Visa varukorgen
Design & Illustration

Värmebehandlad gran

Värmebehandlade lister
Ett knippe sågade kajaklister, några i obehandlad gran som jämförelse

Värmebehandling av trä har gjorts i århundraden. Vem har inte svett en träbit över öppen eld och sett den mörkna. Det har också länge varit välkänt att sålunda hanterat trä är mer rötbeständigt än obehandlat men också att det förlorar styrka, böjhållfasthet och slagtålighet. Det blir sprödare.

Sedan ett par decennier har man jobbat på flera håll i Norden med att industriellt värmebehandla trä. Då handlar det om syrefri uppvärmning i ugn till omkring 200° under många timmar. Alla träslag kan värmebehandlas. Träet får en mörkare färg ju högre temperatur och färgen är genomgående i virket. Fuktkvoten minskar kraftigt, liksom innehållet av kåda och andra extraktivämnen. Rötbeständigheten och dimensionsstabiliteten ökar och vikten, böjhållfastheten, E-modulen och hårdheten minskar. Slaghållfastheten minskar betydligt jämfört med icke behandlat trä. Värmebehandlad gran får egenskaper som liknar Western Red Cedar – sprödare, lättare och mörkt brunröd (granen får en varmare ton än ceder).

Mats Nording i Hudiksvall har skickat ett halvt dussin brädor till "bastun" och sedan sågat upp dem till kajakvirke. Nästa steg är en Black Pearl i värmebehandlad gran.

Det skall bli spännande att följa bygget. Mats har lovat att dokumentera både processen och resultatet.

Några länkar med mer information:
Info från Luleå tekniska Högskola (fler länkar i artikeln)
Rapport från LTU – industriell design
Heatwood – kommersiell tillämpning

Kommentarer

Jag kan nämna att "bastu virket" är handsorterad kvistfri gran 22 x 150 mm som jag använt till att bygga trämaster till segelbåtar av. =)

//Mats

Verkligen intressant. Men hur går det med ligninet i träet? Är det det som "karamelliseras"?

Den exakta kemin har jag inte hittat någonstans, men gissningsvis är det i hemicellulosan (polysackarider) som färgändringen sker ("karamelliseras") och nedbrytning av cellulosa som åstadkommer försämringen i styrka. Jag kan också tänka mig att värmebehandlingen torkar ut vätskan ur träceller och cellväggar, vilket innebär att de lättare kollapsar vid belastning. Hur ligninet påverkas har jag ingen aning om (vilket för övrigt även gäller de andra spekulationerna).

Om man ser virket som ett laminat kan man kanske tänka sig att cellulosan har glasfibervävens roll och ligninet epoxyns. Då skulle kanske hemicellulosa företälla diverse fyllnadsmedel: microfiber. slipdamm, pigment etc(?)

2004 fick jag tag i några brädor av värmebehandlad björk från LTU i Skellefteå. Ett mycket trevligt material att jobba med. Med björkens enastående lyster. När den finslipas och poleras blir ytan nästan som pärlemor.

Virket blir sprött så det kräver en viss försiktighet när det ska böjas. Om man blåser på med värmepistolen på den blivande konkava sidan så går det ändå att böja ganska mycket, ända tills det helt utan förvarning sprätter av.

I björkved finns det en hel uppsättning sockerarter och det är de som karamelliseras och görs oaptitligt för rötan. Beroende på temperaturen och tiden i autoklaven får man olika nyanser i färgningen. Det nästan svarta i mitten på inläggningen är också björk. Den biten hade nästan förkolnat och doftade ganska intensivt.

För att gömma undan limfogar eller eventuella spacklingar så fungerade det bra med tixad epoxi färgad med finmalet snabbkaffe. Då luktar det gott när man slipar efteråt.

http://www.kayaker.se/CAEx.jpg

http://www.kayaker.se/badkar.jpg

vad är då fördelen med detta? att det blir lättare bara? kan väl tycka att färgskillnaden är en bonus men om de nu blir sprött anses de inte som en stor nackdel i själva kajak byggnings synpunkt?

