Om att välja kajak
Senast uppdaterad den 19 februari 2023, 71 kommentarer
Det viktigaste när du skall välja en kajak att bygga (eller att köpa) är att hur och var du kommer att använda den, och vilka ambitioner du har med ditt paddlande. Ser du fram emot att glida fram på lugna insjöar vackra sommardagar eller vill du känna dig säker och nöjd i grov havssjö? Motionsturer hemmavid eller expeditioner ut i det okända? Försiktig general eller vild galenpanna? Fundera igenom vad du vill innan du börjar titta på kajaker. Det är inte alltid lätt att hålla huvudet kallt med spännande och vackra kajaker framför ögonen.
Bekväm genväg för de lata: Frej är min mest mångsidig kajak, användbar i nästan alla sammanhang och som passar både nybörjare och vana paddlare.
Är du lite mer engagerad (vilket jag hoppas – hellre karta och kompass än en reseledare) är det här kanske en användbar start...
Prioritetslista att fundera över:
-
Din nuvarande paddelskicklighet?
Är du nybörjare, ganska van, skicklig paddlare eller expert. Är du bra på snabb slätvattenpaddling eller i sjögång och surf, känner du dig hemma i forsar eller paddlar du helst när solen skiner och det är vindstilla.
-
Var tror du att du står om två år?
Spännande kajaker är ofta lite mer krävande. De kan behöva en paddlare med vilja att utvecklas som paddlare. Är du inte säker på att ambitionen räcker så långt, satsa på en något mera användarvänlig kajak – en som inte kräver bombsäker roll och blixtsnabba reflexer för att komma till sin rätt. Duktig blir du om du har roligt när du paddlar. Växer du ifrån din första kajak kan du alltid bygga en till. Lägger du ribban för högt kanske din nya kajak kommer att samla damm i garaget medan du provar dig fram bland andra fritidsaktiviteter.
De flesta kan lära sig kajakakrobatik i brytande sjö, men fundera över om du vill. Tanken är att anpassa kajaken till din ambition – inte tvärtom. Men är du "hungrig"? Välj en krävande kajak och ta det som en utmaning att behärska den.
-
Var kommer du att paddla?
Hav och kust, skärgård, sjö och å, älv och fors, lugna sommarvatten eller vinterhav. Gränserna är ibland lite flytande. Du kan paddla miltals till havs utan att uppleva annat än lugna dyningar. På sjöar kan det ibland bli krabb, besvärlig sjö. Söker du spänning i att paddla nära gränsen eller föredrar du att undvika väderförhållanden du inte känner dig helt trygg i. Kajaken skall kännas trygg i de värsta förhållanden du räknar med att hamna i. Men ingen kajak kan ersätta gott omdöme. Är du nybörjare är det bra att välja kajak med viss mångsidighet – för vem vet, du kanske flyttar fram gränserna snabbare än du tror.
-
Vad väger du och den packning du planerar att ha med?
Lastkapaciteten talar om hur mycket vikt kajaken är ritad för att bära. En överlastad kajak rör sig tyngre och lite blötare i sjön och tar mer vatten på däck, med för lite last flyter den högt och blir ett svårhanterat vindfång. Fundera igenom vad du tror om packning. Blir det mest motionspaddling och dagsturer eller räknar du med att långpaddla med full campingutrustning? De flesta kajaker går att förkorta eller förlänga lite grann efter anvisningar på ritningen. Men generellt är det bättre för både paddelglädjen och säkerheten att ligga i underkant än att ha för stor kajak.
-
Hur viktiga är följande egenskaper?
Fundera och rangordna.
-
Utseende
Ibland finns en konflikt mellan utseende och funktion. Då gäller det att ha funderat på prioriteringen. En kajak som ser ut som kajaker gör mest vållar sällan problem. En kajak som sticker ut får du vara beredd att förklara eller försvara. Talar kajaken till ditt estetiska sinne är det snarast ett nöje.
-
Hanterbarhet
Handlar om både manövrering, vikt, volym, och stabilitet. En kajak kan vara lättsvängd med skädda för att justera kursstabiliteten eller kursstabil med roder för att kunna svänga? Ett roder kan göra en ohanterlig kajak fullt användbar, men välj då hellre en annan kajak. Onödig vikt och volym gör kajaken svårhanterad i vind och vågor. Stor stabilitet känns tryggt i början vid bryggan men kan ställa till det i vågor.
-
Sjövärdighet
Sjövärdighet innefattar både pålitlig hanterbarhet i besvärliga förhållanden, snabbhet för att kunna göra fart mot hård vind, stabilitet som fungerar i olika förhållanden. En sjövärdig kajak är välbalanserad och rör sig kontrollerat och förutsägbart även i besvärliga förhållanden. Den är oftast tämligen ”kajaklik” utan extrema designnycker och man sitter bra i den med bra kontakt med skrovet.
