Visa varukorgen
Design & Illustration

Kajakdesign på uppdrag...

Under de senaste åren har det droppat in ett stigande antal beställningar på kajaker för produktion. I de flesta fall tar jag, utöver det rena designjobbet, även hand om illustrationer för katalogen och webbsajt, namnförslag och loggor, texter för marknadsföring etc.

Nordic Kayaks | Seabird Designs | Axis Kayaks | Struer Boats | Liker Kayaks  | Petruskajak

(Klicka på bilderna för att förstora)

Nordic Kayaks

Fusion Först ut var Nordic Kayaks i Vaxholm som under hösten 2008 hörde av sig om lite hjälp med utvecklingen av en ny hybrid, multisportkajak-surfski. Arbetet med det som skulle bli Fusion påbörjades under vintern och baserades från början löst på min Havsracer, men gled under utvecklingsarbetet allt närmare en renodlad surfski. Fokus låg på att öka stabiliteten med minimal påverkan på toppfarten, och att skapa en bekväm sittställning för maximalt effektiv paddlingsmotorik och en surfski anpassad för nordiska förhållanden – vindvågor med måttlig höjd (<1,5 m) och tämligen kort våglängd.

Rapido

Fusion kompletterades snart med en kortare multisportversion: Rapido. Samma skrov med kortad till 565 cm och med traditionellt däck/sittbrunn.

 

Rapido 2.0 Rapido kom senare i en ren surfskiversion, som visade sig gå mycket bra i den korta krabba sjön runt våra kuster.

På bilden Rapido 2.0, med ny visuell profil och lite justeringar i skrovformen.

 

Nitro Efter ett par år började vi, med erfarenheterna från Fusion och Rapido, tillsammans spåna på en riktigt snabb elitsurfski i världsklass. Fokus ligger även här på sittkomfort och effektiv paddelmotorik, medan vi offrar lite stabilitet för mer smidighet i riktigt grov sjögång. Nitro är byggd för elittävling i medsjö och för öppet hav. 

Nitro EliteTvå versioner finns, Nitro 640 och Nitro 600, i flera olika material, vikter och priser. Den vassaste är i klarlackad kolfiber.

Breeze

Parallellt utvecklar vi en lite mera "rustik" surfski, Breeze – kortare och bredare och tänkt att dels kunna vara en snabb kajak för havspaddling med lätt packning och dels bli ett konkurrenskraftigt alternativ för dem som inte känner sig helt trygga med 43 cm totalbredd. Utfallande skrovsidor innebär att vattenlinjebredden blir relativt liten olastad – Breeze blir en snabb och lite rank surfski för tävling och motion (dock inte rankare än att även en nybörjare ganska snabbt kan vänja sig). Med långfärdslast sjunker skrovet ner till en en bredare vattenlinje och Breeze blir en lugn, trygg och sjösäker långfärdskajak. Två kajaker i en ;-)

Nordic Kayaks Storm and SquallNär allt fler paddlare söker sig till surfskis för allt fler ändamål blev det utrymme för fler modeller i Nordic kayaks katalog. Två surfskis i "övre mellanklass", Storm och Squall, kom till för att erbjuda bra alternativ strax under elitnivån – Storm lång och smal, Squall aningen kortare och bredare. Båda kajakerna är inriktade på träning, motion och tävling.

Nordic Kayaks Exrcizel Inför säsongen 2015 utvecklade vi också en instegssurfski, Exrcize, lite kortare och bredare och med lastlucka på akterdäcket – tänkt för träning, tur och långfärd, och som alternativ för de havskajakpaddlare som fortfarande ser surfskis som långa, smala och opålitliga tävlingsredskap ;-)

Under senare år har min del i utvecklingen av NK:s surfskis blivit allt mindre. Fredrik Lindström har med sin större erfarenhet av surfskis tagit över utvecklingen. Min roll har blivit att vara bollplank för idéer om visuell identitet, färg, grafik, och hjälpa till med presentations- och marknadföringsbilder.

Seabird Designs

Efter en följd av år med bristfällig kvalitet, ovilja attt ta ansvar för självklara reklamationer och arrogans mot såväl kunder som återförsäljare och samarbetspartners, samarbetar jag inte längre med Seabird.

