Visa varukorgen
Design & Illustration

Föreläsningar, instruktion mm

Kajakträffar, kurser, instruktion mm

Foto: Philipp KlementEn stor och ökande del av min verksamhet handlar om att instruera i och föreläsa om paddlingsrelaterade ämnen: paddling, kajakbygge, kajakers egenskaper och prestanda, paddling som friskvård och inspiration etc. Beställare är kanotklubbar, Friluftsfrämjaravdelningar, företag, olika paddlings- och friluftsarrangemang runt om i Norden – då och då även privatkunder. Nedan finns lite information om hur och vad.

Språk: svenska (som brukar fungera utmärkt i Norge, Danmark och naturligtvis i de svensktalade delarna av Finland) eller engelska.

Föredrag 
Kurser och instruktion
Allmänt om villkor mm
Feedback

I kalendern Sommaren 2025 

Inbokat hittills är: 

Stockenträffen 14-17 augusti, med kurser* i roll (för nybörjare) och paddelteknik med grönlandspaddel. Det kommer också i år att finnas kurser för avancerade rollare, arrangerade av Rolltokarna i Göteborg. Anmälan via mail och betalning via swish (Swish: 123 321 63 71)

Därutöver ett antal inbokade privatundervisningar på hemmaplan (Salviken norr om Vikhög) eller hos beställande klubbar eller kamratgäng.

Kurser på Stockenträffen 2025. Info om tider etc kommer efterhand::

*Teknik med grönlandspaddel: 
En grönlandspaddel kan se enkel ut, men den är ett högeffektivt redskap för uthållig paddling och för manövrering och säkerhet Men tekniken för att locka fram godbitarna är inte alltid självklar – framför allt inte för den som vant sig vid industrins plastpaddlar.Vi tittar på effektiv långfärdsteknik, att komma längre med mindre jobb. Att hitta toppfart när det behövs. Att få maximal effektiv vid girar, sidoförflyttningar mm.
En stunds teori på land om grönlandspaddelns dimensioner, egenskaper och funktion i vattnet följt av ett par timmars praktik i vattnen runt Stocken.
Egen grönlandspaddel är såklart en fördel, men det kommer att finns några att låna.
Inga förkunskaper behövs.
Tid: ca 2 timmar.
Kostnad: 800,00
Max 12 deltagare.

Grönländsk standardroll: 
En grönländsk standardroll är den enklaste och säkraste räddningsmanövern som finns – och dessutom så kul att det blir svårt att avstå från att träna.
Vi går igenom teorin på land och övar sedan grunderna individuellt och i grupp.
Rollen är naturligtvis enklast att lära och göra med grönlandspaddel och jag kommer att fokusera på det – men går att göra även med andra paddeltyper.
Inga förkunskaper behövs.
Tid 2 timmar (+ transportsträcka till badviken)
Kostnad: 1000,00.
Max 8 deltagare.  

 Föredrag, teoretiska kurser med mera

  1. Inspirationföreläsningar, frågestunder, diskussioner:

    Lite inspirationssnack inför en ny paddelsäsong, uppstartning av en ny verksamhet eller som inspiration för ett företag eller organisation. Kan handla om glädjen med paddling, naturupplevelser, friskvård, inspiration, om att få ut det mesta av paddlingen, om att förenkla livet i fält mm, om att känna sig trygg i sin kajak med mera. Diskussion och frågestund ingår oftast. Jag skräddarsyr en föreläsning efter önskemål (1-2 timmar).

    Föreläsning på Frukostakademin i Varberg 2010
    Föreläsning om paddlingens fördelar, för Frukostakademin i Varberg. Foto: Henri Kokko

  2. Kajakers egenskaper och prestanda:

    Kort presentation (t ex inför kajakköp eller -bygge) eller en lite längre föreläsning (för den som vill veta lite mer). 1-2 timmar efter önskemål.

