Visa varukorgen
Design & Illustration

Ritningar, materialsatser och färdiga kanoter

ritningssats | materialsats | färdigbyggd kanot

Här hittar du information om vad ritningssatser respektive materialsatser innehålla. För att veta mer om de olika modellerna, gå till respektive sida för kajaker, kanadensare och småbåtar, där du också kan beställa ritningssatser.

Ritningssatser

Ritningssatserna består av linje- och konstruktionritning i skala 1:10, spantmallar i full skala (utslagstabell för segelbåtarna) med detaljritningar och idéskisser för extrautrustning, en 36-sidig byggbeskrivning i A4-format, följebrev med råd om material adresser till leverantörer och en faktura eller kvitto. Priset för en ritningssats innefattar rätten att bygga en kanot. Ritningarna får inte säljas vidare eller lånas ut (lagen om upphovsrätt).

Så här kan en ritningssats för en kajak se ut.

Ritningssats med byggbeskrivning

Till segelbåtarna finns ingen byggbeskrivning (men Doris har en kortfattad byggmanual på ena ritningsbladet). Behöver du mer information än vad ritningen ger, finns ett antal bra båtbyggböcker som innehåller all tänkbar information (se litteraturlistan).

Bygga mer än en...

Skall mer än en kanot byggas från samma ritning, enskilt eller i studiecirkel eller liknande, utgår 600:- i royaltykostnad per kanot utöver den första.

För kommersiellt byggande, kontakta mig för avtal.

Materialsatserna

Materialsatserna innehåller antingen utsågade paneler i plywood för de kajaker som är konverterade för S&G (stitch-and-glue), eller profilfrästa lister i utvald gran i fallande längder – därutöver epoxy och glasfiberväv. Annat kan ingå efter överenskommelse och beroende på modell: innerstävar, sittbrunnssarg i trä eller kolfiber, material till skott, luckor, skädda eller roder, eller till kanadensare: relingslister, material för säten och slitköl i ask, utsågade och profilfrästa däck. Leveranstid ca 14 dagar.

Materialsatserna levereras av:

Båtbyggeriet Tunarps Kvarn, Björn Tafvelin, 565 94 Sandhem, tel +46 731 83 43 77, Mail: bjorn@batbyggeriet.eu Webbsajt: www.batbyggeriet.eu (Profilfrästa lister, epoxy, glasfiber, lim mm).

eller:

Petrus Kajak, Petrus Johansson, Morgonstigen 32, 573 73 Sunhultsbrunn, tel: 070 - 227 11 71, mail: petruskajak@telia.com , webbsajt: www.petruskajak.se (Epoxi, glasfiber, sågad list, prefabricerade detaljer, färdiga kajaker, uthyrning av bygglokal, plywoodbyggsatser, byggkurser etc). Några av mina kajaker (Frej, Black pearl, Panthera, Nanoq/Alleq) kan byggas på Petrus 8-dagars byggkurser med CNC-frästa plywoodpaneler– ett mycket enkelt, snabbt och tryggt sätt att få en lätt träkajak) 

Väljer du att såga ribbor själv kan epoxy, glas- och kolfiberväv, uretanlack, skumskivor mm beställas eller hämtas från:
BeHåPe Plast- och glasfiberprodukter,Bodalsvägen 6, 681 43 Kristinehamn, tel: 0550-10045, email: info@fargin.se Hemsida: www.bhp-glasfiberprodukter.se (Epoxi , glasfiber, fernissa, styrofoam mm).

OBS! Ritning ingår inte i materialsatserna utan köps separat.

Här är ett exempel på en byggsats

Kanotbyggsats

Färdig båt

Färdig båt är professionellt byggd och ytbehandlad av en erfaren båtbyggare (Petrus Johansson eller Björn Tafvelin, se ovan) med material enligt materialsatsen. Kontakta Petruskajak eller Björn Tafvelin för pris och leveranstid.

Kommentarer

hej,

vad kostar ritningssatsen?

mattias

Mellan 700 och 900:- för de flesta - titta på den kajak eller kanadensare du är intresserad av...

Hej!

Jag har letat lite efter en allroundkajak dock främst med motions-, långfärds- och lekegenskaper. Njord verkade var ett bra val.

Men jag har ingen större vana av varken kajaker eller byggande.

Är Njord ett klokt val även om man är rätt grön än så länge?

Vad kostar en färdig Njord?

mvh.//Nisse!