Under 2009 hörde Seabird Designs av sig och ville serieproducera Black Pearl. Till en början var jag mycket tveksam – pärlan var ju en träkajak som man byggde själv. Men efterhand förstod jag att Seabird faktiskt ville bygga en "riktig" Black Pearl utan kommersiella eftergifter, så till slut ritade jag två versioner: en LV (Low Volume) som ungefär motsvarar min egen BP, avsedd för paddlare upp till ca 80 kg och 185 cm längd, och en HV (high Volume) som dels vänder sig större/tyngre paddlare men också till dem som vill använda Black Pearl som turkajak.

Black Pearl LV Black Pearl LV – den mindre modellen för paddlare upp till drygt 75 kg.

 

Black Pearl HV Black Pearl HV – den lite större versionen för paddlare upp till drygt 100 kg.

 

Qanik

Nästa steg blev en beställning på en lite större grönlandsinspirerad kajak, och vi fastnade för idén att gå tillbaka till Emanuele Korneliussens berömda Illorsuit-kajak som för femtio år sedan inspirerade till Anas Acuta och sedermera Nordkapp och en hel rad efterföljare. Resultatet blev Qanik – en extremt lättmanövrerad och snabb kajak för långfärd och lek i vågor. Qanik får mycket bra recensioner runt om i världen (kajakr.net, Canoe&Kayak och Padling).

Qanik blev riktigt läcker i svart! Qanik – black!

 

 

Seapearl

Seapearl kom till för att fylla ut gapet mellan grönlandskajakerna och vanliga havskajaker. Kanske för den som gillar det grönländska utseendet men inte den trånga sittbrunnen – eller som tycker Black Pearl verkar spännande i överkant, men inte vill släppa tanken på en lättrollad och lättmanövrerad kajak som är lätt att hålla fart på och trivsamt nybörjarvänlig.

Introduktionen av dessa kajaker gav visst eko i paddlarvärlden, mycket beroende på att Black Pearl vid det laget hade hunnit bli tämligen välkänd, och ledde snabbt till fler beställningar. I rask följd ritade jag en stor och en mellanstor expeditionskajak, en mini-havskajak, en fiskekajak, en serie surfskis och motionskajaker:

Victory HV Victory HV – en stor expeditionskajak i plast: rymlig, bekväm och trots storleken förvånansvärt lättmanövrerad och snabb. Även relativt lätta och korta paddlare har trivts bra i Victory HV, vilket förvånade mig. På gång är också en Victory LV, med lite lägre volym och tänkt för lättare och kortare paddlare, eller de som föredrar att resa lätt.

Seabird Discovery in blue Discovery– en liten lätthanterad mini-havskajak, som klarar det mesta en normalstor havskajak kan göra. Toppfarten är naturligtvis inte lika hög, men i marschfart märks inget av det. Stabiliteten är inte "nybörjar-hög" utan en genomtänkt balans mellan initial- och slutstabilitet som kan tilltala även duktiga paddlare. Nybörjaren behöver kanske ett par timmar för att tryggheten i vågor skall infinna (längre än så är man inte nybörjare i Discovery). En kajak att växa i. Norska Playak: "Get out onto the water with ease: the Discovery provides it all in one neat little package! The kayak is responsive and stable ... light and very easy to handle ... This mini sea kayak is exactly what you need for exploring open, choppy waters on the sea; the lull of lazy rivers and wild beauty of lakes."

Fisherman 12 for Seabird Designs Fisherman 12 – en fiskekajak med tunnelskrov: stabil, bekväm, lätthanterad. Tunnelskrovet ger flera intressanta fördelar för en kajak med det här användningsområdet: bättre fartresurser, bättre kurstabilitet och bättre initialstabilitet. Fisherman är ritad och byggd för att vara en bekväm och effektiv plattform för fiske, jakt, foto mm. Att Fisherman blev en lyckad konstruktion, visas inte minst av att en av konkurrenterna kände sig hotad ;-)

...och sedan tyckte Seabird att det var dags för surfskis:

Wave 5.5 Wave 5.5 är den första av tre surfskis jag ritat för Seabird – en instegsmodell med stabilitet som en havskajak och potential för längre turer. Tyska friluftsbutiken Denk presenterar så här: "Wave 5.5 är tänkt för sportig paddling i öppet hav, men den vinner även på plattvatten med sin enorma fartpotential och oväntat stora initial- och slutstyvhet. Därtill är den ergonomiska sittställningen mycket bekväm."

