Visa varukorgen
Design & Illustration

2 april. skrov + däck = kajak

Efter några dagars pyssel med alla dessa tålamodsprövande småsaker som måste vara klara innan kajaken limmas ihop - slangar till skäddan fastlaminerade längs relingen, skotten slutformade så att det blir tätt mot däcket, fotstödet på plats, relingen hyvlad så att inte utstickande glas- och kolfibertrådar kommer ikläm, väven kring innerstävarna uppsnyggad, epoxi/microfiber-gjutning där hålet för stävlinan skall sitta etc - har jag nu limmat ihop skrov och däck. Äntligen har delarna blivit en kajak. Ett viktigt och högst uppmuntrande synligt steg.

hoplimmad!hoplimmad!

Buntband som hjälp att hålla ihop skrov och däckTyvärr hade däcket deformerats en aning när jag jobbade med sittbrunnssargen. Den nerfällda sargen på en så smal kajak innebär att det bara blev kvar ca 1,5 cm däck på ömse sidor av den frästa kanalen runt sargen - vilket inte var tillräckligt för att behålla formen under den tidvis ganska hårdhänta lamineringen av kolfiberväv (jag får se upp bättre med det till nästa bygge). Därför fick jag ta till en drastisk nödlösning vid limningen - buntband - som komplement till de vanliga spännremmarna, linorna och packtejpen. Idén dök upp i ett mail för några år sedan (jag kommer tyvärr inte ihåg från vem) men de fungerar utmärkt på bångstyriga däck och kan rekommenderas om dylika problem uppstår. Buntbanden går att dra ut efteråt - inget lim biter på sådan plast - och hålen spacklas med epoxi/slipdamm.

Föregående - byggrapport - Nästa

 

English summary After a number of insignificant but necessary tasks (attaching the tubes to the skeg lines, shaping the top of the bulkheads, glueing footrest, cleaning the sheer, cleaning up the glass cloth around inner stems, filler pieces in the stem in preparation for carry loops tubing etc) it is time to transform the parts to a kayak - bonding deck and hull together. I still have some deformations in the deck sheerline at the cockpit area and had to use plastic straps to force the hull and deck together there. The difficulties with the strip lineup are still haunting me, combined with the additional trouble of the narrow hull and large cockpit assembly leaving little more then one full strip between channel and sheer and thus causing a deformation in the deck edge. But the plastic straps solved that problem, and they were pulled out when the epoxy was fully cured and the holes were filled and sanded.

Kommentarer

Tekniken med buntband kallas Stich&Glue för större båtar/fartyg

Stich&Glue (eller Tack&Tape) innebär båtbygge med skivmaterial (oftast plywood) där de utskurna panelerna sys ihop med hjälp av koppartråd (eller med buntband) innan fogarna fixeras med glasfiber/epoxi. Tekniken är vanlig för plywoodkanoter och -kajaker liksom större farkoster. I det här fallet använder jag buntbanden enbart som alternativ till tvingar och spännband - min byggmetod är fortfarande strip.

Hej Björn

Fick lite funderingar när jag läste din byggbeskrivning.

Hur har denna lucklösning fungerat? är de täta?

Vad använder du för list i luckorna?

Finns det ngn nackdel mer än tid att göra en egen skädda/ box jämfört med att köpa en färdig från tex kajaksport? går de ofta sönder så man kan behöva reservdelar som då kan vara kanske enklare att köpa färdiga mitt i en kajaksäsong?

Slangen som du lagt i botten på kajaken - hur har den lösningen fungerat i praktiken?

Tack för en trevlig hemsida med mkt nyttig info

Med vänlig hälsning Gunnar

Luckorna är täta och enkla att hantera, men inte direkt utan först en del experimenterande med tätningslister – det blev till slut rund ihålig gummilist (standard fönstertätning), en list på luckan och en på sargen, lagda så att de i stängt tillstånd bildar en tvåstegstätning. Men med den lösningen har det varit tätt sedan bygget för snart 8 år sedan. Kan också nämna att den tänkta låslösningen med gummilinor underifrån byttes mot den enklare med överliggande nylonremmar och knäppen – inte lika snyggt, men enkelt och effektivt.

Min egentillverkade skädda trivs jag mycket bra med. Den har fungerat perfekt i 8 år, men nu byter jag till det reservblad jag gjorde samtidigt med det ordinarie bladet (misshandel i form av grundstötningar, misslyckade överflygningar av skär i sjögång etc har gjort att plywoodkärnan i bladet har delaminerat). En nackdel med mitt tvålinesystem är att precisionsinställning av linan är lite besvärligare än med ett kajaksportreglage – utväxlingen är lite för liten. Men jag vande mig snabbt och har inga planer på att göra om.

Hur slangen i botten fungerar i skarpt läge har jag ingen aning om – har aldrig vattenfyllt något utrymme. Idén bygger helt på de tester med vattenfyllning som Peter Carter gjorde. Men en nackdel är att lite kondensvatten i ena facket snart hittar även till det andra...

Hej

Ok tack för tipset. Det kanske räcker med att gjuta ett spår för dessa dubbla lister i kolfibersargen i däcket så behåller man tjockleken på träet i luckan..

Finns ngn storleksrekomendation gällande luckstorleken? för jag antar att kolfibersargen även äter ett par cm hela kanten runt.

Med vänlig hälsning Gunnar

Ungefär så här ser min lucksarg ut: hatch-rim

Jag har valt att göra luckorna ovala med samma mått som Kajaksports luckor – delvis för att hålet skulle passa om jag inte blev helt nöjd med min egen lösning, men också för att det är en funktionellt bra form som ger jämnt tryck runt sargen.

Ok låter klokt, vad blir bäst att såga ut luckan med ur däcket? för att få så snyggt snitt som möjligt?

man vill väl ha en så smal spalt som möjligt om man vill att luckan skall bli "osynlig"

smalt sågblad från hobbysåg, antar att bågfilsblad blir svårt att få till den runda formen snyggt?

Jag brukar köra med elektrisk sticksåg och sedan jämna till med sandpapper. Det behövs någon millimeter glipa för att kunna bygga på kanterna med epoxy och för att ta hand om rörelser i träet i samband med temperaturändringar etc.

Skriv en kommentar