Visa varukorgen
Design & Illustration

Söndagstur

Malmö från söder

Efter alltför lång tid med bara HTML, CSS, PHP, Javascript, Accessibility etc (webbutveckling för den som inte är inne i fackjargongen) – lyckades jag äntligen få lite tid över för livets väsentligheter. Jag hade bespetsat mig på en söndagstur med kollegorna i klubben, men det var tomt på bryggan kl 10 – förmodligen något med vädret: 8-11 m/s S och regnskurar. Men med höggradig abstinens betyder sådant intet. Det blev en sväng ner utanför Ön med lite pauser för rollövningar här och var – ungefär en mil och kanske femtio-sextio rollar.

På bilden ligger jag i sjölä med ryggen mot Lagunens hamn. Vindmätaren på hamnkontorets byggnad pendlade mellan åtta och tolv under de minuter jag hade den inom synhåll.

Vattentemperaturen har sjunkit en del senaste veckorna och är nu nere på 14-15 grader beroende på strömmar och vind. Fortfarande varmt och skönt ut rollperspektiv.

En ny tuiliq är beställd från Chillcheater. Den gamla, intensivt använd under drygt fyra år har börjar läcka en aning i materialet. Läckorna finns främst där materialets töjs när den tas på och av – halsen, handlederna, mot sargkanten etc. Den duger fortfarande till nöds, men med en tesked vatten för varje roll blir det rätt blött efter ett tag och när vattentemperaturen småningom går ner mot noll är det inte okej.

Bortsett from ett lätt duggregn under sista biten in till klubben och den väntande bastun, var det uppehåll och hyfsat varmt: 15 grader. Med Ön, Lernacken och klagshamns udde som sjölä, blev det aldrig några vågor att tala om. En riktigt skön tur.

Kommentarer

Det där såg fint ut, Björn, med Turning Thorso i bakgrunden. Häromdagen, dagen före äppelmarknaden och dronningens besök, tittade jag ner över vattnet - rytande vågor, hemska svall. Jag blev så liten, så liten...

Tom Yosts Nikumi baidarka är snart färdig. Jag har provpaddlat med skelettet plastinvirat och... tjaaa... vad tycker jag? Jag har svårt att ha någon mening. Jag pendlade inne i Nils-Gunnars ålahamn, hans verktyg ligger förankrade hit och dit och jag fick böja mig under linorna. Utanför svallade vågorna kempestora.

Mkt av materialet är återanvänt av sådant som fått en vacker hädanförd. Det som kändes mest konstigt när jag byggde den var dessa stationer. I vanliga fall börjar man med däcket, vänder på alltihop och sätter i köl och spant. Här fick jag minsann dividera med huvudet.

En hopfällbar kajak vore väl kanske drömmen. Heter den Trac den där kanadensiska historien där man liksom "pumpar" alu-rören och får en annan struktur på kajaken? Den ser oerhört normal ut, men hur mycket skulle en sån kosta... När priset inte står någonstans kan man räkna med att man nog bör vara en avsutten politiker för att få råd med en sådan kajak. Det där var styggt sagt. All heder åt dem som sköter det som vi inte ser, men klagar desto mer över.

Hade besök i antikvariatet av ett par från Grekland, ambassadpersonal boende i Köpenhamn. Mkt givande samtal och bugningar från min sida över den grekiska kulturen och massor av frågor om den äldre grekiskan och uttal av diverse ord. Jag har föresatt mig att kunna läsa Aiskylos på originalspråket. Den kvinnliga representanten ondgjorde sig över korruptionen i hennes hemland. Jag sa: hos oss åker man inför domstol.

Paddla på!

Ett tillägg. Om ni är intresserad av vår vetenskapliga bakgrund försök få tag på Benjamin Farringtons "Grekisk vetenskap". Det ex jag hade har jag sålt, men hugaligen så mkt vetskap man får via den boken. Så här t ex, inför kommande paddlingar och övernattningar: den vetenskapliga (materiella) sidan av den grekiska kulturen kom först, senare den filosofiska och en avmattning av vetenskaperna tog vid. Grekerna tog intryck av andra kulturer men transformerade allt till sin egen kultur och utvecklade tankarna i vidare riktning. En förutsättning (enl Farrington) var också att grekerna inte hade något professionellt prästerskap. Var och en offrade till gudarna.

I know the feeling. I need to get out of the shop and paddle more...

Du hadde ingen fundering på att köpa en kraftigare tuiliq för mer vinterbruk (neopren).

Jo, lite frestande var det - främst för att de är så flexibla och passar på nästan alla kajaker, och för att de ger en flytkraft som underlättar vissa besvärliga rollar. Men de är också så varma att jag har svårt att se dem som paddelkläder - och lite dyrt att ha enbart som rollplagg. Så för mig är chillcheater plus fiberunderplagg en bättre helhetslösning för vinterbruk.

Skriv en kommentar