 

Den följdes snart av Wave 6.1 – en mellanski för den som föredrar lite mer fart och kan hantera lite lägre stabilitet. Paddling.net: "Wave 6.1 is a forgiving surfski, trading very little of the top speed for more stability. Medium rocker means good performance in waves and on flat water and it is intended for intermediate paddlers, racing, training and light fast touring."

...och Wave 6.4 – en ren elitski med vinnarpotential). Beteckningarna står för längden i meter. Gemensamt för alla tre är en relativt balanserad performance-profil – fungerar bra för både surf i grov havssjö och för lugnare förhållanden, utan att vara extrema i något avseende (utom fart ;-)

...och när jag nu ändå var fokuserad på fart – en serie motionskajaker:

Salt 51 Salt 51 är en lätt och snabb motionskajak med måttlig initialstabilitet, avsedd för relativt vana paddlare. Sits, roderutrustning sittbrunnssarg är av samma typ som i en racingkajak. Tyska friluftsbutiken Denk tyckte så här: "Salt 51 är supersnabb. På grund av den låga initialstabiliteten är den inte så bra för nybörjare. Men erfarna paddlare, med smak för fart, har verkligen roligt."

Salt 55 Salt 55 har i grunden samma skrov som Salt 51, men är några centimeter bredare, och avsedd för nybörjare eller paddlare i lite besvärligare förhållanden. Beteckningarna avser breddmåttet i centimeter.

Kompletterar serien gör Salt 59, som fanns sedan tidigare under namnet Touring, och bara behövde fräschas upp lite och döpas om.

Nästa projekt för Seabird blir en serie snabba och lättmanövrerade havskajaker för paddlare med lite ambitioner. Till en början är planen att släppa tre enmanskajaker och tre tvåmanskajaker, men det kan justeras efterhand. De första, en etta (M) och en tvåa (M2) kommer att om allt går som tänkt premiärvisas till hösten (Nürnberg september 2012) – de övriga under 2013. Kajakerna har ännu inget namn. Det funderas både på Skånevägen 4 och i Tallinn, och skisserna nedan är photoshopskisser.

Uppdatering! Nu har vi funderat färdigt! Det blev NORDR (lite bakgrund till namnet finns här).

Kommande havskajak från SeabirdInspiration för skrovformen är närmast mina Njord och Frej, med längd någonstans mitt emellan och med aningen större bredd. Nordr S är 507 cm lång och Nordr M 533 cm. Nordr M

Kommande K2:a från SeabirdSeabirds första K2:a blir en stabil och rymlig kajak som bör passa även ganska ovana paddlare. Med skrovlinjer och längd från Njord (fast två decimeter mer bredd!) kommer den förhoppningsvis att bli lättmanövrerad och trygg i sjögång.

Nordr L2Nästa K2 blev en lång och riktigt snabb långfärdsmaskin: 640 lång

Kajak för 2, eller i alla fall 2,5 paddlare ;-) ...följt av en stabil och trygg K2,5:a med två sittbrunnar plus en stor lastlucka som kan bli sittbrunn för att barn, också 640 cm lång.

Mitt samarbete med Seabird är avslutat, efter meningsskiljaktligheter om kvalitet och kundservice.

Axis Kayaks

En ny aktör, Axis Kayaks i Norge, kontaktade mig hösten 2012 med funderingar på en serie kajaker/surfskis, främst för alla de paddlare som inte riktigt fyller ut en "industriell normalkajak" – alltså farkoster som är hanterliga och komfortabla för dem som inte är 185 cm långa och väger 80 kg. Axis S4 Samtidigt fanns kravet att de skall vara mycket sjödugliga – tänk oskyddad norsk västkust – och med så bra marschfart som den korta vattenlinjen medger.

Axis S4 En annan idé var att skapa skrovformer som kombinerar fördelarna från surskis och havskajaker och att erbjuda dessa skrov med både surfski och havskajakdäck.

Axis X4 Den första serien omfattar tre kajaker och två surfskis. Axis X4 och S4: 505x56 cm, X3: 495x54 cm, X2 och S2: 460x54 cm (X är kajak och S surfski).

