Visa varukorgen
Design & Illustration

Referenser och länkar:

Även One Ocean Kayaks har lagt ut en komplett byggbeskrivning på nätet. Den innehåller många bra idéer men också en hel del komplikation. Läs och begrunda.

Tomi Biloglavs Njordbygge i bilder (många!)

Rune J Meijers Nanoqbygge med bra bilder och många kluriga lösningar

Rune Nygaards byggdagbok (Kavat)

Ross Leidys kajakbyggen

Bygga ribb-och-duk kanske? Ta en titt på Wolfgang Brincks beskrivning

På Youtube finns en del filmsnuttar som visar hur diverse kajaker och andra farkoster byggs kommersiellt:
Rotationsgjutna plastkajaker
S&G kajaker
Kanadensare på spant
Kolfiberskrov (tävlingsroddbåtar)
Stora båtskrov i glasfiber
Det finns mycket man kan invända i detalj mot dessa filmer, men i stora drag ger de viss information. Men varför använder till exempel ingen handskar vid jobb med epoxy? Varför står arbetarna utan mask och slabbar polyester och aggressiva lösningsmedel i stora skrov? Varför gjuter man in träbitar som förstyvningar i båtskrov? Titta gärna på filmerna, men med kritiskt sinne och en stor nypa salt...

Det mesta om att bygga träkanoter, paddlar mm...

Bygga kanot i trä/epoxi

En normalhändig amatör utan tidigare båtbyggarerfarenhet kan bygga en kanot på 100-150 timmar. Den som har tummen mitt i handen får ändå en snygg, lätt och välfungerande kajak men får räkna några extra timmars jobb, medan den som har erfarenhet av ett eller ett par tidigare kajakbyggen kan ha en färdig kajak 50-60 timmar.  Materialkostnaden (ritningssats, trä, epoxy, glasfiber, fernissa) hamnar på 8.000-10.000:-.

Kan vem som helst bygga?

Ja, faktiskt. Det krävs varken tidigare erfarenhet eller omfattande verktygsutrustning för att bygga en lätt, stark, vacker och underhållsfri kanot. Några handverktyg och vilja att lära räcker långt.

För de flesta är största problemet att hitta en bygglokal. Kajaker har byggts i allt från garage, redskapsskjul, friggebodar, källare, vindar, vardagsrum till partytält i trädgården och lediga industrilokaler. Med lite fantasi går det alltid att hitta lösningar. Kreativitet låter sig inte stoppas.

...och så är det väl som Henry Ford en gång lär ha sagt: ”Oavsett om du tror att du kan eller inte, så har du säkert rätt”.

Lätt

Det enkla bygget börjar med spantritningar i fullskala - inga mätningar eller omvandlingar från utslagstabeller och skalritningar – bara rita av och såga ut. En spånskiva är allt som behövs till spantmallarna.

Tunna granribbor fästs mot formspanten med häftklammer – enkelt, snabbt och idiotsäkert. Bryts en ribba - dra loss den och sätt dit en ny. Är en ribba för kort - sätt dit en till och häfta ihop skarven. Blev det en glipa? Spackla med epoxi och slipdamm. Stripbygge klarar misstag som vore katastrofala i andra byggmetoder.

Eftersom skroven byggs med många smala ribbor är det lätt att ha full kontroll över bygget. Det finns inga stora, spännande moment där saker kan gå snett och inga moment som kräver många timmars oavbrutet arbete. Det går att bygga i egen takt.

Inte heller lamineringen med glasfiberväv är svårt. Det handlar mest om att läsa bruksanvisningen innan man laminerar. De mail jag får om problem under arbetet med väv och epoxi hör oftast hemma i avdelningen slarv, hastverk och felaktigt handhavande. Det är onödigt att misslyckas och slöseri med tid att behöva rätta till i efterhand. Den lamineringsepoxi som används vid båtbygge är lättanvänd och pålitlig och har ingenting gemensamt med de små förpackningar illaluktande och besvärlig ”snabbepoxi” man hittar i färgaffärer och bensinmackar. Lamineringsepoxin är nästan luktfri och härdar långsamt och kontrollerat och ger gott om tid att få rätt på alla arbetsmoment.

För övrigt så är jag imponerad av hur lätt du har gjort det att bygga en båt, än så länge så har bygget seglat på oförskämt bra och små misstag är lätta att justera/trolla bort. Tack för en välskriven handbok och en fantastisk hemsida!

Jack

Snabbt

Stripbygge är inte det snabbaste sättet att bygga en kajak (den äran tillkommer stitch-and-glue plywoodkajaker eller skin-on-frame) men det är det snabbaste sättet att bygga en kajak om man har krav på en mer utvecklad skrovform än plana ytor. Inga andra metoder kan konkurrera.

