hej

Skulle Swift/2 kunna användas som roddbåt med slide och långa åror?

MVH

Lars M

Ja det bör gå utmärkt - skrovformen är rätt nära idealet för rodd. Jag har ju förstås inte funderat på roddapparater när jag dimensionerade, så det kanske krävs lite småjusteringar för att sådana skall passa.

Jag paddlade http://www.blackriverrace.se med sonen i helgen. Jättekul men redan från början insåg vi att man inte kan sitta i en hyrd alucanadensare om man har ambitioner ;-)

Kikade på Kanotförbundets regler och de som är publicerade 2010-05-24 är:

C-2, max längd 650 cm, inget breddmått och minvikt 14 kg.

C-2 turis, max längd 565 cm, min bredd 14,3% av längden och min vikt 25 kg.

Gamla Swift/2 klassar alltså fortfarande in som C-2 medan nya Swift/2 klassar in som C-2 turist om man väger upp den till 25 kg. Fast monterad kärra, sitsar och fotstöd får räknas in i vikten.

På Black River Race paddlar alla i samma lista oavsett om man sitter i en ICF-racer, en Pouch faltboot eller en turistcanadensare. Göta Kanalloppet använder uttrycket C-2 turist i klassindelningen. Hur gör andra arrangörer?

LarsM - Är det sliding-rigger, eller slide-säte du funderar på?http://rowingforpleasure.blogspot.com/2008/03/sliding-riggers.html

Jag har planer på att bygga en Swift i framtiden för att använda både med paddel och med sliding-rigg.

Gunnar - Det är en Piantedosi Row-wing dvs slide-säte som var planen. Hur går det med Swiftbyggandet? Mitt projekt är fortfarande en plan.:)

Hej Björn

Har haft kig på Swift 1 og 2 for deltagelse i kano løb under ICF i bla DK. som jeg læser deres regler er det kun max. længde (c1 =5,2m og c2= 6,5 m)og Min. vægt (c1=10 kg og c2 =14 kg). (ingen krav om bredder ). samt et krav om at der ikke må være konkave linier i spant og vandlinier.

Spørgsmålet er derfor om du stadig har og sælger tegninger for den oprindelige SWIFT 2 (b=74 cm)da den umiddelbart virker til at være en hurtigere båd.

Kunne god tænke mig at bygge den med 4 mm gran og Carbon beklædning for at komme så tæt på de tilladte 14 kg som muligt.

Mvh

Peter

Jag har ritningar till den ursprungliga Swift/2 – skriv en kommentar i beställningsformuläret om du vill ha den.

Tänk på att kolfiber inte är ett automatiskt recept för lägre vikt. Kolfiber har lägre densitet än glasfiber och får därför större volym för samma gramvikt och drar följaktligen mer epoxy för att mättas. Om du bara byter glasfiberväven mot motsvarande kolfiberväv kommer vikten alltså att öka.

För att få ner vikten bör du dels ha en lättare kolfiberväv och dels minimera epoxyåtgången genom t ex vacuumbaggning.

Skriv en kommentar