Paddelteknik - kandanensare
Senast uppdaterad den 27 maj 2023, 18 kommentarer
Med undantag för högt stöd används ungefär samma drag i kanadensaren som i kajaken. Men kanadensaren har också sina specialdrag.
För att kanadensaren skall hålla kursen används ett J-drag. Det innebär att akterpaddlaren i slutet av varje framåtdrag vrider övre handen (antingen neråt - rekommenderas, eftersom det bromsar mindre - eller uppåt) och håller kvar paddeln som ett roder någon sekund. Förpaddlaren väntar med paddeln i luften för att inte bryta rytmen.
Med ett rätt utfört J-drag kan även en ensam paddlare hålla kanoten på rätt kurs.
Indianteknik
Ett helt annat sätt att paddla är North Woods indianernas eleganta, tysta och effektiva teknik. För den krävs en lång, lätt och spänstig indianpaddel med tunt blad.
Prova så här: För paddeltag på högersidan, sitt med högerbenet böjt under sitsen och vänsterbenet stött mot kanotens högersida.
Sätt i paddeln i höjd med knät, för ner högerhanden mot relingen. Lägg kraft i taget genom att pressa vänsterarmen framåt
och vrida vänster axel framåt
och fälla överkroppen lite framåt.
Avsluta drivfasen med att vinkla paddelbladet parallellt med kanoten (vänstertummen neråt). Efter en kort paus för att justera kursen förs paddeln framåt i vattnet tillbaka till utgångsläget. Vrid tillbaka paddeln och, utan att paddelbladet helt lämnar vattnet, börja ett nytt tag.
Indiantekniken ger mer drivkraft med mindre ansträngning genom att alla muskler placeras i linje med kraftuttaget. Den fördelar också arbetet på fler och starkare muskelgrupper. Stödet mot relingen ger en hävstångsverkan som skonar ryggen - utnyttjar paddelns elasticitet i stället för ryggens. Resultatet är att kanoten rör sig jämnt, tyst och rakt utan att guppa eller slingra.
Här är en youtubefilm med mer info (på engelska).