De flesta bygger sin första kajak på 100-150 timmar (för återfallsbyggare sjunker tiden drastiskt redan vid andra bygget). Med helger och några kvällstimmar i veckan handlar det om två till tre månaders jobb (se Rune Nygaards byggdagbok). Ännu snabbare går det om man har byggt några kajaker tidigare och väljer en okomplicerad modell: min bygglog från prototypen till Black Pearl 2003

Billigt

En mycket trevlig fördel med stripbygge är att hela kajaken kan byggas med enkla och billiga handverktyg - kanske inte mer än vad som redan finns i verktygslådan. Ribborna sågas enklast med en handcirkelsåg som kan hyras tillfälligt om man inte har eller vill köpa. Gillar man inte att såga ribbor finns granribbor i kajakdimension att köpa färdiga (fast då blir det förstås lite dyrare).

Epoxi, glasfiber och fernissa kostar en slant medan trävirket är en liten del av slutsumman. Totalt kan man räkna med ca 8.000-10.000:- för ritningssats, epoxi, glasfiberväv, fernissa och trävirke. Till detta kommer diverse förbrukningsmaterial som sandpapper, lösningsmedel, penslar, gummihandskar etc som är svårt att uppskatta. (Priskalkylen baseras på byggbeskrivningen, att man sågar virket och bygger luckor, skädda etc själv. Andra byggmetoder, dyrare inköpskanaler eller färdigköpta profilfrästa ribbor kan lägga till flera tusenlappar, liksom tillbehör som köpta luckor, roder, skäddsystem etc.) Uppdatering hösten 2023: med tanke på ekonomisk recession, kronans låga värde, galopperande inflation, krig här och där i världen med mera, får alla prisindikationer tas med en nypa salt. Det kan bli billigare när företag behöver kompensera utebliven försäljning, eller dyrare efter som en del varor importeras...

Byggbeskrivning, tips mm

Här hittar du en fullständig byggbeskrivning - samma som medföljer alla ritningar.

För att få en bra uppfattning om en kajakbygge rekommenderar jag ett besök på byggsajter: Jonah Senftens, Björn WelinsBjørn HauglinsTomi Biloglavs och Rune J Meijer – flera av dem med massor av bilder som täcker in i stort sett allt som ett kajakbygge kan komma att handla om. 

Du kan också följa ett av mina byggen (lite mer experimentellt) via nyhetsnotiser med början här.

Här hittar du inskickade tips och idéer som kan inspirera, underlätta bygget eller förbättra den färdiga kanoten.

Tio kapitel om bygge och att bygga

  1. 1. Om att hantera ett byggprojekt

    Ett kanotbygge kan hanteras på olika sätt – snabbt och intensivt eller över lång tid, ensamt eller tillsammans med andra. Här är lite funderingar om för- och nackdelar, och råd för att undvika de vanligaste misstagen.

  2. 2. Hitta en rimlig avvägning mellan tid och resultat

    Bygga för att man vill ha kajak? Eller för att det är kul att jobba i trä? Är målet en robust kajak som verkligen tål att användas, eller är kajaken ett sätt att visa upp sina färdigheter i snickeri.

  3. 3. Ritningar, materialsatser och färdiga kanoter

    Om ritningar, materialsatser och färdigbyggda kanoter

  4. 4. Om att läsa och förstå ritningar

    Även om jag så långt möjligt förenklar mina ritningar, kanske inte allt är självklart för den som bygger för första gången och inte är van att läsa ritningar. Den här genomgången bör förklara det mesta.

  5. 5. Ändringar i dimensioner och utrustning

    En av de största fördelarna med att bygga själv är att kunna skräddarsy kanoten till utseende och funktioner efter egna mått och önskemål. Men vad får det för konsekvenser?

  6. 6. Om att undvika för hög vikt

    En av de största fördelarna med trä/epoxy-konstruktioner är låg vikt - men inte alla träkajaker är lättviktare. Här är lite goda råd.

  7. 7. Tips från byggare

    Det kommer många bra tips och idéer från byggare runt om i världen. Här finns några av de bästa…

  8. 8. Om trä, epoxy, glasfiber mm

    Fakta om trä och träslag, epoxy, polyester, glas-, kol-, och aramidfiber, limmer, fernissor, lacker, oljor mm och deras lämplighet för kanotbygge.

  9. 9. Fullständig byggbeskrivning för stripkanoter

    En fullständig byggbeskrivning - i grunden samma som medföljer ritningssatserna (till dessa finns dock ett antal specialsidor med modellspecifika konstruktionsbeskrivningar).

  10. 10. Gratismaterial att ladda ner

    Paddelritningar, tidningsartiklar, dekaler och träfakta