    Handlar framför allt om kajakers dimensioner och hur dessa hänger ihop med egenskaper och prestanda, och hur man tänker när man konstruerar en ny kajak eller vad man skall tänka på när man väljer kajak: längd, bredd, volym, lastkapacitet, PC, skrovform, utfallande stävar, uppsvängda stävar, roder/skädda, skott eller inte, sittbrunnsstorlek och -form, marschfart/toppfart, initialstabilitet/slutstyvhet, kursstabilitet/manöverbarhet, vakning i sjö, handhavande, lovgirighet/fallgirighet, trygghet/säkerhet. Eventuellt även lite om paddlars egenskaper och prestanda: forspaddlar, europaddlar, vingpaddlar, grönlandspaddlar, alaskapaddlar. Skillnader och likheter, för- och nackdelar – skillnader i teknik, användning, skaderisker etc.

    Hur mycket som hinns med beror såklart på hur mycket tid jag har till mitt förfogande, och hur frågvisa åhörarna är.

    Kajakprestanda för Friluftsfrämjarna i Stockholms norra skärgård
    Kajakprestanda/egenskaper för Friluftsfrämjarna i Ljungskile. Foto: Staffan Strive

  3. Kajakbygge:

    Presentation i största allmännhet eller en grundlig genomgång inför en byggstart (1-2 timmar efter önskemål).

    Jämförelse olika byggmetoder och -material. Presentation av stripbygge. Ambitionsnivå. Val av virke, epoxi, glasfiberväv etc. Säkerhet: epoxi, lösningsmedel, slipdamm etc. Genomgång av alla byggmoment. Faror och fällor. Funderingar under bygget: sittbrunnsstorlek och -form, skott/luckor, roder eller skädda, däckslayout, beslag, utrustning etc. Ytbehandling. Underhåll, reparationer.

  4. Kurs i avancerad navigation utan hjälpmedel. 1-2 timmar efter önskemål

    Navigationsföreläsning i Malmö 2007
    Navigationskurs under två kvällar i Malmö: Arrangör KajakEvent

    Teoretisk genomgång av praktisk navigation i kajak och andra små farkoster – sådana där det inte finns plats för kartbord, passare, transportörer, papper och penna och annat som betraktas som minimiutrustning i vanliga navigationskurser. Men det går utmärkt att sköta navigationen med händerna och de fem sinnena. Jag kommer att prata om kartor/sjökort och kompasser, om att bedöma fart, tid och avstånd, läsa tecken i naturen, titta, lyssna och lukta, bestämma positionen med pejling, att ta ut kurser, kompensera för vind och ström, hitta enslinjer, om att hitta vägen på natten eller i dimma – och att göra detta utan andra redskap än karta och kompass och utan att släppa paddeln med händerna.

  5. Meteorologi:

    Föreläsning ca 45-60 minuterberoende på upplägg, önskemål, frågor mm.

    Om väder och hur kajaken och paddlingen påverkas. Vädersystem: hög- och lågtryck, kall- och varmfronter, molntyper och vad de innebär. Vind: vindstyrka, vindtryck, sjöbris och landbris, fallvindar, byar mm. Vågor: grundbegrepp, höjd, längd, frekvens, bränning, grunt vatten, strömt vatten, interferens, diffraktion, refraktion, reflektion, svall. Åska. Dimma. Väderprognoser: tider, kanaler, prognosområden. Egna förutsägelser. Folktro och gammal väderkunskap: – mer relevant än vad de flesta anar.

  6. Sjömanskap:

    Föreläsning ca 30 minuter.

    Att samspela med övrig sjötrafik. Sjötrafikregler. Utprickning och signaler.

  7. Säkerhet:

    Föredrag ca 60 minuter

    Självkännedom – omdöme – erfarenhet. Aktiv säkerhet (förebyggande) - passiv säkerhet (räddning). En hållbar säkerhetsstrategi. Utrustning. Prylbaserad säkerhet kontra kunskapsbaserad säkerhet. Faror med kallt vatten. Annan sjötrafik.