Mer information på min presentationsnotis 130505 och på Axis sajt.

Tyvärr hade entreprenören inte den uthållighet som krävs för att lansera och marknadsföra ett nytt kajakfabrikat, och tillverkningen är nerlagd.

Struer Boats

Sedan sommaren 2014 har planeringen varit i full gång för ett nytt spännande kajakprojekt. Tillsammans med Petruskajak och Kano og Kajakværkstedet på Sjælland jobbar jag med en Frej för produktion – jag ritar och räknar, Petrus bygger pluggen och Kim tar hand om produktion och marknadsföring. På ritbordet finns också en kommande Njord och en ytterligare kortare Frej (Freja?).

Designstudy: Frej Det blir en så långt möjligt "riktig" Frej utan kommersiella eftergifter – bara några knappt synliga småjusteringar för produktionen (släppvinklar i formen) och att den första serien kommer att levereras med ett normalstort sittbrunnshål (74x42 cm) – byggritningens Frej har två alternativ, (80x40 cm och 50x40 cm) där jag gärna rekommenderar det mindre hålet. Oundvikligt är förstås också att vikten ökar en del, samtidigt som man tappar lite styvhet: tyvärr finns inga rimligt prissatta produktionsmetoder/material som kan konkurrera med trä i dessa avseenden.

Färg och dekor är inte färdigdiskuterade än, men här är ett par förslag som vi just nu begrundar. Det slutliga utseendet ligger förmodligen nära detta – men kan också komma att ändras om det dyker upp någon spännande idé som vi ännu inte tänkt på.

Lagom till säsongen 2016 kom också en aningen större version: Frej 534 – och den ursprungliga fick därför heta 504 (namnen visar längden i cm). Anledningen till 534:an är att några storvuxna paddlare (185+/90+ gillade Frejs egenskaper men satt lite trångt). Men för de flesta paddlare är 504 rätt kajak.

Frej line 2018 Efter önskemål från BCU närstående paddlare tog vi till 2017 fram versioner med tyngre och kraftigare laminat – vid en del Engelska kustavsnitt är man tvungen att sjösätta från klippor i grov sjö! Dessa "Pro"-versioner har också en extra lucka bak (önslemål/krav för BCU:s utbildningar. liksom ett plasthandtag av gammalt snitt i stävarna). 

Modellprogrammet 2018. Frej 504, Frej 534, Frej 504 Pro och Frej 534 Pro – samtliga finns i en mängd olika färger och kombinationer och kan även beställas i nästan vilka kombinationer som helst:

På gång är också en lite enklare HDPE-version av Frej...

Nytt från Kina inför 2016

The full range of kayaks  and canoesfor Liker kayaksTillsammans med ett ganska nytt kinesiskt företag, specialiserat på termoplast i olika processer, utvecklar jag ett par nya kajaker, som ligger lite närmare den breda mittfåran än jag annars brukar engagera mig i.

Med lågpriskajaker är det viktigt att de omedelbart tilltalar den tilltänkta kunden – ett lågt pris ger inte ekonomiska marginaler för att lägga tid på att lära kunderna att uppskatta finesser och övertyga dem om förträffliga egenskaper.
Därför får en sådan kajak inte avvika alltför mycket från det kunden förväntar sig, men den måste ändå ha något som står ut i konkurrensen. Jag lägger därför mycket tid på dels visuella kvaliteer och komfort – sådant som märks vid första anblicken i butiken – och dels de egenskaper jag tycker är viktiga – att kajaken är lättpaddlad i det fartområde där den huvudsakligen kommer att användas, lättmanövrerad, för att även nybörjare skall uppleva kontroll och inte alltför stabila (eftersom stabila kajaker gärna blir tröga, tråkiga och svårhanterade i vågor). Även en ren instegskajak skall kännas pigg och lätthanterad och erbjuda utvecklingspotential. Annars blir paddling en rätt trist aktivitet.

Mer info kommer småningom.

Petruskajak

Genom åren har det blivit en del kajaker på beställning av Petruskajak i Tranås. Till exempel en serie Black Pearl för snabbt och elegant bygge med färdiga plywoodpaneler – kan byggas av vem som helst på en 8-dagars kurs hos Petruskajak. Valter Vilör har skrivit om sitt Black Pearl-bygge – mycket bilder!