I kajaksammanhang är nog de främsta fördelarna låg vikt, dimensionsstabilitet (mindre risk att skrov och däck slår sig i väntan på hoplimning) och färg (många gillar de exotiska träslagens mörkare valörer/kulörer). Däremot betyder böjegenskaper och rötbeständighet föga i ett laminat, medan sämre styrka och slagtålighet är nackdelar man får leva med.

Bortsett från värmebehandlat trä (kolade man inte spetsarna tidigare på stolpträ?) har jag en annan fråga. Det här är ju Björns gebiet. Såg på en site om en kajakpaddlingsmaskin som var gjord så att paddeltagen med maskinen (en lina och diverse annat mekaniskt jox) och sittande på en ställning kunde träna paddeltagen under kanske en längre period när man inte är i vattnet med sitt flytetyg. Ja, Björn och jag som bor härnere har ju fördelen att kunna paddla året runt så det här gäller väl mest paddlare som ser isbitarna hopa sig.

Den här märkvärdiga maskinen kostar 20-25 000 kronor om man är hågad att anskaffa en. Men tanken låg och grodde - nog skulle man väl kunna göra en sån där mackapär själv? Naturligtvis förstår jag att den här dyra historien var inställbar för diverse motstånd, men hur mycket motstånd behöver man?

Själv paddlar jag med mycket låg paddelföring - bra när det blåser och vilsamt för axlarna. Man kan ju tänka sig en elastisk eller oelastisk lina runt en stolpe här i mitt stall och en paddelliknande pinne med skåror i topparna så man får en känsla av paddling och med ett visst motstånd.

Björn, jag uppmanar dig nu att lämna värmebehandlade träsorter och genast bege dig till ritbordet för skissledes ge oss alla din uppfattning om detta.

Think of your reputation, man!

Henri, jodå jag skissade lite på en dylik kontraption för en massa år sedan, men sedan kom jag på att vi har öppna paddelvatten i stort sett året om härnere, och att vinterpaddling är härligt - och vad kan vara bättre som paddlingsmotion än paddling! Jag minns också Hasse och Tage med (h)Österman på Värmdö...

Dom är visserligen små men rejält starka, magneterna som sitter inuti hårddiskar. Dom sitter där för att styra läsarmen som har en spole som styrströmmarna leds in i.

Om man nu tar och slaktar ett antal kraschade hårddiskar och tar till vara dessa magneter så kan man tänka sig att utnyttja virvelströmseffekten som de åstadkommer i en aluminiumskiva som roterar tätt intill. Då får man en bromsverkan på axeln som driver skivan. Det är ungefär samma effekt som utnyttjas i tivolianordningar som uppskjutet och fritt fall.

Det spelar heller ingen roll åt vilket håll skivan roterar. Det kanske går att använda i ett sånt sammanhang som paddelmaskiner.

En annan idé kan vara att använda en generator, ladda batterier till alla elektroniska apparater eller att driva tv´n med. Då skulle man kunna sitta och paddla med i This is the Sea!

Lite pyssel är det att komma åt magneterna men det finns gott om mörka kvällar den här årstiden. Åsså tar man till vara dyrt material och återanvänder det. För kraschade hårddiskar går förmodligen till nån kvarn som fraktionerar och destillerar resterna.

Alla gamla reläer från telefonstationernas koordinatväxlar destillerades visst i Rönnskär en gång i tiden. Det var gott om koppar, silver och en del guld i dom.

En del av dessa paddelmaskiner är kopplade via utväxling till ett fläkthjul - man låter helt enkelt luften utgöra broms. Fläkthjulets motstånd vid hög fart har en progressivitet som påminner om vattenmotståndet för en paddel.

Annars tycker jag förslaget med generator var mycket bra. Med flitig träning kanske man kunder dra ur sladden från kraftbolaget...

