Visa varukorgen
Design & Illustration

Bassäng

29 januari var det teknik- och säkerhetsövning med Malmö Kanotklubb. Det numera vanliga upplägget: en timme teoretisk genomgång av räddningsmetoder med ett par kajaker på golvet i gympasalen, följt av ett par timmar i saltvattenbassängen på AquaKul. Mot slutet av övningen filmade Rikard Jacobsson några av mina rollar - dels med min lilla vattentäta kamera (Olympus 720) och dels med Ulf Johanssons kamera i riktigt undervattenshus.

Min kamera hade märkvärdigt svårt med fokus i det ganska dåliga ljuset i badhuset, men ett par av filmsekvenserna blev hyfsade i det avseendet - måhända dags för en djupdykning i bruksanvisningen. Men filmerna med Uffes kamera blev båda generellt skarpare och hade bättre färgåtergivning.

Olympusen tar quicktime-format, enkelt att länka in direkt på sidan (under förutsätter förstås quicktime-plugin i webbläsaren, men det har de flesta), medan Uffes (Canon?) tar wmv - som jag har lite svårare att få att funka riktigt bra inlänkat. Därför får du klicka på bilden för att få upp windows medialäsare i ett separat fönster. Tidigare har jag löst det med att konvertera allt till flashformat och bifoga en liten flashläsare i koden - det format som tycks ge de minsta filstorlekarna i förhållande till bildkvaliten.

Det finns en inkonsekvens i formaten: Ulf, som är inbiten Apple-användare har en kamera med windows-format och jag som kör PC har apple-format i kameran.

På den första (översta) filmsnutten (1,2 Mb) gör jag några handrollar i snabb följd - suverän nässköljning när man är förkyld. På den andra (2,3 Mb) gör jag ett par långsamma standardrollar (båda hållen), en stormroll, en roll bakåt-framåt och avslutar med en sculling on the chest (balance brace med ansiktet neråt).

Kommentarer

Ulf Johansson:

Hmm.. aldrig funderat vilket format det blir på filmerna, har bara pluggat in kameran och tankat över filerna - dom öppnar alltid upp i quicktime, både i dator och på hemsidan.

Men nu när jag kollar efter så lämnar Canon ut .avi-filer faktiskt. Kanske är det din pece som gör om dom till wmv??

Ofta är ju det så med äppledatorerna - det bara funkar så man behöver inte bry sig så mycket.. ;)

/ Ulf

Så funkar faktiskt en PC också - man bara tankar höver filerna och spelar upp. Vilket program de skall öppna upp i väljer man själv.

Avi. är windows gamla rådataformat - efter komprimering för internet blev det wmv.

Att spela upp filmer i olika format är normalt inget problem - de flesta datorer/webbläsare har en plugin för de vanligaste formaten - men när man skall redigera, komprimera och lägga ut filmerna på en sajt får man tänka en gång extra, så att den blir universellt spelbar utan specialprogram eller otympliga hacks och inte belastar internetförbindelsen mer än nödvändigt. Jag har provat olika metoder och bäst hittills (minst filstorlek och minst strul för användaren) tycks flash med medlevererad läsare vara. Men det finns säkert andra varianter som jag ännu inte kommit på...

Tillägg till föregående: enklast är naturligtvis att ladda upp filmsnuttarna på Google video eller YouTube och bara länka in dem på sajten. Sparar både bandbredd och formatfunderingar och blir dessutom streaming utan något extra jobb. Klart man skall använda de Web 2.0-applikationer som är relevanta.

Youtube er jo bra, men ellers er MPEG-3 eller 4 ganske universell og standard. Flash er utviklet hovedsakelig for windows, og å få det til å virke godt på Linux kan være vanskelig. Selv om jeg har Windows XP og ganske ny Flash installasjon på den PC jeg sitter nå, får jeg beskjed om å laste ned en nyere versjon av Flash.

En helt annen greie, har du sett: http://www.gaboats.com/ ? Det var rett kult synes jeg.

Ni får ursäkta mig för att jag hoppar över att kommentera format och jox...

Björn, snyggt skött! Detta ditt rollande; det ser förträffligt avspänt och skickligt ut. Som en dans, liksom.

Rolf, Geodesic Designs har funnits i periferin länge, utan att bli riktigt stort. Idén är ju tilltalande och med sedan länge bevisad funktionalitet. Men min koppling till uppfinnaren Platt Monfort är äldre än så - han uppfann Wire Plank och Fer-A-Lite som på sätt och vis revolutionerade båtbygge med ferrocement (armerad cement). Vi hade just börjat bygga "Maria Kristina", http://thomassondesign.com.24-7webhosting.com/post.aspx?id=1129415993, (hösten 1974) när Wire Plank dök upp på marknaden och hon är sannolikt en av de första båtarna i Sverige som använde det mycket speciella armeringsmaterialet. Det resulterade i ett lätt (tänk att ett skrov i armerad cement kan bli lättare än motsvarande trä- eller glasfiberkonstruktion) och mycket styvt skrov.

Patric, Tack. Just denna dansanta kvalitet blir ett mål i sig, när man fuskat ett tag med grönländsk rollmetodik. Annars är det samma sak med rollar som med videoformat och webbsajter (och varför inte allt annat också) - oavsett hur avancerat det är "under huven" och hur mycket (tanke-) möda som ligger bakom äe det inget som skall belasta besökaren/åskådaren - det skall vara enkelt, lättillgängligt och självklart...

Skriv en kommentar