-
Marschfart
Skilj på marschfart och toppfart. Marknadsförare gör inte alltid det. Marschfart är den fart du kan hålla med liten ansträngning under många timmar. Toppfart är resultatet när en vältränad paddlare drar på för fullt under ett par hundra meter. Marschfarten är beroende av tillgänglig muskelkraft. En lång kajak kan ha hög marschfart med en kraftfull paddlare. Men längden ger också mer våt yta, mer friktion och kajaken kan därför upplevas som trög av en svagare paddlare. Skillnaden mellan en snabb och en långsam kajak är mycket liten i faktiska tal - bara någon minut per km – men absolut inte oviktig. I en grupp som innehåller både snabba och långsamma kajaker finns potential för missnöje – de snabba kajakerna kan vara en kilometer före på bara en halvtimmes paddling. Paddlar du mest ensam är inte fartsiffran så intressant, men en snabb kajak kan också ge märkbart större aktionsradie – och kan kanske rädda dig om du hamnar i hård frånlandsvind..
-
Stabilitet
Stabilitet är en högst individuell kvalitet. En kajak du finner obehagligt rank kan av en tränad elitpaddlare betraktas som en pråm. Normalt lär man sig ganska snabbt hantera även ganska ranka kajaker, men det innebär inte nödvändigtvis att man bör. En stabil kajak välter inte lätt men kan bli väldigt bångstyrig i riktigt grov sjögång. Den är ofta svårare att rolla men lättare att klättra upp i från vattnet vid en kapsejsning. En rank kajak känns otrygg för nybörjaren men rör sig mjukt och lättparerat i grov sjögång. Den är normalt lättrollad men svårare att klättra upp i. Mellan ytterligheterna finns ett individuellt ”lagom” som innebär tillräcklig initialstablilitet för att risken att kapsejsa skall vara nästan obefintlig i vanlig paddling (surf i grov sjögång, rockhopping mm är inte vanlig paddling), men tillräckligt lättrollad för att vem som helst med lite ambition och träning skall kunna ha en säker roll om det behövs.
-
Vikt
Kajakerna bär man normalt inte längre sträckor men man lyfter ofta upp dem på biltaket eller i ett förråd. På vattnet är det lättare att accelerera en lätt kajak (för att fånga en surf t ex). Däremot betyder inte vikten så mycket när man väl fått upp farten. En lätt kajak är lättare att kontrollera i grov sjö, den svänger lättare och känns i största allmännhet mer hanterlig.
-
Bekvämlighet
Här kan du skriva in maxpoäng direkt. Bekvämlighet är inte förhandlingsbart. Sitter du inte bra kommer du aldrig att trivas med kajaken oavsett hur många poäng den får för övrigt. Säkerhet och trivsel hänger ihop med humöret – humöret hänger ihop med hur sittmusklerna mår efter ett par timmars paddling. Det finns ingen anledning att hålla tillgodo med obekväma sittbrunnar och sitsar. När du bygger en kajak har du alla möjligheter att få ergonomin perfekt för dina behov – om inte direkt så efterhand. Tänk på att komfort inte är detsamma som gott om plats. En trång kajak (smal och med lågt däck) kan vara både trevligare och tryggare än en med stor rymlig sittbrunn, under förutsättning att man upplever sittställningen som bekväm. Komfort handlar snarare om att ha kontroll på kajaken samtidigt som man sitter bekvämt och avspänt – vilket till mångas förvåning är lättare att åstadkomma med ett lågt däck och litet sittbrunnshål.
Nu kan det vara dags att börja titta på kajaker och nu är det listan som styr. Nu blir reklamsnack och tester ovidkommande, liksom kompisars och experters tyckande. Vad övriga i klubben eller i gänget paddlar är intressant bara för dem. Dina prioriteringar är vad som gäller.
Kompromissa inte med egenskaper du fäster stor vikt vid – det kommer du alltid att ångra. Däremot kan du offra någon lågt värderad egenskaper om det finns vinster på viktigare ställen att göra.
Det finns kajaker som är mångsidiga och det finns högt specialiserade konstruktioner – men det finns ingen kajak som är bäst på allt.
Andra kajaktyper
Det finns en del andra typer av kajaker som jag inte kan så mycket om, och därför inte tar upp här: faltkajaker, sit-on-tops, forskajaker av olika slag mm.
Frågor inför kajakköp?
Det kommer en hel del mail och kommentarer med önskemål om råd inför kajakköp. Titta till exempel på Utsidans forum för den sortens funderingar – där finns många som gärna ger mer eller mindre initierade råd. Jag kan och vill av flera skäl inte agera allmän rådgivare, för att:
- jag håller inte sådan koll på marknadens alla kajaker att jag kan ge relevanta råd,
- det är köparens engagemang i sitt kajakval som bör vara grunden för ett köp – inte mitt,
- jag har varken råd eller tid att ägna arbetstid åt oavlönad personlig rådgivning. Den tiden behövs till att ge råd åt dem som bygger eller tänker bygga kajak efter mina ritningar,
- på den här och följande sidor, och på många andra ställen på sajten, finns mycket fakta, information, tips och råd för att välja kajaker, paddlar mm.
Läs kajaktester, prova kajaker i butiker eller på kajakträffar och -symposier, gå på kajakprovardagar etc.
Funderar du däremot på att bygga någon av mina kajaker och känner dig villrådig, är du naturligtvis välkommen att maila – eller om du nöjer dig med ett snabbt och enkelt råd: Med en Frej kan det knappast bli fel.