Navigation i kajak
Senast uppdaterad den 13 juni 2023, 2 kommentarer
(Materialet kan skrivas ut på en vanlig kontorsskrivare, beställas som ett A5-häfte eller, för klubbar och liknande, som en föreläsning)
Navigation handlar om att besvara tre frågor:
- När – som i "när kan jag tänkas vara framme"?
- Var – som i "var är jag någonstans"?
- Hur – som i "hur skall jag paddla för att komma dit jag vill"?
...och detta i en gungande, ibland översköljd kajak och med ett minimum av prylar, helst utan att behöva släppa paddeln.
Navigationen sköter man på tre nivåer – objektiv, subjektiv och intuitiv:
Objektiv navigation
...är den klassiska, med sjökort/karta, kompass och gradskiva/kurslinjal, papper och penna och ibland lite huvudräkning. För kajaknavigation hör detta till förberedelserna och bör till största delen vara avklarat när man sätter sig i kajaken.
Subjektiv navigation
...baseras på observationer och erfarenhet och är den viktigaste när man väl sitter i kajaken, kan ske helt utan redskap eller hjälpmedel och den som är igång undermedvetet på heltid.
-
Uppskatta vinklar
Att snabbt och enkelt kunna översätta vinklar på sjökortet eller kartan till kompasskurs och tillbaka igen är den oftast använda färdigheten. Att inte behöva hjälpmedel för detta sparar mycket tid och innebär att navigationen fungerar även i grov sjö och hård vind.
-
Bedöma fart
Att kunna bedöma fart är en nyttig del av navigationen. Förmågan kommer med tid och erfarenhet, men initialt kan lite tumregler och uträkningar vara till stor hjälp. Den går att träna upp – ta tiden på kända sträckor med olika väderförhållanden, packning mm. Beräkna hur lång tid en överfart skall ta och kolla mot klockan hur det stämmer. Räkna sekunder när du passerar ett sjömärke eller annat fast föremål (18/T=f).
-
Bedöma avstånd
Somliga är duktiga på att bedöma avstånd, andra lite sämre. Lite tumregler underlättar, men träna gärna förmågan. Gissa avståndet till öar, holmar och annat och kolla i sjökortet (bra tidsfördriv vid lägerplatsen på kvällen). Uppskatta dagens paddlade distans (kanske som en tävling under veckoturer). Uppskatta avstånd när du kör bil och kolla mot vägmätaren. Träna på 6°-regeln.
-
Bedöma tid
Förmågan att bedöma tid är en bristvara idag, när alla är omgivna av klockor. Men ibland är det bra att kunna hålla koll – till exempel i dåligt väder när klockan råkar sitta under anorakens manschett, telefonen undanstoppad och man inte gärna vill släppa paddeln, eller på kvällen när man inte vill förstöra mörkerseendet genom att tända en lampa. Börja med korta stunder – 5 eller 10 minuter – och kolla mot klockan hur nära du kommer. Öka sedan intervallen tills du kan klara en eller ett par timme med rimlig precision (med vana kan man klara en timme plus/minus 3-4 minuter). Håll reda på tiden för olika uppgifter, t ex från sovsäcken till klar i kajaken på morgonen – och kolla mot klockan. Träna också på att veta vad klockan är – gissa först och titta sedan. Ganska snabbt kan även en modern slav under klockan börja få tillbaka förmågan att känna tiden och vid behov få ledning av solen mm.
-
Förberedelser
Till subjektiv navigering hör också förberedelserna innan en paddling i besvärligt väder, där det kan förmodas vara omöjligt att studera sjökortet under gång. Memorera kusten, framför allt viktiga passagpunkter (uddar, samhällen, fyrar), farliga ställen (grynnor, farledspassager etc) och möjliga landningsplatser om paddlingen måste avbrytas eller om gruppen måste in i lä för att konferera, läsa kartan, pusta ut mm.
-
Tecken i naturen
Var också vaksam, framför allt i dåligt väder och nedsatt sikt, på de tecken som naturen bjuder på. Lyssna efter ljud – ljudet från en flack strand är helt annorlunda än mot en brant klippvägg eller ett översköljd grynna. Ljudet av en stor fartygsdiesel antyder närhet till en led, en motorgräsklippare visar att det finns en bebyggd tomt i närheten. En frän doft av guano talar om att det förmodligen finns en ö med fågelskydd i lovart, eller en sälkoloni. Färgen på vattnet ger ledtrådar om djup och bottenförhållanden. Grumligt vatten antyder en åmynning. Flytande tång kommer sannolikt från ett grundområde med kraftig bränning. Skum på ytan, virvelströmmar eller blankfläckar antyder grund eller grynnor under ytan.
Intuitiv navigation
…handlar om känsla snarare än om förnuft, och rör sekundsnabba beslut baserade på överraskande och oförutsedda förändringar. Nära kusten, bland klippor och grynnor behövs inte kartor, kompasser och beräkningar. Om man till exempel ser att vattnet snabbt rör sig utåt kan man gissa att en ovanligt stor våg är på väg in. Då är det dags att kolla vad som finns i lä, eller om surflusten blir övermäktig snabbt vända stäven mot lä och leta startposition. Om man anar snarare än ser en sten i vattnet framför stäven – en snabb kontring eller sväng med lutning. Att mellan klippor och stenar hålla reda på vågor från flera håll och göra passagen i rätt ögonblick – det finns inte tid att fundera eller planera. Eller om du i ögonvrån uppfattar att en vattenskidåkare i närheten ramlat omkull och du anar att båtföraren lägger styrbord dikt utan att kolla att det finns kajaker i vägen. En fartygsdiesel i dimman – nära! Då är det all den erfarenhet man byggt upp under paddlandet som omvandlas till omedelbar reaktion.
-
Att navigera från en kajak handlar om att klara sig med vad som får plats på ett liten välvt fördäck i ständig rörelse – från och till översköljt. Så få prylar som möjligt alltså
-
Bästa sättet är hålla koll från början. Du vet var du startade. Håller du reda på vart du paddlar vet du alltid var du är.
-
Det är nu du har nytta av att ha varit uppmärksam. Vet du vad du har och inte har passerat kan du direkt begränsa sökområdet väsentligt.
-
Att ta ut en kurs är baskunskap – men hur gör man utan att släppa paddeln?
-
Tiden är en viktig navigationsfaktor – både för att veta när man kommer fram och för att positionsbestämma...
-
Överkurs – nattnavigering, tidvatten och tät dimma