Njord är en mycket passande kajak för de ändamål du beskriver, men den kräver en del tålamod och ambition för en ovan paddlare. Den är låg i däcket och kräver att man vänjer sig vid en sittställning som inte känns omedelbart bekväm för västerlänningar med fåtölj- och skrivbordsstolsvana, och den kommer att kännas rank till en början innan balansmotoriken är upptränad. Men just dessa båda egenskaper – det låga däcket och den låga initialstabiliteten – blir uppskattade när ambitionen gett utdelning i form av vana och kompetens. Jag rekommenderar rätt ofta Njord även till rena nybörjare, när jag anar ambition och lust att lära.

Att bygga är inga problem. Skillnaden i "byggsvårighet" mellan de olika kajakerna är inte värt att fundera över – man bygger den kajak man vill ha.

En professionellt färdigbyggd Njord kostar ca 33000-36000:- beroende på utrustning val av trä, eventuell dekor, finish etc.

Björn

Svaren låter minst sagt tillfredsställnade, bortsett från det sista! =) Haha!

Men jag har ytterligare en fråga. Kan man bygga en kajak på ett tillfredsställande vis med annat material än trä? T.ex. en glasfiberkajak?

För- och nackdelar?

Mvh. //Nisse!

P.S. Tack för det snabba svaret! D.S.

Jag antar att du inte läst min summering av olika byggmetoder i förra numret av Paddling.

I korthet: nej. Glasfiberkajak förutsätter att du bygger en hanform (vanligtvis i trästrip), gjuter en honform av denna och slutligen plastar en kajak i honformen. Du bygger alltså tre kajaker för att få en, och den du får är den näst tyngsta.

Priset är egentligen inte högt. Många importerade glasfiberkajaker kostar numera över 25000:- och med trästrip får du en lättare, styvare, skräddarsydd, professionellt hantverksbyggd kajak för knappt 35000:-!

Att det sedan går att köpa 10 kg tyngre massproducerade termoplastkajaker under 10000:- är en helt annan sak. Sådana har sin egen nisch på marknaden och fungerar utmärkt för sitt ändamål - men det är en helt annan sak.

Jag är mycket sugen på att bygga en Njord och står och väger mellan att köpa materialet själv kontra köpa en materialsats. Några frågor kring detta:

- Blir det mycket billigare att gå till brädgården/färghandlaren och köpa motsvarande virke och epoxy?

- Vad kostar skedda tillsatsen till Njord och hur mycket tycker du den behövs. Jag brukar normalt inte paddla med varken Roder eller skedda, men det beror ju lite på hur kursstabil och vindkänslig kajaken är.

- Går det att bygga utan skedda för att sedan komplettera eller är det dumt/svårt

Tacksam för svar

/erik

Trävirket kostar ett par hundralappar om du sågar själv och ca tvåtusen om du köper färdigsågade och profilfrästa ribbor. Epoxy och glasfiber köper du från samma leverantör som det som ingår i materialsatsen, så där blir ingen skillnad. Färghandeln är inte ens lönt att fråga - sannolikt har de inget, och skulle de ha någonting så är risken stor att det är fel sort och kostar dubbelt så mycket.

Fördelen med färdig ribb är att kvaliteten på ribborna är väldigt hög. Det är svårt att hitta virke ute i handlen som ens är i närheten. Profilfräst eller inte är annars mest en smaksak.

Jag har inte ett aktuellt pris på en skeddasats (kolla med Petruskajak

Jag tycker att Njord skall ha en justerbar skedda. Anledningen är att Njord fått en rätt krökt köllinje för att bli lättmanövrerad trots sin längd, och då blir det lite problem med upplovning på "raksträckor" med kraftig vind i sidan. Annars föredrar jag att vara utan alla sådana extrafinesser, men just Njord men sin komplexa kravspecifikation är ett undantag.

Det går bra att eftermontera en skedda – enklast med den modell som finns i byggmanualen: genomgående skeddabox och linor på däck. Den är enkel, pålitlig, lättservad etc. Vill man ha dold manövrering med linor i plastslangar är det bäst att förbereda detta redan vid bygget.

I byggbeskrivningen, s 7, kan man läsa att man skall använda andningsskydd när man arbetar med epoxyn. Jag skulle vilja veta vad för slags andningsskydd som avses?

Är det en mask man skall ha, med filter, eller räcker det med ett vanligt vitt munskydd som skyddar mot vanligt trädamm?