Black Pearl i plywood

 

...och så en ny kajak till Petrus och hans byggkurser – den här gången en variant av Illorsuitkajaken, anpassad för plywoodbygge (dvs enkelkrökta ytor och skarpa slag). Eftersom den ursprungliga Illorsuit var en skin-on-framekajak med skarpa slag, innebär det att Alleq, som den kommer att heta, hamnar närmare ursprungskajakens skrovform än de kajaker som är utvecklade ur den: Anas Acuta och Qanik. Om det är en för- eller nackdel är nog mest en smaksak.

Alleq – s&g version i plywood

Precis som med Sommen och Black Pearl, kommer Alleq att kunna byggas på en 8-dagars byggkurs hos Petrus i Tranås, hos Niklas i Pargas, Finland eller hos Dan Caouette i New Hampshire (nordöstra USA). Två storlekar finns: Alleq 550 och Alleq 520, där siffran indikerar längden i cm, med bredd och höjd justerat proportionellt.

Nu finns även Frej som plywoodbygge från Petrus – i flera storlekar för att passa alla...

Bygge plywood-Frej

...och Panthera finns i två storlakar.

Panthera for Petruskajak

... och en Njord är på gång.

Fiskekajaken Sommen är ochså beställd av Petruskajak: en serie kajaker som började med en tämligen bred och stadig fiskekajak (395), men snabbt breddades till en hel familj kajaker – alla ritade för effektivt bygge med plywoodskivor, men utan att kompromissa bort utseende eller egenskaper (närmast inspirerade av Smart-Kavat-Nomad).

Sjösättningar: Sommen 395 och Sommen 450...

Sommen – olika modeller...

 

Kommentarer

Vilken av Seabird-kajakerna Black Pearl HV, Sea Pearl, Qanik och Nordr M skulle du säga har bäst fartresurser? (Om det nu går att svara på den frågan..)

Antar att jag då avser marschfart (och lättdrivenhet) eftersom toppfarten väl knappast är intressant mer än bara för korta stunder.

Skillnaden är inte stor, men för marschfart på lite längre distanser skulle jag nog säga att Nordr M har ett litet övertag – lång vattenlinje och högt PC ger fördelar i form av pålitliga fartresurser i olika förhållanden med relativt liten arbetsinsats.

Qanik och i ännu högre grad Black Pearl har kortare vattenlinje och utfallande stävar, vilket kan ge fördelar i en spurt (bog- och häckvåg klättrar upp längs stävarna och ger en tillfälligt längre vattenlinje). Men den mera svängda köllinjen ger ett lägre PC, och har fördelar för manövrering men inte för marschfarten.

Däremot kan de båda grönlandsinspirerade kajakerna gå mjukare och torrare i krabb motsjö, genom sin svängda köllinje och utfallande stävar. På Grönland var tyst och torr gång viktigare än fart. Man kunde aldrig paddla ifatt de havsdäggdjur man jagade – man fick smyga sig på dem.

Med Nordr bromsas du aningen mindre i motsjö, men får också lite mer vatten på däck (och över dig om det går riktigt grov sjö).

Men, skillnaden är som sagt liten. Generellt beror fart till minst 80% på motorn, till 15% på kajaken och på (högt räknat!) 5% på paddeln.

Tack Björn!

Akkurat bestilt meg en Qanik fra Seabird da tid er en mangelvare. Har en Fisherman 12 jeg er fornøyd med, men litt vel spesialisert til jakt/fiske. Har tegninger fra deg på en Isfjord når tiden strekker til. Hva vil du si er forskjellene på strip Isfjord mot Seabird Qanik?

Skillnaderna är på två plan. Dels handlar det om att en hembyggd träkajak oavsett modell blir lättare och styvare (och därmed aningen snabbare) och mer komfortabel (genom att man kan skräddarsy sittbrunnen och sitsen) – och dels om att de båda kajakerna har olika bakgrund.

Isfjord är en mer generell grönlandsinspirerad kajak av engelsk typ (som en blended whisky) och därmed lätthanterad, mångsidig och bra på det mesta, medan Qanik är närmare det historiska originalet (som en single-malt från ett utvalt bryggeri); lite egensinnig, med mycket personlighet och karaktär (främst extremt manöverbar med skäddan uppfälld).

