Långfärdsteknik
Senast uppdaterad den 14 mars 2017
Långfärd i kajak – om utrustning, packning, planering, naturhänsyn, läger, paddling i grupp, säkerhet och paddling under den kalla årstiden. (Finns även som ett A5-häfte.)
-
Kajaker är ganska rymliga och oftast har man nog med sig mer än vad som behövs. Men än mer förargligt är om något viktigt saknas. Här är lite funderingar kring utrustning.
-
Att packa en kajak är inte svårt, men lite finns att tänka på så att inte olämplig viktfördelning försämrar kajaken egenskaper i sjögång och så att grejorna ligger i "rätt" ordning för att hittas när de behövs. Här är några grundläggande råd...
-
För långturer i grupp brukar gälla att ju bättre du planerar desto trevligare blir turen. Paradoxalt nog blir det mycket lättare att ta dagen som den kommer och följa spontana infall om man har en grundplan att utgå från.
-
Kanotister är ännu så länge väl sedda i de flesta sammanhang. Det är alla paddlares ansvar att se till det förblir så. Respektera de regler, både skrivna och oskrivna, som finns för skyddsområden av olika slag.
-
Allt är inte paddling. Större delen av dygnet tillbringar i lägret. Här är lite råd och tips om lägerliv och utrustning.
-
Att paddla i grupp kan öka både säkerheten och utbytet av en tur – men det sker inte automatiskt.
-
Säkerhet har en aktiv och en passiv komponent. Den aktiva säkerheten är den förebyggande, de åtgärder som vidtas i förväg för att se till att olyckor inte inträffar. För när en olycka inträffat kan ingenting ändras. Nöd- och livräddningsutrustningen däremot är passiv. Den kan rädda livet på dig, men den förebygger inga olyckor.
-
Det finns mycket som talar för att inte hänga undan kajaken när temperaturen sjunker – men det gäller att ha koll på säkerheten.