Daniel Nilsson

Rekommendationerna är lite motstridiga, men min uppfattning är att ren epoxy utan lösningsmedel har så låg avdunstning att det bara handlar om att utestänga slippartiklar med halvhärdad epoxy - partikelfilter alltså. De strängare rekommendationer som ibland hävdas handlar främst om industriella epoxyprodukter: flytspackel, gjutmassor, speciallimmer och -färger etc, där kombinationen med aggressiva lösningsmedel och andra kemikalier innebär en förhöjd risk.

Jag tror också att det räcker att använda andningsfilter under just slipjobben. För övrig epoxyhantering är det epoxy på huden som skall undvikas - kemikaliehandskar och långärmat alltså.

de senaste kajakerna fick spant av elrör som var lätt att böja,( men deformeras vid brand ombord)

relingslister i gran på vilka duken sköts med rostfri häftklammer, annars är det mycket syarbete och värkande fingrar

hur länge man vill hålla på och forma är väl personligt, för somliga är det så roligt att det aldrig verkar bli färdigt, det som tar tid är väl när den råa linoljan ska torka=oxidera, men det kan påskyndas med ett bra regnväder

vad gäller skrovform så ändrar man ju lätt på den genom att flytta ribborna

det gäller också kanadensare, tyckte att mitt förstabygge var för rank och smal, det var bara att flytta tvärträna ett par decimeter mot stävarna och hugga om stävtrianglarna, på tre kvart hade jag en stadigare kanot 2 dm bredare

gäller naturmaterial som också bara försvinner,,, undviker annars hårda giftigheter

Hej jag är 14 år och skulle vilja ha en kajak. Jag vet inte om jag ska bygga eller köpa kajaken. Jag ska använda den för fritid/hobby och möjligtvis motion någon gång.

Jag har aldrig paddlat förut så jag är en nybörjare. Nu kommer mina frågor.

*Ska jag bygga eller köpa kajaken?

*Vilken isåfall?

*Hur mycket kommer den ungefär att kosta? (helst inte för mycket)

Jag kommer nog att använda den mest till havs.

Och jag behöver några tips och råd så jag uppskattar verkligen om du kan ge mig de allra viktigaste/bästa som behövs.

Tack i förhand för hjälpen

MVH Genc

Dina frågor är nästan omöjliga att svara på. Bygga är det billigare och mer tillfredsställande för den som trivs med hantverk men tar tid - köpa är dyrare men du får kajak direkt - vilket låter bäst?

Vilken kajak? Det beror på vad du vill ha din kajak till - dagturer, fiske, långturer, solskenspaddling, vågor och surf, motion, havstävlingar...?

Kostnad? Bygga kostar ca 4000-5000:-. Köpa kostar från 8000:- och uppåt. En köpt kajak med vikt-prestanda som en träkajak kostar 25000:- och uppåt.

Du måste börja med att definiera vad du vill ha kajaken till. Därefter får du gärna maila mig för mer specifika råd. Prata gärna med kajakförsäljare och prova färdiga kajaker när du har möjlighet - ju mer du vet desto lättare blir det att välja och ju bättre träffsäkerhet har du när du gör ditt val...

läs på "välja kajak": http://www.thomassondesign.com/valja/valja-kajak

Jag är just i färd med att besluta vilken/vilka kajaker som jag och min sambo skall bygga under vintern. Nu har jag varit kluven mellan att bygga allt från scratch eller köpa materialsats. Lutade väl åt materialsats till de första för att sedan till kommande (för det skall bli fler) ta mig tid att göra hela arbetet själv.

Ser dock att det inte finns leverantör för den just nu och heller ingen tid för när det kan finnas någon. Undrar bara om det finns en trolig materialleverantör under hösten/vintern eller till tidig vår? Det blir mycket besvärligt att såga själv i den lokal jag har att tillgå just nu.

Det finns materialeverantörer redan nu:

Björn Tafvelin med Båtbyggeri Tunarps Kvarn ( http://www.batbyggeriet.eu/ ) kan leverera profilfräst ribb, epoxy, väv, lim, mm, och

Petrus Johansson med Petrus Kajak i Tranås ( http://www.petruskajak.se/ ) kan leverera sågad ribb, epoxy, väv, prefabricerade detaljer som sitsar, skädor/skäddboxar, sargar mm och även färdigbyggda kajaker, kanadensare och båtar.

I USA verkar det mesta byggas i cederträ. En kommentar jag såg i ett forum var att de avrådde från gran (spruce) pga att den riskerade att utsöndra kåda och därmed orsaka delaminering.