Eftersom båda har sitt ursprung i Discobukten på Grönlands västkust är skillnaderna inte stora, men Isfjords omväg via England har haft en lite utslätande effekt på gott och ont.

Ett annat alternativ är att bygga en Alleq hos Petrus i Tranås. Det tar bara åtta dagar. Alleq är ritad från samma förlaga som Qanik, men med skarpa slag.

Tusen takk for svaret. Da utfyller de ulike typene hverandre. Høres ut som Qanik'en da blir den mest lekne og som jeg kan utvikles mest som padler. Og at når Isfjord'en blir ferdig blir det en god allround turkajakk.

Kred til deg for fantastisk design. Har du noe tips til spruttrekk i neoprene som passer Q'en og holder tett ved rulle?

Hej jag planerar att paddla från Umeå till Vasa sedan cykla ner till södra finland för att paddla till Åland och vidare till sverige. Är ute efter en sjösäker osänkbar kajak som kan ta mig och lasten.

Är 190 cm och ca 95 kg. Har du några bra förslag?

Låter som en spännande utflykt. Men något kajakförslag kan jag inte komma med.

De flesta kajaker är osänkbara så länge luckorna är intakta och på plats – mycket få kajaker är osänkbara om skrovet vattenfylls.

Sjösäkerhet är ett mycket tänjbart begrepp. För en del innebär det en bred, stadig kajak med stor volym och/eller möjlighet att vid behov rigga externa flytelement (pontoner). För andra är det snarare en relativt liten kajak med måttlig initialstabilitet som rör sig mjukt och förutsägbart i vågor. Några prioriterar snabbhet för att minimera antalet timmar utom synhåll av land och för att kunna ta sig in till land även mot en hård frånlandsvind. Många förväntar sig att säkerheten inbyggd i utrustningen, medan andra föredrar enkelhet och lägger ansvaret för säkerhet på paddlaren.

För mig personligen är min Njord den optimala långfärdskajaken: snabb och lätthanterad även i dåligt väder, relativt låg initialstabilitet men desto mer slutstyvhet, lättrollad men inte så lätt att klättra upp i från vattnet, inte särskilt stor lastkapacitet utan istället smidig och och följsam. Men Njord är inte allas ideal.

Du får fundera över dina behov, krav och önskemål, och din styrka och svaghet som paddlare.

Jag tycker Alleq ser väldigt spännande ut, men saknar datat. Jodå, jag är ingenjör.

Jag hade nästan bestämt mig för vilken kajak jag skulle satsa på när jag snubblade på denna. Men till skillnad från de andra hembyggnadskajakerna finns inget om stabilitet, släpmotsånd etc; inte ens bredd :)

Kan man hoppas på att du kan anslå dessa data, eller i alla fall övertyga Petrus mfl att göra det på sina resp sidor?

Hej Urban. Ja, jag skall prata med Petrus...

Alleq har på grund av stort intresse blivit två kajaker.

Så här:

Alleq 5.5 – 546x52 cm, djupgående 11 cm, lastkapacitet 135 kg, total volym 323 l, Pc 0.55, våt yta 1,920 m2.

Alleq 5.2 – 520x51 cm, djupgående 10 cm, lastkapacitet 120 kg, total volym 300 l, Pc 0,55, våt yta 1,810 m2.

Hoppla, det var raskt svar!

Så rent datamässigt kunde en Njord och en Pärla till mig och en Frej till frun bytas mot var sin Alleq.

Men så enkelt är väl aldrig livet.

Lastbar, och lekbar som de verkar på språnget, gissar stabilitet likt Njord och fart likt Frej+... Vindfånget ser litet jobbigt ut på bilderna...

Nä, får nog fundera off-line...

Hej, Kommer Alleq finnas tillgänglig för stripbygge? Eller endast hos de ovan nämnda under kursverksamhet?

Alleq finns bara hos Petrus, Niklas och Dan. Det är en specialbeställd modell för deras affärsverksamhet. Men du kan bygga hemma om du vill, med en sats plywoodpaneler från någon av dem.