Jag har i tidigare sjösätningsnotis efterlyst paddlingssällskap som gillar grönlandspaddling i Västernorrland. Detta då jag överger västkusten till förmån för Sundsvall i årsskiftet.

Mats; är BP'n för eget bruk eller är det ett kundbygge ?

Att driva en TV etc. med generator och muskelkraft verkar inte omöjligt. Jag hittade en del intressanta siffror på länken nedan. (slutet på första stycket)

En "normaltränad" person på 70 kg kan tydligen (under minst en timma) utveckla en effekt på 200 Watt. En elitidrottare kan prestera det dubbla

Redan vid gång framåt i 5 km/tim utvecklas 100 W (dock utan att tugga tuggummi samtidigt :-)

http://en.wikipedia.org/wiki/Bicycle_performance

Christian.

BP är för eget bruk.

Hör gärna av dig om du känner för paddla, Sundsvall är ju "bara" 8 mil från Hudiksvall.

//Mats

http://www.matsbat.com

Richardss idé är ju helt lysande - om jag bara begrep den. Finessen med mitt inlägg är ju att alltihop även fungerar i mörker. Vilket kom mig att tänka på den geniala konstruktionen tvättkulan som såldes för en massa år sen. Och som förbjöds! I varje fall reklamen.

I korthet: en rund historia med lock vari man lade tvättvatten, tvättmedel och det som skulle tvättas. Sedan VEVADE man runt kulan och allt detta var upphängt på en ram. Som alla förstår fungerade det som en vanlig tvättmaskin, minus elektricitet.

Om någon har en sådan i gömmorna skulle jag gärna vilja göra affär.

En tur i söndags per buss och tåg. Upp mot Kristianstad, sedan tåg till Hässleholm. Men så många märkliga och fina hus i det brungrå och vilsamma landskapet! Som flyktad norrifrån är jag lika häpen så här års över den extra halvtimmen ljus härnere.

Kristianstad flödade av vatten - och på en av kanalerna hade man monterat upp ett ljus - ledlampor mind you! - i form av en gran som speglade sig vackert i vattnet.

Städer blir mer och mer konstifika för mig. I Hässleholm en resebyråaffär som hette Resia. Men Resia för min generation var ett litet varuhus som sålde roliga saker för oss grabbar. T ex tändsticksaskar som rymde tändstickor SOM KUNNA TÄNDAS VAR SOM HELST! Allt som ven, pep, smällde och flög var roligt.

Disigt i dag när jag tittar österut, bort mot Kivik Arts installationer...

Björn och jag lever i en värld av ständigt öppna vatten. Det här är Sveriges Florida.

Mittåt Björn - naturligtvis får du TVÅ kronor av dagens enkronor mot din silverbemängda enkrona från fordom! Snål är jag inte!!

http://varuhuset.etc.se/sv/article/54797/power_plus_gazelle

Här kan man för 1500 skaffa sig ett alldeles eget trampkraftverk. Enligt den här länken http://www.biggreensmile.com/products/powerplus-gazelle-pedal-powered-powerbank-generator/gazelle.aspx?productid=gazelle så kan man bli leverantör av 220V 100W om man ligger i. Diverse likspänningar går också att få ut för att ladda diverse manicklar.

Med en montering på lämplig ställning kanske det går att driva den för hand också, det skulle ju bli lite mer paddlingsrörelser då.

I övrigt så verkar de ha hyfsade prylar där på etc, fast priserna ligger nog i överkant. På nätet, om man letar går det att hitta liknande pryttlar billigare.

Nere i Holland i somras fick jag en solcellsladdare/reservbatteri som fungerar alldeles utmärkt. Går att ladda antingen med solsken eller med usb-kraft. Sen kan jag ladda mobiler eller andra saker eller köra som reserv.

Jag säger som killen i Jönssonligan: "Lysande Sickan, lysande"! En sån grej ska jag ha. Det är klart hustrun behöver motion, det har jag ju sett hela tiden...

Skriv en kommentar