Bedömer du att den risken finns? Eller är amerikansk gran "fetare" än svensk?

Mvh

Bengt O

Har tyvärr missat den här frågan, men här ett senkommet svar.

Gran fungerar generellt lika bra som ceder när det gäller epoxy och ytbehandling. Men det finns många olika gransorter. Den som finns i handeln här är Picea Abies (Norway Spruce eller Norwegian Fir), och som är helt problemfri för kajakbygge. Det de amerikanska källorna avser är att det kan finnas kådfickor, dvs små fickor mellan årsringarna som är fyllda med kåda. Stöter man på en sådan bör man kapa ribban där, för annars kan kådan värmas upp i solen, bli flytande och orsaka en blåsa (lokal delaminering).

Men ceder (Western Red Ceder, inte någon av alla de andra sorterna: Northern, Port Orford etc – och absolut inte Lebanon Ceder eller Turkish Ceder, som inte ens är cederträ) har andra fördelar: aningen lättare än gran, långa kvistfria längder och brunröd ton som tilltalar många. Nackdelar finns förstår också: den är mera skör och har sämre slagtålighet än gran och innehåller mycket eteriska oljor, som ger allergiliknande andningsbesvär och alltså kräver skyddsmask vid bearbetning.

Funderat kring detta några veckor då intresset eller rättare sagt nyfikenheten för paddning och Kajak växt sig starkare sedan några år. Jag har för avsikt att försäka bygga den själv men hittar inget virke så antingen gör man allting från början med ett fåtal fler verktyg eller så fuskar man och köper färdigt... jag tror absolut på att bygga den själv och nu när garaget står tomt är men sugen att syssla med detta i sommar och vara färdig till hösten för utfärd...

den som lever får se ;)

Det finns i huvudsak två varianter: antingen köper du standardvirke och med hjälp av en handcirkelsåg förvandlar dem till lämpliga kajakribbor, eller så köper du färdigprofilerade kajakribbor från Petruskajak eller Tunarps Kvarn (adresser finns här).

Om du hittat byggbeskrivningen får du koll på vad som behövs i form av verktyg och material mm.

Går det att bygga utan epoxi? Har tidigare byggt 2 kajaker med epoxi men känner att det är för giftigt för mig efter de erfarenheterna och oerhört dammigt var det också. /Lennart

Två svar (eller tre):

Ja det går, men alternativet är ännu värre – poly- och vinylester innehåller lösningsmedel som kräver skyddsutrustning, har sämre vidhäftning mot trä än epoxy och är lika dammigt vid slipning.

Ja, det går, men inte med samma slutresultat. Du är då hänvisad till skin- on-frame, som kan byggas med helt komposterbara material – träribb, surrad med rep och snören i naturmaterial, bomulls-eller linneväv och linolja/linoljefärg (fast de flesta numera använder tandtråd för surrningar, syntetväv och syntetlack).

Och så finns naturligtvis gammal klassisk kanotteknik – kravellbordläggning på basade spant, klädd med bomullsväv och ytbehandlad med linolja.

Hej

En fråga om S&G bygge, har kollat lite på olika länkar och där verkar det som att man inte lägger glasfiber och epoxy på insidan av kajaken. Behöver man inte göra det?

MvH Pierre

Med S&G kan du välja plywood av hög kvalitet, gammeldags traditionell ytbehandling och bara glasfibra fogarna (in- och utsida) – eller lägga glasfiber/epoxy över hela ytorna för bättre hållbarhet och livslängd, och mindre underhåll.

Men det är alltid en stor fördel att ha ett symmetriskt laminat (antingen både in- och utsida, eller varken eller) – annars finns stor risk att panelerna slår sig vid fukt och temperaturändringar.

En fråga om sport 325. Vad jag kan se av ritningarna så saknar Sport 325 kölribba. Stämmer det? Blir lite osäker eftersom byggbeskrivningarna diskuterar både kajaker och kanadensare om vart annat. Där någon har kölribba annan har det inte.

Hälsningar

Christer Engström

Alla kajaker och kandensare har en kölribba – men den kölribba som avses är den mittersta ribban i skrovbotten och den ligger kant-i-kant med angränsande ribbor.

På en kanadensare kan du sedan, om du vill eller tycker det behövs, limma en eller ett par slitlister utanpå skrovet – dels för att skydda skrovet när kanoten dras upp på land eller kommer i kontakt med stenar på botten och dels för att öka kursstabiliteten på bekostnad av manöverbarhet.

Hittar bara info om materialsatser för kajak - inte kanot?