Har en liten fråga till dig Björn men först tänkte jag passa på att tacka för en fantastisk sida! Jag är härinne och läser om allt möjligt, ofta flera gånger om dagen, -nästintill tvångsmässigt som min underbara fru brukar påpeka. :-)

Nu till frågan;

-Hur är dina Seabird-modeller (de tre grönländska BP, SP, Q) i surfen? Vilken av dem skulle du säga surfar bäst?

Är ivrig "nybörjare" och paddlar idag en tyngre kajak med onödigt lastutrymme och nästan överdrivet utpräglad brittisk form. Den är svårrollad (även om jag lyckas ibland) men det som stör mig mest är den är tråkig i vågor. Den är trygg och stabil men på ett lite tråkigt sätt då den bara guppar över vågorna oavsett hur stora de är eller vilket håll de kommer ifrån. Har trots idoga försök heller aldrig lyckats få upp den i surf trots flera försök i nästintill perfekta förhållanden. Så nu har jag beslutat för mig för att skaffa en ny och dina båtar är ju så fina!

Tack Jonathan! Just när det gäller surf är skillnaden inte så stor. Alla tre surfar riktigt bra, och kan gå igång i även ganska små vågor. Eftersom de är lättpaddlade och lättmanövrerade är de lätta att få igång på bra surfar, men kräver också lite jobb med styrningen för att inte hamna snett. En kursstabil kajak kan kännas enklare att hålla på kurs under surfen, men börjar den dra snett är det mycket svårt att häva giren.

Har du sett bildsviten med Pål Gustad i sin BP i grov sjö?

Viktigare skillnader är att BP inte har någon lastkapacitet att tala om, medan Qanik och SeaPearl går att lasta för en veckotur – och att BP (östgrönländsk) och Qanik (västgrönländsk) är "riktiga" grönlandskajaker, medan SeaPearl är en hybrid mellan grönlandskajak och havskajak – och att BP är den trevligaste kajaken att paddla runt i, men kräver också mest kompetens av paddlaren medan SeaPearl och Qanik är mer nybörjarvänliga.

Du skriver inte vilken kajak du har idag, men min erfarenhet är att de flesta brittiska kajaker surfar mer eller mindre bra, men att det också är en teknikfråga att accelerera i rätt ögonblick för att hamna rätt på vågen för att hjälpa igång kajaken.

Tack för snabbt svar Björn!

Jodå, allt det där andra om dina modeller vet jag redan, -läser ju en hel del varje dag som sagt.. :-) Var bara ute efter lite mer info just gällande surfegenskaper för det står det inte så mycket om i beskrivningen om båtarna.

Ska åka och titta på modellerna i nästa vecka och se vilken jag sitter bäst i men just nu är jag nog mest sugen på en BP. Visst jag är nybörjare men jag är envis som få så det kommer inte att vara några problem, -för det har jag bestämt! :-)

Ja jag har sett de där bilderna förut, det ser fantastiskt ut! :-)

Tack!

Hej!

Jag undrar om du har tips på någon surfski för korta och lätta personer som fortfarande vill ha fart i surfskin, med någorlunda stabilitet. Är inte helt nybörjare, men långt ifrån jättesäker. Jag och min syster är 155 och 158 cm och väger 48kg och 53kg.

/Sanna

Hej Sanna

Jag har inte tillräcklig koll på marknaden för att kunna rekommendera något.

Fråga i Facebook-gruppen "Surfski Sverige"

Kære Björn, jeg har set mig varm på en Seapearl, der som du skriver bygger bro mellem grønlandskajak og havkajak. Jeg kunne netop godt tænke mig grønlandskajakkens manøvre, bølge- og rulegenskaber hånd i hånd med havkajakkens turegenskaber (weekendture). Jeg har sejlet/roet noget men betragter mig stadig som begynder. Spørgsmålet er nu om jeg lige så vel kunne vælge en Qanik!? Den er lidt tungere men har den ikke skrog og egenskaber meget lig Seapearl? Mange hilsner Henrik

Det finns likheter, men Seapearl är en hybrid och blir därför lite av en lagom-kajak – bra på mycket men inte så spännande. Qanik är mer direkt inspirerad av västgrönländska kajaker – mer karaktär, mer lättmanövrerad, mer slutstyvhet...