    Kajakprestanda för Friluftsfrämjarna i Stockholms norra skärgård
    Om kajakprestanda för Friluftsfrämjarna i Stockholms norra skärgård. Foto: Urban Jonsson 

Praktisk instruktion på stranden, till havs eller i bassäng

  1. Paddelteknik med grönlandspaddel, nybörjare

    Teori och praktik (ca 2-3 timmar). Max 12 deltagare

    Genomgång av de viktigaste skillnaderna mellan vanliga paddlar och eskimåpaddlar, paddelteknik, rollar, stöd och manövrering..

    Traditionell paddelteknik är lockande för alla som uppskattar enkelhet, effektivitet, precision och grace. Paddling och kajakmanövrering bygger på rörelseekonomi. Varje rörelse är välavvägd och effektiv.

    Grönlandspaddling för Havkajakroerne vid Limfjorden
    Grönlandspaddling för Havkajakroerne vid Limfjorden. Foto: Erik Frantzen

    Paddelmotoriken är lugn och avspänd med små avmätta rörelser, fjärran från den yviga kraftpaddling som hör ihop med storbladiga, vinklade paddlar. Likaså är den avancerade manövreringen – roll, stödtag mm - lugn, mjuk och graciös.

    Den smala, symmetriska och ovinklade paddeln är ett enkelt och elegant redskap för mångsidighet, säkerhet, effektivitet, hanterbarhet och bländande prestanda i svåra förhållanden. Vindfånget är försumbart och flytkraften är användbar på sätt som användare av plast- och kolfiberpaddlar inte ens anar.

    Stockenträffen 2009
    Kajakers egenskaper och dimensioner på ön Aegna utanför Tallin (Foto: Sara Wagner)

    Grönlandspaddling innebär en annan attityd till balans och stabilitet. Våra rigida antingen-eller-begrepp – kapsejsad eller inte, våt eller torr, upp eller ner blir meningslösa. Gränserna blir flytande, komfortzonen är inte längre +/- 20° utan varvet runt.

    Stokköya 2011
    Kurs i grönlandspaddling på Stokkøya i Norge. Foto: Göran (qajaqbloggen)

  2. Paddelteknik med grönlandspaddel, avancerad

    Teori och praktik (ca 2 timmar). Max deltagare 10 rekommenderas

    Effektiv paddelteknik: snabbhet/uthållighet, låga/höga stöd, balans, kontring, akterroder, lutning, kantning, sidoförflyttning, paralellförflyttning, kurskontroll i sidvind, roll etc.

    Björn Thomasson, rolldemo på Sommen 2008
    Rolldemo på Sommen: roll med korsade händer. Foto: Peter Schedwin

    Björn Thomasson, bassängövning, Tranås
    Jinuha, Kina: rolldemo och instruktion (foto: Yuki Wang)

    Uppvisning i Sommen 2007
    Uppvisning i Sommen (foto: Barbro Nelly)

  3. Grönländsk standardroll

    Teori och praktik (ca 2 timmar) – max 6 deltagare rekommenderas

    En grönländsk standardroll är en mjuk, långsam harmonisk kroppsrörelse där kajaken vrids in under paddlaren. Ingen kraft eller timing krävs eftersom man använder tyngdkraften för att komma ner, rörelseenergin för att komma upp på andra sidan och flytkraften i axlar och huvud för att glida in över däcket.

    Inga förkunskaper krävs och många lär sig rolla under det korta kurspasset – de som inte når riktigt ända fram får med sig teknik för att träna vidare själv.

    Teknik och säkerhet hos Petrus Kajak Sommen 2006. Foto: Jon Hörnell-Wiberg
    Jinhua i Kina: kajaktest, rolldemo och instruktion i paddling med grönlandspaddel och roll. Foto: Yuki Wang

    Stocköya 2011
    Kurs i grönlandsroll på Stokkøya i Norg. Foto Erik Rødsand.