Titta igen – det finns i avsnittet om materialsatser! Men vill du ha mer detaljerad specifikation får du ta kontakt med leverantörerna.

Hej

Tack för en utmärkt sajt. Mycket informativ.

För ca 18 år sedan byggde jag ett flygplan i glasfiber/epoxy. Ca 3000 timmar därav många timmar med epoxyarbete. Så pass många timmar att jag utvecklade allergi som blev besvärande.

Mindre arbeten går bra. Har då fläkt och helmask.

Hur står del (mycket grovt) är lamineringsarbetet av den totala byggtiden skulle du tro?

Tack på förhand

Mvh

Stephan

Det beror på. Men min quick-qnd-dirty-metod bygger du skrovet "torrt", d v s utan limning. När skrovet är klart stryker du epoxy över hela ytan och låter epoxyn tränga in och limma hela skrovet – alltså ett moment epoxy istället för småslattar 65-75 gånger för att limma ribborna en efter en. Alternativt kan du limma hela skrovet och däcket med snickarlim och spara epoxyarbetet till lamineringen. Men där finns inga genvägar. Väven måste på på både in- och utsida och arbetas manuellt tills den är helt utvätt.

Modern epoxy bygger på nya sorters härdare som inte är allergiframkallande på alls samma sätt som tidigare. Det är mycket ovanligt att någon får allergiproblem numera.

Det har dessutom börjat dyka upp s.k. "grön" epoxy som bygger på biologiska föreningar snarare än organiska kolföreningar som de gamla varianterna. Men jag vet inte hur härdarna är formulerade, om de fortfarande innehåller de ämnen som man förr kunde bli allergisk mot – men det kan kanske löna sig att undersöka.

Hej, tack för en trevlig läsning.

Har sedan många år lekt med tanken på att bygga någon form av motorbåt med ribb-teknik. Har idag en vanlig segelbåt, en Albin Cumulus på 28ft, och ville ha en dinge. Köpte en begagnad gummibåt för ett par tusen , men tröttnade efter första turen då den saknar styrsel och är allmänt klumpig. Så en dag i höstas när jag kollade på Blocket fanns det en nybyggd liten dinge nästan helt färdigbyggd i hyperitgran och al för bara 2.400kr i Kristinehamn! Ska nu bara bygga tofter och skaffa åror. Har ett par tips och några frågor.

1. Hyperitgran växer i marker med hög halt av hyperit i berggrunden. Det ska av någon anledning vara bättre än annan gran. Känner du till något om saken.

2. Al verkar vara ypperligt i akterspegel, reling och tofter. Det blir så mörkt i färgen ihop med epoxi att det påminner om mahogny. Priset är dock mycket lågt. Jag hittade det hos Holgers Stugmaterial AB utanför Borås. De har många olika träslag i olika dimensioner i moderna lokaler. Helt suveränt.

3. Har tänkt göra mitt-toften i ribbteknik med al ytterst och ribbor av vanlig gran invändigt. För att hålla nere vikten tänker jag fästa ett stötta som går ner till durken. Toften kommer fästas bara i sidled så att den enkelt kan lyftas av och läggas tillbaka med stödbenet uppåt. Jag tänker mig sy/skaffa ett kapell antingen i vanlig kanvas eller något elastiskt material att spänna över dingen och fästa runt relingen. Tacksam för förslag.’

4. Om jag nu ska fortsätta drömma och kanske komma till skott med att själv bygga en mindre motorbåt i ribb-teknik, var ekomenderar du mig att söka? Vem vet vad de talar om?

1. Värmlandsgran från vissa områden har haft gott rykte länge, men jag vet inte om det har med mineraler att göra. Kanske det helt enkelt beror på att en del skogsägare låter träden stå längre och därför kan sälja bättre virke till lite högre priser, istället för att följa ekonomers råd om enklaste vinstmaximering.

2. Al har en aning högre hållfasthet än gran men eftersom densiteten är 35-45% högre blir styrka/vikt-förhållandet betydligt sämre. Utöver det har al lite sämre styvhet men lite bättre slagtålighet, och det har lite sämre rötbeständighet (klibbal aningen bättre än gråal – däremot fungerar båda utmärkt i vatten).

3. Jag har inga direkta förslag på hur du löser inredning och kapell – sådant blir alltid speciallösningar för en given situation.

4. Skaffa Gougeon Brothers "On Boat Construction" (finns online) – där finns allt du behöver veta om modernst träbygge.

Skriv en kommentar