Valet mellan dem blir alltså en ren smaksak. Men kolla kvaliteten noga vilken du än väljer – den har varierat rejält de senaste åren!

Tusinde tak for svar, jeg tror jeg kommer til at vælge Qanik. Med hensyn til kvaliteten, tror du da det vil være et vedvarende problem, eller tror du Seabird er ved at have styr på kvaliteten, så det måske kan betale sig at vente til nye Seabird kajakker kommer på hylderne?

Jag ser ingen anledning att tro att Seabird har ambitionen att bli bättre på kvalitet och kundservice, snarare tvärtom. Ibland har de lite tur, ibland inte – så du får själv noga kontrollera den kajak du planerar att köpa...

Hei!

Jeg vurderer å kjøpe et byggesett for å bygge en Frej fra Petrus. Men jeg vil gjerne vite hvordan de rette flatene til en stitch and glue kajakk påvirker padleegenskapene i vannet sammenlignet med en stripsbygd kajakk? Vil en Frej bygd i plywoodpaneler være like manøvrerbar og lett å rulle? Jeg tenker at en rund kajakk kanskje vil gli litt bedre gjennom vannet og laste litt mer, men jeg kommer mest til å bruke kajakken til kortere dagsturer. Jeg liker formen på Frej og vil gjerne bygge i strips, men kortere byggetid er fristende om den også er god på vannet...

Hej André,

Det finns teoretiska skillnader mellan strip- och plywoodversionerna, men de är så minimala att det inte är meningsfullt att basera ett val på dem.

I teorin orsakar slagen en aning mer turbulens vilket ökar friktionen och ger samtidigt en liten ökning av den våta ytan (kantighet ger en aning ökning av ytan jämfört med en rund eller ellipsformad kropp). Men i praktiken är just dessa skillnader inte märkbara ens för en mycket van paddlare. De spelar inte heller någor roll för rollbarheten – även en snabb roll går inte så fort att slagen märkbart hindrar rotationen. Konverteringen till paneler har gjorts så att spantkonturerna ligger mycket nära stripskrovets form och innervolym och lastpacitet blir därför i praktiken desamma.

Men skillnader finns beroende på de detaljlösningar som valts vid konverteringen från strip till S&G och (inte minst) beroende på att hemmabyggda stripkajaker varierar i högre grad än de som byggs med CNC-frästa paneler. Paddlare kan föredra den ena eller andra versionen på grund av personliga preferenser – men sådant har Petrus bättre koll på än jag...

Hej Björn

Jag har tänkt köpa på mig ytterligare en kajak, i plast som tål lite tuffare tag och som man inte behöver bli ledsen över en rejäl grundstötning eller klippsjösättning av. Jag har tänkt Arrow play, men fick nyligen se att Struer har gjort en Frej i plast som bara väger 21 kg. Om jag förstod det hela rätt var den överdragen med glasfiber. Min fråga; Har du någon uppfattning om hur detta sätt att göra den påverkar stryktåligheten? Och är plasten väsentligt tunnare och ömtåligare genom att den bara väger 21kg?

Frej i plast är gjord med termoformning i trelagers plastskivor (hårda ytterskikt och en lättare kärna) på samma sätt som man gör takboxar och karossdetaljer för bilar – dvs skivan formas med värme över en metallform. Finessen är enklare tillverkning, lägre vikt och samma ytfinish som välbyggda glasfiberkajaker.

Däremot är finns det naturligtvis inte lika mycket material att slita på som i en 5 mm tjock rotationsgjuten plastkajak. Om det är en nackdel eller inte är en smaksak. En välsliten plastkajak med repor under botten är trög och trist att paddla och är i praktiken omöjlig att reparera (man kan raka bort lite utstickande plastvallar, men reporna får man leva med).

Vill du ha en riktigt slitstart kajak är det stripbyggt trä du ska satsa på – 5 mm massivt trä att slita på och mycket lätt att reparera vad som än händer.

Betyder det att man, till skillnad mot en vanlig plastkajak, kan laga den med glasfiber och epoxy?

Skivorna består av en ABS-typ av plast och alltså lite knepigare med vidhäftningen. Men jag har ingen erfarenhet av att laga sådana kajaker, så du får nog fråga någon som vet.

Skriv en kommentar