     

Allmänt om villkor mm

Bokning, arvoden mm

  • Arvodet beror på typ av arrangemang, uppdragets omfattning, uppdragsgivare (ideell förening, kommersiellt företag etc), restid mm. Kontakta mig för offert. Jag har F-skatt.
  • Resor: Sedvanlig milersättning, alternativt faktiska kostnader för tåg/flyg.
  • Logi: Faktiska kostnader - övernattar gärna hemma hos någon om det går att ordna eller i tält om uppdraget avser en kajakträff eller symposium.
  • Utrustning: Efter önskemål, alltifrån en pratstund på stranden inför en paddeltur eller instruktionspass till ett inomhusföredrag – gärna då med videoprojektor/dator.
  • Privatundervisning: önskad nivå eller omfattning (introduktionskurs, fortsättningkurs, paddelteknik, räddning, rollkurs etc) – två timmar med en eller två personer med egen kajak/utrustning: 1800:- (eventuellt kan lånekajak/paddel ingå, om någon av mina egna passar).

Meriter

  • Kunskaper i navigation (liksom i meterologi, sjömanskap och en del annat) är de rudimentära resterna av en reservofficersutbildning i flottan för många år sedan – moderniserad och utvecklad till en anpassad kajaknavigation. Förvånansvärt mycket avancerad navigation går att göra utan att släppa paddeln och utan redskap.
  • Kajaker och kanadensare har jag ritat och byggt i drygt 30 år – under de senaste åren flera kommersiella uppdrag. Ett antal större och mindre båtar dessförinnan – den största en 10 tons ketch, den minsta en knappt två meter lång jolle med kopparnitade mahognybord på ekspant.
  • Jag var aktiv som långfärdsledare och utbildnings- och säkerhetsansvarig i Malmö Kanotklubb under flera år och deltagit i arbetet med att utarbeta och utveckla metoder och pedagogik för introduktionskurser, teknik- och säkerhetsövningar i bassäng och till havs mm.
  • Under en period var jag aktiv i Sjöräddningen och körde båt i samband med sjöräddningsinsatser.
  • Jag har under ett par decennier hållit kurser i paddling, räddning, roll, navigation, sjömanskap, meteorologi för kajakföreningar och friluftsfrämjare och på kajakträffar runt om i Norden.

Demo-instruktion
Tillfälligt uppehåll i rollandet för förklaringar... (foto: Henri Kokko).
Bilden illustrerar också Maligiaq Johnsen Padilla's åsikt om den hårt åtsnörda tuiliqhuvan: "make face ugly"...

 

 

Feedback från deltagare

Kommentar"Hej Björn. Jag vill bara tacka så mycket för den fenomenalt utförliga och pedagogiska grundkursen i eskimåpaddling. Mycket lärorikt och roligt att öva på.
Mvh Leif Mellberg"

Kommentar"Och så var vi nio stycken som gick en jättebra kurs i eskimåpaddling med Björn Thomasson – han är enormt duktig pedagog. Kul att testa eskimåpaddel, en sån får det bli.
Anette"

Kommentar"Hej Björn
Tack för en suverän kurs på stockenträffen!!! Mycket föll på plats och jag hittade nya dimensioner i grönlandspaddlingen ;-)
Martin"

Kommentar"...Vi har gått på flera paddlingskurser för mer eller mindre välkända "gurus", men har sällan fått ett sånt "lyft" som efter dina kurser i grönlandspaddling och -roll. Och trevligt hade vi ;-)
Tack!
Per och Maggan"

Kommentar"Kære Björn
Din evne til at formidle viden, så det er til at forstå, er enestående. Efter du har fortalt det en gang, er budskabet forstået. Tak for det. 
Hilsen
Anne og Erik"

Kommentar"Tack för en trevlig föreläsning i Ljungskile ! Precis som du förespått en trivsamt nördig tillställning!
Ewa"

Kommentar"Tack för ditt inspirerande föredrag, verkligen kul att få lyssna på dina enorma erfarenheter. Särskilt uppskattar jag din inställning till branschen. Det var även intressant att få ta del av din fakta/kuriosa samt lite humor.
Stefan"

Kommentar"Det var for mig en uforglemmelig time, hvor jeg pludselig fornemmede hvordan et rul kan gøres. Ved første forsøg og efterfølgende efter jeg kom hjem, har jeg rullet i Njorden. Tak for en letforståelig information.
Hilsen
Erik"

Kommentar"Tack Björn för mycket bra teori genomgång. Sen var det roligt att prova teorin i praktiken. Kändes skönt att få sätta en roll i samma kajakmodell (Njord) som jag själv byggt. Lär bli en del rollande i Mälaren i sommar.
Stort tack till Petrus, Irene och Caisa
Mvh Fredrik Heyman"

Kommentar"Lördagen den 19/4 arrangerades kurs i paddling, säkerhet och räddning för kajakpaddlare av Petruskajak. Dagen började med en fika, vilket var gott då flera deltagare rest ganska långt. Björn Thomasson ledde kursen och inledde med att förhöra sig om deltagarnas förväntningar och önskemål inför dagen. Det visade sig att ungefär lika många ville fokusera på kamrat- och självräddning som de som helst ville ta del av rollandets ädla konst.

I den teoretiska delen av kursen demonstrerade Björn paddeltekniker för framdrivning, samt stödtag och kontringar som de tillämpas för både europapaddel och grönlandspaddel, samt diskuterade för- och nackdelar med de båda paddeltyperna. Vidare berättade han om och demonstrerade olika metoder att ta sig upp i en kajak för det fall man skulle gå överbord. Tillsammans med Jon visade han också på ett par metoder för kamraträddning. Björn diskuterade också de olika räddnings- eller säkerhetssystem som förekommer och kontrasterade utrustningsbaserade räddningssystem mot kompetensbaserade sådana. Själv är jag övertygad om att att det känns tryggare att förlita sig på väl inlärd teknik än på att mer eller mindre komplicerade utrustningar skall kunna sättas ihop i ett läge då man kan vara både trött, kall och rädd. Efter teorigenomgången bjöd Iréne och Caisa på en god lunch.
Eftermiddagen började med ett besök i kajakverkstaden där kajakbyggen i olika färdigstadier kunde studeras. Flera av deltagarna hade egna byggen på gång och kunde hämta tips och inspiration från vad som visades och även ställa frågor till både Björn och Petrus.

Kursen avslutades sedan i Tranås simhall med praktiska övningar. Petrus och Jon tog hand om övningarna i kamraträddning och självräddning medan Björn tog sig an dem som ville lära sig att rolla. Själv tillhörde jag den senare gruppen, fast jag lyckades inte mer än delvis i min föresats. Men på'n igen bara!
Emellertid så fick det illustra rollningssällskapet glädjande nog fyra eller fem nya medlemmar vid denna kurs, vilket av kursledningen ansågs vara ett gott utfall.
Tack till Björn, Petrus, Jon, Iréne och Caisa för en givande kurs och en mycket trevlig dag. Jag ser fram emot fortsättningen i Augusti.
Bo Hagstedt"

Kommentar"Hej Björn och tack för en minnesvärd dag. Tack också till Jon och Petrus med familj som verkligen gav oss en suverän service under dagen. Även jag kommer att ha en väldigt stor nytta av mina nyvunna kunskaper i mälarens vatten i sommar, framförallt kan min fru slappna av lite när jag är ute och paddlar.
Det var också intressant att prova några av dina andra modeller Björn, och hade jag byggt min kajak idag hade jag nog valt en annan modell än Kavat.
Tack också alla trevliga deltagare som kom med tips och glada hejarrop!
Med vänliga hälsningar
Magnus Lindqvist"


Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar